Personlig medicin

70 artikler

Skræddersyet behandling til dig og dine gener vinder frem

Den eksponentielle stigning i computerkraft kombineret med eksploderende mængder data om patienter - især via gensekventering - åbner i disse år for helt nye behandlingsformer. Udviklingen går under navnet personlig medicin, hvor læger, forskere og it-folk finder nye sammenhænge i data, og skaber medicin, der matcher patientens unikke genprofil.

Seneste nyheder om Personlig medicin

Artikler (70)

Dosering af medicin rykker ned på din smartphone

Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på en app, der på sigt kan optimere dosering af lægemidler til den enkelte patient samt sikre imod falske produkter. Alt sammen med QR-koder på firkantede tabletter og blockchain.

23. aug 2019

Rekord: Riget fandt kilde til gen-sygdom på under fire døgn

Siden nytår har Rigshospitalet helgenomsekventeret 25 akut syge børn med mulige genetiske sygdomme. Det har åbnet for lynhurtig diagnosticering og mulig behandling.

23. jun 2018

Sønnens genfejl gjorde ham til ekspert i præcisionsmedicin – og så skrev Obama

Da datalogen Matt Might blev far for ti år siden, blev det startskuddet til en karriere inden for genetik: Nu skal hans algoritme hjælpe tusinder med sjældne genetiske sygdomme.

23. jun 2018 3

Obamas projekt i luften: USA jagter førertrøjen i personlig medicin

Vær en af os og giv os dit dna, lyder opfordringen fra myndighederne, der nu begynder jagten på at sekventere en million borgeres dna.

7. maj 2018

Fremtidens piller er fyldt med teknologi

En ny sensorpille til psykisk syge baner vejen for data­dreven patientbehandling og personlig medicin.

18. mar 2018 1

Piller printet som QR-koder på spiseligt papir skal fremme personlig medicin

Hvis medicin printes som koder på spiseligt papir, kan man holde bedre styr på typer og dosering, lyder det fra forskere på Københavns Universitet.

2. feb 2018

Gigtlæger famler i blinde: Med nye biomarkører skal det være slut

Ny forskning i biomarkører og samkøring af databaser skal bremse brugen af en milliard kroner om året på biologiske lægemidler, som lægerne ikke kender virkningen af.

10. okt 2017 6

»Den største sundhedsrisiko bliver informations-overload«

STEMMER OM FREMTIDEN: Frem mod 2030 vil nye teknologier radikalt ændre sundhedssystemet, spår læge, forfatter og innova­tionschef Imran Rashid. Fordelene bliver bedre forebyggelse og færre sygdomme – bagsiden vil være mentale problemer som følge af stigende datamængder.

23. sep 2017 5

Undersøgelse: Gentest af raske mennesker er ofte meningsløst

Amerikansk forskning tyder på, at det ofte ikke giver nogen mening at undersøge ellers sunde menneskers gener. Hver femte har en mutation, der ofte er uden betydning.

17. jul 2017