Forskning

Eksisterer vi kun i en computersimulation? Debatten er blusset op på ny

Ugens videnskabelige nyhedsstrøm bragte os desuden nyt om de ældste dele af Jordens skorpe og dinosaurernes slægtskab samt indblik i, hvordan kostændringer har forandret vores gener og stofskifte – og hvordan hjernen opererer, når den skal finde vej fra et sted til et andet.

23. mar 2017 12

Her er dinosaurernes nye stamtræ

Den gamle tanke om, at dinosaurer kan opdeles i to hovedlinjer - fugleagtige eller reptilagtige - holder ikke, mener britiske forskere. Det er originalt og provokatorisk, mener ekspert, der forudser langvarig diskussion mellem palæontologer.

22. mar 2017

Franskmand modtager Abelprisen: Belønnes for matematik bag datakompression og signalbehandling

Den 77-årige franskmand Yves Meyer modtager Abelprisen for sin nøglerolle i udvikling af matematik af stor praktisk værdi i forbindelse med håndtering af store datamængder.

21. mar 2017

Grådige sorte huller får stjerner 'galt i halsen'

Ny forskning viser, at et sort hul udsender periodevise udbrud af elektromagnetiske bølger som tegn på 'kvælning'. Fortæringen af stjerneresterne kan simpelthen blive en lidt for stor mundfuld.

20. mar 2017 1

11 af Danmarks topforskere får kæmpebevillinger fra Villum Fonden

Et nyt program fra Villum Fonden skal give topforskere i Danmark bedre mulighed for at drive nygerrrighedsdreven forskning.

20. mar 2017

Da astronomerne troede, de små grønne mænd bankede på

For 50 år siden opfangede astronomen Jocelyn Bell et usædvanligt radiosignal fra det ydre rum. Før den rette sammenhæng blev opklaret, nåede astronomerne at overveje, hvordan de skulle præsentere nyheden om, at vi ikke er alene i universet.

19. mar 2017 1

Festival bygger bro mellem forskere og filmfolk

For første gang er der et særligt program for videnskab på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Der er bl.a. fokus på udfordringer ved at formidle forskning.

18. mar 2017

Novo-folk sidder tungt på styringen af danske universiteter

Koncerndirektør Mads Krogsgaard Thomsen bliver ny bestyrelsesformand for Københavns Universitet. DTU er også ledet af tidligere Novo-direktør.

17. mar 2017

Trump: Lad videnskaben betale for forsvar og sikkerhed

Det amerikanske finanslovforslag har store besparelser på miljø, sundhed og videnskab. Nasa er nogenlunde uberørt. Forslaget kommer dog ikke gennem kongressen uden ændringer.

17. mar 2017 75

Ugens videnskab: Gul er den bedste farve til taxier – forskeres kaffestueberegning finder vej til tidsskrift

Forskere skal ikke juble over rummissioner, der fejler, og bør passe på med at publicere spekulative tanker, som er mere velegnede til morskab i kaffestuen.

16. mar 2017 1