Teknologi for livet

71 artikler

Tager teknologien flere liv, end den giver?

Intensive dyrkningsmetoder skaffer mad til stadigt flere mennesker på kloden. Men indholdet på vores tallerkener bliver også mere ens og fedtholdig - og dét øger omfanget af livsstilsygdomme som diabetes.

Hvordan udnytter vi fødevareteknologien til at reducere hungersnød uden blot at tage livet af folk med livsstilsygdomme i stedet?

Også når vi taler genetik, kunstige organer og medicinsk udstyr spiller teknik og ingeniører en hovedrolle i udviklingsprocessen. For at skabe løsninger der forlænger liv - men også for løsninger der forringer liv.

I dette Engineer the future-tema sætter vi fokus på fire af udfordringerne. Og vi får brug for dit bud på, hvordan vi løser dem.

Følg også de øvrige debatter - og læs mere om Engineer the future-bevægelsen her

Seneste nyheder om Teknologi for livet

Artikler (71)

Fra 2027 skal amerikanske biler ikke kunne starte, hvis du har drukket

Spiritusrelaterede dødsfald i trafikken er for høje i USA, og det vil et lovforslag lave om på.

5. aug 2021 46

Varmende plaster af silikone kan advare om åreforkalkning

Amerikanske forskere har udviklet en lille sensor, som holder øje med blodcirkulationen. Tanken er, at brugerne selv kan se efter tegn på åreforkalkning.

28. nov 2015

Forskergennembrud: Fedtdråber i hjernen kan accelerere Alzheimers Sygdom

Canadiske forskere har opdaget, at en øget mængde fedtsyrer i hjernen kan trigge Alzheimers. Forskerne håber, at medicin mod fedme i fremtiden vil kunne afhjælpe sygdommen.

31. aug 2015 10

Amerikanere har dyrket en kunstig hjerne af hudceller

Amerikanske forskere siger, at de har skabt en hjerne på basis af stamceller. Hjernen kan bruges til at teste ny medicin og til forskning i centralnervesystemet.

20. aug 2015 6

Danske forskere har identificeret mekanisme, der kontrollerer kræftenzym

Forskergruppe fra Københavns Universitet har identificeret en mekanisme, der styrer et enzym, der får tumorer til at vokse i kroppen. Kan den tæmmes, kan det være godt nyt for den videre kræftforskning.

4. jul 2015 2

DTU-forsker: Sådan kan vi gøre verdens mest solgte lægemiddel billigere

De kolesterolsænkende statiner er langsommelige og dyre at producere, men en DTU-forsker håber at speede processen op ved at overføre de rigtige gener mellem forskellige typer svampe.

26. jun 2015 1

Danske dna-forskere finder hjemstedet for vores sprog

Folkevandringer og spredningen af sprog mellem Centralasien og Europa i bronzealderen er nu kortlagt via dna-undersøgelser, der også viser, at laktosetolerance i Europa opstod langt senere end tidligere antaget.

10. jun 2015 10

Nyopdaget stamcelle bringer videnskaben tættere på at dyrke menneskeorganer i dyr

via Nature En ny type stamcelle har vist sig at gro hurtigere end andre kendte stamceller og har lettere ved at vokse i dyreceller. Opdagelsen kan blive en nøgle til at gro menneskeorganer i dyr.

11. maj 2015 3

VIDEO: Benskinne samler energi til kunstigt hjerte

ENERGY HARVESTING: En ombygget benskinne indsamler energi fra ejerens gang, som skal kunne bruges til at drive et kunstigt hjerte.

6. maj 2015

Medicinalfirma køber koden til kunstige bugspytkirtler

Verdens første algoritme til at styre selvregulerende insulinsystemer hos diabetikere er nu blevet købt af den førende producent på området.

27. apr 2015 8