Forskning

Ig Nobelpris i kemi går til VW for at trylle forurening væk

Årets Ig Nobelpriser går til forskning, som får dig til at grine og tænke. Og nu kan VW hive pokalen hjem for sin opfindsomme omgang med testresultater.

26. sep 2016

Et vellykket matematikdrama – men ikke i danske biografer

Stjernespækket film om det indiske matematik­geni Ramanujan er bedre end filmene om Alan Turing og Stephen Hawking, men vises ikke i danske biografer.

25. sep 2016 11

Nyt katalog over Mælkevejen vil blive mere nøjagtigt med årene

Gaia-satellitten har skabt det hidtil mest nuancerede katalog over Mælkevejen. Og det bliver bedre endnu, lover satellittens danske designer.

25. sep 2016 1

Opråb til forskerne: Stop den frie leg og tag ansvar

Forskningsinstitutionerne skal pålægges et ansvar for at løse problemer i samarbejde med omverdenen, mener amerikansk professor.

23. sep 2016 8

Efter alvorlige forskningsflop: Har forskerne for frie rammer?

For meget forskning er forkert eller ligegyldig, fordi forskerne ikke påtager sig et ansvar, mener amerikansk professor, som støttes – delvist – af ledende danske forskningsaktører.

23. sep 2016 12

Taler Willerslev med to tunger, og har Snowden, Nakamoto og Hawking en chance for at snuppe en Nobelpris?

22. sep 2016

Smartphone-spil speeder forskning i alzheimer op

Underholdning og demensforskning smelter sammen i smartphone-spillet ‘Sea Hero Quest’, hvor blot et par minutters spil giver forskerne flere data om dine navigationsevner, end hvad de kunne indsamle på flere timer på anden vis.

22. sep 2016

Kvanteinternettet tager sine børneskridt i Kina og Canada

I Hefei, Kina og Calgary, Canada har man teleporteret kvantetilstande over kilometerlange optiske fibre. Det er et gennembrud i bestræbelserne på at bygge et ægte kvanteinternet, som bl.a. kan bruges til at forbinde kvantecomputere med hinanden.

22. sep 2016 11

Eske Willerslev: En lille håndfuld personer ændrede livet for australske aboriginals

Nyt dansk dna-studie i Nature kortlægger den genetiske historie for australske aboriginals og indikerer desuden, at udvandringen fra Afrika til resten af verden foregik i en enkelt bølge.

21. sep 2016 2

Gener fra bjørnedyr kan få mennesker til at modstå stråling

Et protein fra det mikroskopiske havdyr bjørnedyret gør, at den kan overleve både bestråling og ekstrem tørke. Nu har forskere formået at sætte proteinet ind i menneske-dna.

21. sep 2016 13