Ørkenspredning

19 artikler

Fra sand til planter: Klodens ørkener skal blomstre

Voldsom befolkningsvækst i Afrika fører til udpining af jorden i grænselandet til Sahara. Udviklingen er paradoksal, fordi klimaændringerne faktisk - foreløbig - giver bedre betingelser for vegetation. Frygten for ørkenspredning er dog ikke kun begrænset til Afrika. Også i lande som Kina og Australien er projekter i gang med at få ørkenen til at blomstre. Projekterne spænder vidt fra nye dyrkningsmetoder til drivhuse kølet af saltvand og drevet med solenergi.

Seneste nyheder om Ørkenspredning

Artikler (19)

Satellitbilleder: Tropisk skov på størrelse med Norge bliver ryddet hvert femte år

Satellitbilleder viser, at hugsten af tropiske træer er steget med 62 procent i det første årti i det nye årtusinde. Konklusionen går stik mod FN’s egne opgørelser.

2. mar 2015 2

Millioner af frø drysset fra fly skrumper Kinas ørkener

Kinesiske forskere har fremlagt data, der viser, at tilplantningen af en 4.500 km lang grøn væg mod ørkenen virker som forhindring af støvstorme. Men kritikere advarer om, at de fremmedartede træer ikke er fremtidssikrede.

5. jan 2015 3

Rapport: Uden adgang til strøm vil afrikanerne brænde deres træer op

Med en voldsom befolkningsvækst i landene syd for Sahara vil afbrændingen af træer kun vokse, hvis ikke de 620 millioner mennesker, der i dag lever uden strøm, bliver koblet på elnettet. Det fastslår energiagentur.

23. okt 2014 13

Norsk ørkenlandbrug skal producere både el, ferskvand og grøntsager

En norsk organisation vil oprette et testcenter for ny teknologi i Jordan, som skal omdanne ørken til frugtbare drivhuse.

21. okt 2014 8

Solkraft, saltvand og drivhuse skal gøre ørken til landbrug

Forskere fra Norge er med massiv statsstøtte i gang med at sprede en løsning, der kan producere ferskvand, grøntsager og biobrændstof midt i ørkenen.

19. okt 2014 13

Sol og saltvand skaber grønt i ørkenen

19. okt 2014

Oldgammel afrikansk teknik får planter til at vokse i ørkenen

Simple teknikker som stenvolde og huller med kolort skaber succeshistorier hos landmænd og hjælpeorganisationer i den tørre Sahel-region, der flere steder ser ørken blive til græs.

14. okt 2014 7

Gigantisk mur af træer skal få Sahara til at blomstre

Lokale træplantningsprojekter i udkanten af Sahara vil skabe en grøn mur gennem Afrika – men skeptikerne er nemmere at få øje på end de konkrete projekter.

12. okt 2014 10

Trods FN’s nødråb: Verdens ørkener bliver grønnere år for år

Stik imod udbredte advarsler fra FN om klimaskabt ørkenspredning dokumenterer 30 års satellitdata, at vegetation trænger ørkenen tilbage. Det virkelige problem er befolkningsvækst, lyder det fra forskere.

11. okt 2014 25

Donut-vandkasse til at plante træer i ørkenen solgt i 250.000 eksemplarer

Sådan er det gået med Ingeniørens læserhit: En hollandsk opfindelse til genplantning af ørkener fungerer ifølge spanske og ecuadorianske forsøg fremragende, selv om der er meget, meget langt til at indfri opfinderens drøm.

20. jan 2014 6