Large Hadron Collider (LHC)

147 artikler

Jagten på naturens mindste byggesten

Large Hadron Collider ved Cern i Geneve er verdens største accelerator.

Med en hastighed ganske tæt på lysets hastighed cirkulerer protoner rundt i den 27 kilometer lange accelerator. To modsatrettede bundter af protoner kan bringes til kollision fire steder i ringen, hvor der er placeret enorme detektorer, der registrerer de henfaldsprodukter i form af bl.a. fotoner og myoner, der opstår efter energien i sammenstødet er omsat til andre partikler, som i visse tilfælde lever mindre end en milliard gange kortere end et nanosekund.

Det giver mulighed for at studere alle partikler, som kan eksistere i Universet og afprøve teoretiske modeller.

Et højdepunkt blev annonceret 4. juli 2012, da Cerns generalfdirektør Rolf Heuer efter en præsentation af forskerne bag de to største eksperimenter ved LHC konkluderede, at Higgs-partiklen, som teoretisk set var forudsagt i 1964, nu var eksperimentelt bekræftet.

I stedet for protoner kan acceleratorringen også fyldes med blyioner. Det giver mere 'urene' sammenstød end ved proton-proton sammenstød, men den totale energi kan blive så stor, at der ganske kortvarigt dannes et kvark-gluon-plasma, der svarer til Universets tilstand et mikrosekund efter Big Bang. Fysikerne kan på den måde studere, Universets allertidligste fase.

Efter en større opgradering i 2013 og 2014 blev LHC genåbent i 2015 med endnu højere energi i partikelsammenstødene. Det vil gøre det muligt at undersøge, om der findes partikler forudsagt af modeller om supersymmetri og partikler for mørk masse, som astrofysikerne mener udgør ca. en fjerdedel af den samlede energi og masse i universet. Endnu har forskerne dog ikke fundet sikre spor på eksistensen af disse partikler. I løbet af 2016 eller 2017 kan det blive afklaret, om sådanne partikler rent faktisk eksisterer.

Multimedia

Seneste nyheder om Large Hadron Collider (LHC)

Artikler (147)

Syv gange så kraftig som LHC: Gigantisk accelerator skal løse de største fysikgåder

Cern planlægger nu en accelerator med en omkreds på 100 km og syv gange højere energi end verdens i dag største accelerator, LHC. Giganten skal opdage mørkets partikler og genskabe universets dramatiske fødsel i miniformat.

12. dec 2018 32

Cern bekræfter: Der findes ingen 750 GeV partikel

Med fem gange så store datamængder i hus i år i forhold til sidste år er mystisk signal fra sidste år blevet erklæret som værende en statistisk tilfældighed.

5. aug 2016 2

I år er det knald eller fald for fysikkens standardmodel

Large Hadron Collider er blevet en arbejdshest, der i år vil levere seks gange så mange data som sidste år – og presse den berømte standardmodel til det yderste.

5. jun 2016

360 grader: Kig dig omkring i kontoret hos en teoretisk fysiker

Overskrevne tavler og tykke bunker af papir. Det ligner lige præcist vores forestilling om en dygtig fysikers hule.

2. jun 2016

Cern har genskabt ursuppen efter big bang

Ursuppen efter big bang er blevet genskabt i miniformat på LHC-acceleratoren. Danske forskere har været med til at analysere den såkaldt ’perfekte væske’.

16. feb 2016

Japanske fysikere er snart klar til at bygge ny super-collider

Over de næste fire år vil Japan tredoble ingeniørstaben på det nationale acceleratorlaboratorium for at gøre klar til LHC’s afløser. Nu mangler blot pengene.

25. jan 2016 7

LHC-status 2015: Spæde tegn på sprækker i Standardmodellen

Dette års eksperimenter med Large Hadron Collider med høj energi i protonsammenstødende gav ingen nye, sikre opdagelser. Men der er antydning af en ny ukendt partikel.

18. dec 2015 17

Opgradering af LHC skal mangedoble antallet af partikelkollisioner

Allerede om to år begynder de indledende anlægsarbejder for en opgradering af LHC, der skal være færdig omkring 2025.

28. aug 2015

Cern udvikler mini-accelerator til kræftbehandling

En blot to meter lang partikelaccelerator skal hjælpe med at kurere kræft. Cern i Schweiz står bag opfindelsen.

2. aug 2015 9

Dansk fysiker om Cern-opdagelse: Lærebøgerne skal skrives om

Opdagelsen af en såkaldt pentakvark i gamle data fra Cern er et scoop, der også rokker ved forståelsen af, hvordan vores verden er opbygget, vurderer Ingeniørens fysik-blogger.

14. jul 2015 1