Forskning

Forskerne uenige: Har kosmisk stråling indflydelse på skyerne?

Eksperimenter giver ét resultat, observationer et andet. Spørgsmålet er så: Hvordan kommer man videre?

27. okt 2016

Fysikforvirring om kvantemekanik, Universets begyndelse og helt almindeligt vand

Jens Ramskov har været til fysikforedrag for viderekomne og mødt forskere, der taler forbi hinanden.

27. okt 2016 6

Danske ørreder til resten af verden med genomisk selektion

Danske forskere i regnbueørredavl skal undersøge mulighederne i at avle fisk, der matcher forskellige områder i verden, ved at bruge genomisk selektion som avlsværktøj.

27. okt 2016

Ny superkondensator af 'svampe'-materiale overgår kulstof-udgaverne

Forskere på MIT har udviklet en superkondensator, der er baseret på metal-organiske forbindelser frem for kulstof. Tests viser, at den leverer mere energi.

26. okt 2016 5

Video: Forskere 3D-printer ‘hjerte-på-en-chip’

Forskere fra Harvard har skabt verdens første 3D-printede hjerte-på-en-chip, der åbner op for hjerteforskning uden brug af væv og muskler fra dyr.

25. okt 2016

Her er materialet, der skrumper, når det bliver varmet op

Med en 3D-printer og en computermodel er det muligt at fremstille metamaterialer med egenskaber, der strider mod almindelig sund fornuft, og som bl.a. kan finde anvendelse eksempelvis ved computerchips, der i dag ellers deformeres af varme.

25. okt 2016 28

Trafikstøj og luftforurening giver risiko for forhøjet blodtryk

Høj luftforurening og støj fra trafikken øger risikoen for at få forhøjet blodtryk, viser et stort studie blandt mere end 40.000 personer i fem lande, heriblandt Danmark.

25. okt 2016

Ny teknologi høster energi fra wifi-signaler og radioer

For fremtiden vil sikkerhedskameraer, temperatur-sensorer og røgalarmer aldrig skulle have skiftet batteri. De vil være drevet af energi fra de omkringværende radio- og tv-apparater samt wifi eller smartphones.

25. okt 2016

Hvor skinner solen mest? Svaret finder du i en ny DMI-rapport

Selv i et lille land som Danmark er der betydelige forskelle i vejr og klima fra kommune til kommune. Nu kan du gå på opdagelse i alle data om emnet.

24. okt 2016 20

Gigantisk eksperiment melder klar til at finde neutrinoens masse

Et af de de største uafklarede problemer inden for fysik er at bestemme massen af de ultralette neutrinoer, som er af afgørende betydning for kosmologiske modeller. Efter mange års forsinkelser og store tekniske udfordringer er tyskerne nu klar med et eksperiment, der kan finde svaret inden for et par år.

23. okt 2016 3