Forskning

Kombination af fysik og fotosyntese kan sikre effektive fotoceller

Ny forskning viser, at man kan øge effekten i fotoceller ved at regulere det indkomne sollys. Den største effekt findes i en celle, der baserer sig på kvantemekaniske processer, som minder om planters omsætning af lys til kemisk energi.

5. dec 2016

Ny slags hukommelse fundet i hjernen

Forskere har opdaget en ny lagring af hukommelse, der hverken er langtids- eller arbejdshukommelse, men en mellemting, der kan aktiveres med strøm.

5. dec 2016

Kom med dit bud: Hvad er årets mest imponerende danske ingeniørbedrift?

Ingeniøren ønsker at hædre beundringsværdige projekter og inviterer derfor læserne til at nominere kandidater til prisen som Årets Ingeniørbedrift 2016.

5. dec 2016

VR skal forberede russer på hovedtransplantation

Inden den muskelsvindsramte Valerij Spiridonov skal have sit hoved tranplanteret over på en ny krop, skal han forberedes gennem virtual reality for at undgå uheldige psykologiske reaktioner.

5. dec 2016

Hr. Frø har (måske) gjort en ny matematisk opdagelse

Ny dansk børnebog hævder, at samme overraskende skævhed, som matematikere har fundet for primtal, også gælder for primtalstvillinger.

4. dec 2016 5

Forskere vil stimulere hjernen med elektroder på kraniet

Ny forskning i elektrisk stimulation i de dybere dele af hjernen viser, at man uden kirurgiske indgreb kan påvirke dybt i hjernen ved at sende elektriske impulser ind via elektroder bag ørerne.

4. dec 2016

Julekalender: Gæt en blød robot og vind

Vær med i Ingeniørens julekalender 2016. Hver dag med et nyt teknisk spørgsmål fra året, der gik. Hver dag med præmier.

4. dec 2016

Ny fysikteori postulerer en ekstra naturkraft

Universet rummer en naturkraft mere, end man lærer i skolen. Desuden findes der en række nye elementarpartikler, og Higgs-partiklen består af to af dem. Det er hovedelementerne i en ny fundamental teori for, hvordan alting får masse.

3. dec 2016 4

Danske kemikere: Tycho Brahes krop var fuld af guld

Den verdensberømte astronom må have indtaget store mængder guld helt frem til kort før sin død, vurderer kemikere efter analyser af hår og knogler.

2. dec 2016

Om skæve PISA-undersøgelser og radioaktive diamanter som batterier

Er danske elever blevet dummere eller klogere? På tirsdag får vi svaret i PISA-undersøgelsen. Men kan vi stole på undersøgelsen, som er udsat for megen kritik? Ugens videnskab bød også på nyt om Plutos ishjerte og en oversolgt idé om at lave radioaktivt affald om til batterier.

1. dec 2016 9