Forsvarets PMV-indkøb

23 artikler

Panserkøretøjer for milliarder

Forsvaret udsendte i 2012 et udbud på pansrede mandskabsvogne (PMV’er), til at erstatte hærens 60 år gamle M113-mandskabsvogne, som efterhånden har nået deres øvre grænse for opdateringer. Og i foråret 2015 bekendtgjorde forsvaret, at Piranha V fra forsvarsgiganten General Dynamics European Land Systems (GDELS) bliver Danmarks nye PMV. Kontrakten bliver på 309 nye vogne til i alt 4,5 milliarder kroner.

Piranha V er et hjulkøretøj. Et af de store spørgsmål i konkurrencen har været, om de nye PMV’er skulle køre på bælter eller hjul, og deltagerne i konkurrencen omfattede både bæltekøretøjer og hjulkøretøjer.

Fire andre prækvalificerede producenter var med i feltet. Det drejer sig om de tre bæltekøretøjer APC G5 fra Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, CV 90 Armadillo fra BAE Systems Hägglunds og Ascod fra GDELS samt hjulkøretøjet VCBI fra Nexter Systems.

Ingeniøren følger indkøbsprocessen og har blandt andet besøgt PMV-fabrikker og testbaner i Spanien, Schweiz og Sverige.

Seneste nyheder om Forsvarets PMV-indkøb

Artikler (23)

Leder: Rusland og F-35-køb kalder på forsvarsdiskussion

17. jun 2016 24

Forsvaret køber pansrede mandskabsvogne til 4,5 milliarder

Forsvarsministeriet sætter nu tal på indkøbet af pansrede mandskabsvogne. Forsvaret får 309 nye Piranha-køretøjer til i alt 4,5 milliarder kroner.

11. dec 2015 42

Undervognen segner under sikkerhedsopgraderet mandskabsvogn

De 65 bedst sikrede af hærens pansrede mandskabsvogne står stille. De er i gang med en teknisk opgradering af undervognen, som ikke kan bære den vægt, en sikkerhedsopgradering under Afghanistan-indsatsen tilførte.

8. jul 2015 8

Mød Danmarks nye pansrede mandskabsvogn

Det danske forsvar bliver første kunde i ordrebogen for Piranha V, som skal erstatte Danmarks 60 år gamle pansrede mandskabsvogne.

10. maj 2015 16

Kløften mellem hjul og bælter bliver mindre

Spørgsmålet om, hvorvidt forsvarets nye pansrede mandskabsvogn skulle køre på hjul eller bælter, har delt vandene i forsvaret. Men 'ninja-sokker' og ny affjedring bygger bro mellem de to typer.

4. maj 2015 18

Her er Danmarks nye PMV

Folketinget følger en indstilling fra Forsvaret og vælger Piranha V som erstatning for Danmarks gamle pansrede mandskabsvogne.

30. apr 2015 18

Nordiske lande sagde nej til dansk samarbejde om PMV-indkøb

Flere nordiske lande har afvist at gå sammen med Danmark om indkøbet af nye pansrede mandskabsvogne. Nordisk samarbejde om forsvarsindkøb var ellers en ambition i regeringsgrundlaget.

28. apr 2015 4

Danmark kan vælge ny PMV på torsdag

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse vil ifølge flere kilder afsløre sin afgørende anbefaling af Danmarks næste pansrede mandskabsvogn for Christiansborg på torsdag.

27. apr 2015 11

Danske virksomheder står til store PMV-kontrakter

Forsvarets storindkøb af pansrede mandskabsvogne næste år kræver 100 procent modkøb. Allerede nu er det muligt at udpege sandsynlige danske vindere.

25. okt 2014 4

Video: Pansret mandskabsvogn på testbanen

Ingeniøren har besøgt Mowags testbane i Schweiz, hvor en af kandidaterne til at blive Danmarks nye pansrede mandskabsvogn, Piranha V, presses til det yderste.

18. okt 2014 20