Stamceller

108 artikler

Stamceller åbner for vifte af nye behandlinger

Cellerne, der kan udvikles til alle andre celler i kroppen, er blevet spået en fremtid, hvor de får blinde til at se og lamme til at gå. Mulighederne er enorme, men forskningen er endnu ikke nået til det punkt, hvor de store mirakler er sket. Skridt for skridt sker der dog nye gennembrud.

Tidslinje

Martin Evans

Det lykkes den britiske genetiker Martin Evans at isolere stamceller fra musefostre. Ved at indsætte nye gener i cellerne bliver det muligt at skabe dyr med nye arveanlæg (f.eks knockout-mus).

Fåret Dolly bliver født. Dolly er klonet ved at tage celler fra et voksent fårs brystvæv og indsætte dem i “rugemoderens” æg.

Den amerikanske forsker James Thomson isolerer humane stamceller fra fostre og får dem til at gro i laboratoriet.

Koreanske Woo Suk Hwang påstår at have skabt menneskelige embryonale stamceller ved brug af kloning. Men resultaterne viser sig at være fusk.

Shinya Yamanaka

Japanske Shinya Yamanaka viser en metode til at lave inducerede pluripotente stamceller ved genmanipulation. Teknikken overflødiggør behovet for fostre.

For første gang bliver mennesker tilbudt behandling med stamceller. Forsøget sker i Californien hos firmaet Geron, der vil få cellerne til at gendanne nerveforbindelser, så lamme kan gå igen.

For første gang har amerikanske forskere succes med at give blinde synet igen ved brug af embryonale stamceller

stamceller

Så lykkes det endelig at skabe menneskelige embryonale stamceller ved kloning. Forskningen bliver kaldt for sjusk, men ikke fusk.

Multimedia

Seneste nyheder om Stamceller

Artikler (108)

Første gang: Kinesiske forskere kloner primater

Kloning af mennesker rykker – teknisk set – et skridt nærmere, idet forskere for første gang kloner en primat.

25. jan 2018 3

10 teknologiske tendenser, du bør kende: #5. Genterapi rykker for alvor

Alvorlige bivirkninger og dødsfald har været en hæmsko for udviklingen af genterapi, men nu har forskerne omsider fået styr på vira, der fungerer som chauffører for indsættelsen af raske gener.

5. maj 2017

Forskergennembrud: Fedtdråber i hjernen kan accelerere Alzheimers Sygdom

Canadiske forskere har opdaget, at en øget mængde fedtsyrer i hjernen kan trigge Alzheimers. Forskerne håber, at medicin mod fedme i fremtiden vil kunne afhjælpe sygdommen.

31. aug 2015 10

Amerikanere har dyrket en kunstig hjerne af hudceller

Amerikanske forskere siger, at de har skabt en hjerne på basis af stamceller. Hjernen kan bruges til at teste ny medicin og til forskning i centralnervesystemet.

20. aug 2015 6

Nye polymerer giver superbløde implantater

Polymerer formet som flaskebørster kan sættes sammen, så de efterligner blødheden i menneskeligt væv. Det kan for eksempel bruges i silikoneimplantater.

17. aug 2015 2

Nyopdaget stamcelle bringer videnskaben tættere på at dyrke menneskeorganer i dyr

via Nature En ny type stamcelle har vist sig at gro hurtigere end andre kendte stamceller og har lettere ved at vokse i dyreceller. Opdagelsen kan blive en nøgle til at gro menneskeorganer i dyr.

11. maj 2015 3

Fremtidens menneske kan trække på to typer reservedele

Mekanik og avancerede proteser har længe været hovedkilden til menneskelige reservedele – men snart bliver organer dyrket i laboratorier også en mulighed.

12. apr 2015

Italiensk forsker vil transplantere et hoved til en andens krop

Vi har teknologien til at transplantere et hoved fra eksempelvis en lammet person over på en donor-krop, mener italiensk kirurg, der på en kommende konference vil teste sine kollegers villighed til at udføre operationen.

26. feb 2015 27

Forbudt genteknik kan redde ti danske børn om året fra alvorlige sygdomme

En kontroversiel teknik, kendt som børnene med de tre forældre, kan forhindre op mod ti årlige tilfælde af sygdomme som blindhed, demens og mental retardering. Men modsat briterne er Danmark ikke klar til at tillade teknikken.

26. feb 2015 4

Rigmandsfamilie vil gøre svensk medicinforskning verdenskendt

Et nyt molekylærmedicinsk forskningscenter i Lund til en halv milliard kroner er det nyeste led i Wallenberg-familiens plan om at gøre Sverige førende på især regenerativ medicin.

11. feb 2015 3