Sponseret indhold

Danske iværksættere løser gammelt betonproblem med IoT og Raspberry Pi

For fire år siden var de stadig studerende, men nu sælger iværksætterne bag danske Sensohive deres IoT-løsning i mere end 30 lande. Komponentgiganten RS Components har spillet en vigtig rolle, da de fra den spæde start har leveret komponenter og rådgivning til iværksætterne.

Af TECH RELATIONS for RS Components
Det har hidtil været umuligt at lave præcise beregninger af betonelementers hærdningstid, da de bliver påvirket af mange forskellige forhold. Det ændrer Sensohives sensorteknologi nu på. Illustration: Sensohive

Den danske startup Sensohive har kun fire år på bagen, men har allerede fået godt fat i betonmarkedet med nytænkende sensorteknologi.

Bag virksomheden er tre unge, fynske ingeniører, som har udviklet en IoT-løsning baseret på en Raspberry Pi, der udregner betonelementers hærdningstid. En temperatursensor støbes ind i betonelementet, hvorfra den indsamler data, som sendes op i skyen. Her beregnes hærdningstiden på baggrund af teoretiske modeller og realtidsdata.

Teknologien giver et præcist billede af, hvornår betonelementerne er hærdede, og ved at indregne variabler som rumtemperatur og luftfugtighed kan man lave fremskrivninger for, hvornår elementerne kan tages ud af støbeformene.

Betonelementers hærdningstid bliver påvirket af mange forskellige forhold, og det har hidtil været umuligt at lave præcise beregninger af hærdningstider. Derfor har betonfabrikker måttet gætte sig frem og ofte ladet betonelementerne hærde i længere tid end nødvendigt.

»Når betonelementerne ligger og hærder i støbeformene, er hver eneste time dyrebar for fabrikkerne, så der er stor værdi i at vide præcis, hvornår betonen er hærdet. Fremskrivningerne giver også mulighed for at planlægge produktionen meget mere nøje,« fortæller Casper Harlev, der er medstifter og direktør i Sensohive.

Tæt parløb med RS Components

Sensohives løsning benyttes i dag på betonfabrikker i både Danmark og udlandet, og det er gået rigtig stærkt for de tre medstiftere, som fandt sammen i 2014, da de stadig var studerende på Ingeniørhøjskolen i Odense.

Dengang sad de i et lokale på skolen, hvor de kunne lege med forskellige teknologier, men de havde hverken et CVR-nummer eller særlig mange penge på kontoen. Det var et problem, når de skulle købe hardware på nettet. De fleste webshops var ikke interesserede i at give kredit til en flok fattige studerende, men RS Components, der er en af verdens førende forhandlere af elektroniske komponenter, turde satse på projektet.

RS Components solgte komponenter som single-board computeren Raspberry Pi til de unge iværksættere på kredit og delte deres viden om både hardware og software med Sensohive.

Teknisk rådgiver hos RS Components Ole Valeur står for den faglige sparring til Sensohive og de mere end 50 andre startups, som RS Components støtter på årlig basis.

»Som sparringspartner i udviklingsprocessen rådgiver vi både inden for konkrete tekniske løsninger og inden for markedsudvikling og trends,« fortæller Ole Valeur og fortsætter:

»I al udviklingsarbejde er det vigtigt at lytte til andres erfaringer. Viden er den vigtigste ressource vi har i Danmark, og derfor er det vigtigt for mig, at jeg kan dele mine mange års erfaring med startups.«

Foruden rådgivningen nød Sensohive også godt af lynhurtige dag til dag-leveringer.

Ifølge Casper Harlev er det en af grundene til, at projektet overhovedet lykkedes.

»En af de store udfordringer for hardwarestartups i Danmark er at få komponenter hjem til tiden. Udviklingen går så stærkt, og der er mindst ti andre startups, som arbejder på samme idé, så man er afhængig af hurtigt at kunne lave prototyper og tests. Ellers ryger man bagud,« siger iværksætteren.

Med tiden har samarbejdet udviklet sig, og Sensohive har i dag en tæt kontakt med RS Components, som fortsat giver rådgivning om alt fra tekniske komponenter til markedstendenser.

Mange virksomheder forstår ikke at udnytte IoT

En anden grund til, at Sensohive har fået succes, er, at firmaets IoT-teknologi løser et konkret problem i en konkret branche.

Ifølge Richard Jeffers, der er Technical Director i RS Components, er der potentiale i at udnytte IoT i alle mulige industrier til alle mulige processer. Udfordringen ligger i at gøre teknologien forståelig og overskuelig.

»Den teknologiske udvikling gør, at sensorer hele tiden bliver billigere og lettere at få fat på. Det har aldrig været lettere at indsamle data, og med cloudbaserede løsninger kan man omdanne data til indsigt og handling. Men hvis man ikke forstår at udnytte teknologien, kommer man ingen vegne,« siger Richard Jeffers.

I RS Components arbejder man på at afmystificere IoT. Især for mindre virksomheder, der måske ikke har de nødvendige ressourcer og kompetencer til at implementere et skræddersyet system.

»Hvis vi ønsker en ægte eksplosion af IoT i industrien, skal teknologien være lettere at implementere. I øjeblikket kræver det en kæmpe indsats at udvikle og implementere IoT, hvilket skræmmer mange virksomheder. Derfor arbejder vi på at udvikle plug and play-løsninger baseret på eksempelvis Raspberry Pi, som kræver et minimum af tilpasning på den enkelte fabrik,« siger Richard Jeffers.

Han er selv i gang med at udvikle en IoT-løsning til elektriske motorer. I øjeblikket kan det nemlig ikke betale sig at implementere IoT til vedligehold af de elektriske motorer, som alle fabrikker benytter sig af. Derfor kører de, til de fejler.

Men hvis der fandtes en omkostningseffektiv og simpel IoT-løsning, som kunne advare om fejl, inden de sker, ville det give en mere effektiv produktion uden uforudsete nedbrud. Det er netop sådan en løsning, Richard Jeffers og RS Components arbejder på.

»Vi ønsker at stille vores ekspertise til rådighed og hjælpe virksomheder med at implementere IoT. Og det skal være nemt for vedligeholdelsesteknikerne at forstå systemet. Det er nødvendigt, hvis virksomheder i alle størrelser skal kunne drage nytte af IoT,« siger Richard Jeffers.

Køb din Raspberry Pi hos RS Components i dag