Videnskabsår 2022

41 artikler

Sikkert og vist

Sikkert og vist er en ny artikelserie, hvormed Ingeniøren markerer videnskabsåret 2022. Det er Unesco, der har erklæret 2022 for International Year of Basic Sciences for Development, ligesom Niels Bohr Institutet har taget initiativ til at gøre 2022 til et nationalt dansk videnskabsår. I en række mindre artikler vil vi give et overblik over, hvad videnskaben – her forstået som naturvidenskaben – fortæller os om universet og naturens orden og udvikling, og hvad vi i dag og tidligere har betragtet som værende sikkert og vist inden for disse områder.

Seneste nyheder om Videnskabsår 2022

Artikler (41)

Giftgas og a-bomber førte til grundforskningens syndefald

Grundforskningen vil altid være, og har aldrig været uskyldsren, lyder det fra historiker på Niels Bohr Institutet, der hjælper os gennem fortællingen om grundforskningens tumultariske liv gennem tiderne.

22. jan 2022 12

Med Ramskov gennem videnskaben: Sådan fik al vores viden et sikkert fundament

Naturvidenskaben er under konstant forandring. Gamle forklaringer erstattes af nye og mere korrekte – men der er trods alt noget, som er sikkert og vist, fortæller videnskabsredaktør Jens Ramskov i dette opkog af en tidligere artikelrække med navnet: Sikkert og vist.

21. jan 2022 22

Kendt professor fik plante til at gå amok og strøg til tops som forsker

Din råkost er sprællevende og har langt flere sansereceptorer end du selv, lyder det fra Michael Palmgren. Han er ­ridder af Dannebrog – men er trådt ned fra sit elfenbens­tårn for at skabe bedre planter til en ny verden.

20. jan 2022 7

Kvinden bag de frie forskningspenge: »Er vi blevet for kloge? Nej, tværtimod!«

Det kræver handling nu, hvis vi skal sikre et reelt forskningsberedskab for os selv og for fremtidige generationer, skriver formanden for Danmarks Frie Forskningsfond.

17. jan 2022 3

Analyse: Vi har store forventninger til forskerne - men ‘Hope is not a strategy’.

Forskerne skal både redde os fra pandemier og løse klimakrisen. Magter de opgaven? Er de godt nok rustet til det?

16. jan 2022 8

Aldringsforskeren: Vi bliver ældre, men det går langsommere

Forskerne kigger fremad: Vi bliver ved at se en stigning i middellevetiden i befolkningen, men det vil fremover gå langsommere - og vi opfinder ikke en kur mod aldring, lyder forudsigelsen fra professor i epidemiologi, Kaare Christensen, i Ingeniørens serie om videnskabens vigtigste trends.

15. jan 2022 2

Nuklearmedicineren: Vi får en digital tvilling på sundhedskortet

Forskerne kigger fremad: Nye superscannere og radioaktive lægemidler er ved at revolutionere både behandlingen af patienter og vores grundlæggende viden om menneskekroppen, lyder det fra ledende overlæge Liselotte Højgaard i Ingeniørens serie om videnskabens vigtigste trends.

15. jan 2022

Nanoforskeren: Pandemien har banet vej for RNA-medicin

Coronapandemien har fremrykket forskningen inden for RNA-medicin med op til 10 år, lyder det fra professor på Aarhus Universitet, Jørgen Kjems, i Ingeniørens serie om videnskabens vigtigste trends.

15. jan 2022 1

Energiforskeren: Superledere og permanente magneter kan blive gamechangere

Forskerne kigger fremad: Det elektrificerede samfund skyller hastigt ind over os og nye materialer bliver stadig mere afgørende, lyder det fra professor i effektelektronik Frede Blaabjerg i Ingeniørens serie om videnskabens vigtigste trends.

15. jan 2022 13

Datalogen: Næste skridt er, at maskinen skal forstå sin rolle i verden

Forskerne kigger fremad: Der er brug for at forene de såkaldte symbolske metoder og maskinlæring for at tage kunstig intelligens til næste skridt, lyder det fra professor ved DTU Compute, Thomas Bolander i Ingeniørens serie om videnskabens vigtigste trends.

15. jan 2022