Resistente bakterier 236 artikler

Den største trussel mod behandlingen af sygdomme?

Almindelige infektioner, som vi i dag kan behandle simpelt og billigt med f.eks. penicillin, risikerer fremover at blive store dræbere. Stadigt flere bakterier reagerer ikke på behandling med almindelig antibiotika, og alternative lægemidler er ikke i pipeline.

Et stort forbrug af antibiotika er skyld i, at bakterierne bliver resistente. Forbruget har i en årrække været stigende til mennesker, særligt i andre dele af verden, mens Danmark har særlige udfordringer med den medicin, som bliver givet til landets husdyr, først og fremmest de 30 millioner svin.

Landbruget bliver af eksperter beskyldt for at bruge for meget antibiotika, selv om forbruget per dyr er lavere end i de fleste andre lande. Den særlige svinevariant af MRSA-bakterien har sat fokus på landbrugets antibiotikaforbrug og de forhold, som svinene bliver opdrættet under, fordi bakterien trives i langt hovedparten af svinestaldene herhjemme. Herfra spreder den sig af veje, som ikke er kortlagt, til f.eks. plejehjem og hospitaler, hvor den kan være dødelig.

Antibiotika er dog ikke alene om at skabe resistens. Det samme gør de metaller, som har en baktiedræbende effekt, hvad enten de som zink bruges i foder eller som sølv væves ind i sportstøj.

Multimedia

Artikler (236)

Trods EU's risikovurdering: Fødevarestyrelsen afviser restriktion af vigtige antibiotika til dyr

Aminoglycosider og aminopenicilliner, der er væsentlige i behandling af mennesker, kan bruges frit i landbruget. Det bekymrer formanden for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

20. mar 2017 5

Nu bliver medarbejderne på minkfarme også smittet med svine-MRSA

I 44 tilfælde har Statens Serum Institut de seneste tre år registreret, at medarbejdere, der arbejder med mink, har fået den særlige husdyr-variant af de resistente MRSA-bakterier.

3. mar 2017 1

Efter stigende medicinforbrug: Ministerium indskrænker brug af antibiotikum

En uønsket stigning i brugen af antibiotikummet colistin får nu Miljø- og Fødevareministeriet til at stramme reglerne for brugen af denne type medicin i husdyrproduktion.

1. mar 2017 3

Nu har 88 procent af danske svin MRSA

Det går den forkerte vej med at bekæmpe de resistente MRSA-bakterier i danske svinestalde, viser helt ny undersøgelse. Uacceptabelt, siger politiker.

23. feb 2017 66

DTU: Zink-opgørelse for dårligt valideret, til at vi kan stole på den

Fødevarestyrelsen kæmper stadig med at rette en ny fejl i databasen med forbruget af resistens-fremkaldende zink-medicin til smågrise. DTU vil indføre ny kvalitetssikring af data.

14. feb 2017 10

Antallet af patienter med svine-MRSA steg i 2016

Efter et fald i 2015 steg antallet af smittede sidste år. Om et par måneder ved Statens Serum Institut, om husdyrvarianten af bakterien spreder sig uden for landbrugsmiljøet.

13. feb 2017 2

Grisene bliver fravænnet efter fire uger, og så får de zink for at undgå diarré

Danmarks produktion af små 32 millioner svin foregår så intensivt, at grisene bliver fravænnet die, før de er klar til vegetabilsk føde. Konsekvensen er dårlig mave, som bl.a. zinkoxid kan kurere.

12. feb 2017 19

Forbud mod zinkmedicin til svin lurer i hele Europa

Det Europæiske Lægemiddel­agentur har foreslået helt at forbyde zinkoxid til svin. Danske landmænd efterlyser en overgangsordning.

11. feb 2017 51

Zinkbombe hober sig op: Hvornår får jorden nok af tungmetal fra danske svin?

Danmark har gang i en tvivlsom udvikling, hvor jorden med gylle fra svin bliver tilført mere zink, end planterne optager. Det kan miljøet ikke leve med i længden.

9. feb 2017 26

Forkerte zink-tal blev gemt væk

Den officielle statistik over forbruget af resistensskabende zink til svin viste et stagnerende forbrug, selv om det i virkeligheden steg. Det var der bare ingen, som sagde højt.

8. feb 2017 4