Forskning

Alger fra Antarktis overlever rejse i rummet

En gruppe algestammer er blevet vækket til live efter at have tilbragt 16 måneder i rummet. Algernes DNA kan løfte sløret for nye måder at fremstille mad på Mars, hvis vi en dag koloniserer den røde planet.

20. feb 2017

Trekantet molekyle blev beskrevet for 64 år siden: Nu har IBM lavet det

Det trekantede molekyle triangulen har interessante magnetiske egenskaber. Nu er det endelig lykkedes IBM at lave det molekyle, som mange havde opgivet på grund af dets ekstreme reaktivitet.

20. feb 2017 1

Kan vi bruge levende larver som minearbejdere?

Ingeniøruddannet kunstner præsenterer koncept til bære­dygtig genindvinding af sjældne jordarter fra skrot.

19. feb 2017

Jagten på den niende planet er gået ind i slutfasen

Flere objekter i Kuiperbæltet har så atypiske baner, at de må være påvirket af en stor ukendt planet. Det mener i hvert fald to amerikanske astronomer, der har udpeget det område på himlen, hvor planeten burde findes.

19. feb 2017 4

Energiforskning hårdt ramt af nedskæringer

I 2017 er der kun sat halvt så mange offentlige midler af til energiforskning, som der var i 2010. Branchefolk frygter for konsekvenserne af besparelserne.

19. feb 2017 26

Elektrokemisk trick kan gøre uranudvinding fra havet rentabelt

En gammel drøm om udvinding af uran fra havet kan måske blive rentabel med en ny metode, vurderer ekspert.

18. feb 2017 9

Tynd tråd giver store problemer for europæisk observatorium for gravitationsbølger

På mandag indvies det europæiske gravitationsbølgeobservatorium Virgo i Italien efter en større opgradering, men problemer med en 0,4 millimeter tynd tråd betyder, at observatoriet ikke i første omgang opnår sin forventede følsomhed.

17. feb 2017 1

Den elektroniske læge: Kan science fiction-fantasien blive virkelighed?

Et apparat, der kan scanne dig og afsløre ti sygdomme, er virkelighed til sommer, lover bagmændene bag en pengestærk international konkurrence. Forskere advarer om, at selv hvis det lykkes, kan det belaste i stedet for aflaste lægerne.

17. feb 2017 9

Miniaturekamera ser skarpt som en ørn og video inde i LHC

Ugens videnskabelige nyhedstrøm bød også på et nyt matematisk bevis til glæde for seismologer og muligheden for at komme på rundtur i Large Hadron Collider med en robot.

16. feb 2017 1

Winston Churchill havde en ukendt interesse for liv i universet

I et nyligt genfundet dokument fra Winston Churchill skriver den britiske politiker begavet om muligheden for at finde liv andre steder i universet.

15. feb 2017 4