Ørkenspredning

23 artikler

Fra sand til planter: Klodens ørkener skal blomstre

Voldsom befolkningsvækst i Afrika fører til udpining af jorden i grænselandet til Sahara. Udviklingen er paradoksal, fordi klimaændringerne faktisk - foreløbig - giver bedre betingelser for vegetation. Frygten for ørkenspredning er dog ikke kun begrænset til Afrika. Også i lande som Kina og Australien er projekter i gang med at få ørkenen til at blomstre. Projekterne spænder vidt fra nye dyrkningsmetoder til drivhuse kølet af saltvand og drevet med solenergi.

Seneste nyheder om Ørkenspredning

Artikler (23)

Åbne satellit-data afslører skovrydning verden over

Skovrydning er et verdensomspændende problem, som er svært at holde øje med fra landjorden. Men det har en Matthew Hansen fra Maryland University nu ændret på. Gennem satellitter observerer han, hvor der bliver ryddet skov, og lægger data offentligt frem.

12. okt 2016

Satellitbilleder afslører skovdød i Brasilien

To årtier med ekspansion af landbruget har resulteret i omfattende tilbagegang for Brasiliens oprindelige vegetation. I to af landets øko-regioner er vegetationen faldet med henholdsvis 47 og 63 procent.

11. sep 2015 2

Satellitbilleder: Tropisk skov på størrelse med Norge bliver ryddet hvert femte år

Satellitbilleder viser, at hugsten af tropiske træer er steget med 62 procent i det første årti i det nye årtusinde. Konklusionen går stik mod FN’s egne opgørelser.

2. mar 2015 2

Millioner af frø drysset fra fly skrumper Kinas ørkener

Kinesiske forskere har fremlagt data, der viser, at tilplantningen af en 4.500 km lang grøn væg mod ørkenen virker som forhindring af støvstorme. Men kritikere advarer om, at de fremmedartede træer ikke er fremtidssikrede.

5. jan 2015 3

Rapport: Uden adgang til strøm vil afrikanerne brænde deres træer op

Med en voldsom befolkningsvækst i landene syd for Sahara vil afbrændingen af træer kun vokse, hvis ikke de 620 millioner mennesker, der i dag lever uden strøm, bliver koblet på elnettet. Det fastslår energiagentur.

23. okt 2014 13

Norsk ørkenlandbrug skal producere både el, ferskvand og grøntsager

En norsk organisation vil oprette et testcenter for ny teknologi i Jordan, som skal omdanne ørken til frugtbare drivhuse.

21. okt 2014 8

Solkraft, saltvand og drivhuse skal gøre ørken til landbrug

Forskere fra Norge er med massiv statsstøtte i gang med at sprede en løsning, der kan producere ferskvand, grøntsager og biobrændstof midt i ørkenen.

19. okt 2014 13

Sol og saltvand skaber grønt i ørkenen

19. okt 2014

Ingeniører! Hvordan får vi Sahara til at blomstre?

Kan ingeniører virkelig ikke i år 2014 bringe løsninger til Afrikas ørkenområder? Skal kontinentet for evigt være hullet, som Vesten hælder bistandskroner i, mens befolkning og fattigdom vokser?

15. okt 2014 40

Oldgammel afrikansk teknik får planter til at vokse i ørkenen

Simple teknikker som stenvolde og huller med kolort skaber succeshistorier hos landmænd og hjælpeorganisationer i den tørre Sahel-region, der flere steder ser ørken blive til græs.

14. okt 2014 7