Large Hadron Collider (LHC)

149 artikler

Jagten på naturens mindste byggesten

Large Hadron Collider ved Cern i Geneve er verdens største accelerator.

Med en hastighed ganske tæt på lysets hastighed cirkulerer protoner rundt i den 27 kilometer lange accelerator i hver sin retning. Fire steder kolliderer protonerne mod hinanden, hvorved energien omsættes til masse i form af nye kortlivede partikler.

Enorme detektorer registrerer henfaldsprodukter i form af bl.a. fotoner og myoner Det giver mulighed for at studere alle partikler, som kan eksistere i Universet og afprøve teoretiske modeller.

Et højdepunkt blev annonceret 4. juli 2012, da Higgs-partiklen, som teoretisk set var forudsagt i 1964, eksperimentelt blev erklæret for bekræftet.

LHC blev indviet i 2008. Acceleratoren er blevet opgraderet i flere omgange senest under en længere nedlukning fra slutningen af 2018 til begyndelsen af 2022.

Multimedia

Seneste nyheder om Large Hadron Collider (LHC)

Artikler (149)

Higgsbosonen fylder 10 år: Er der mere at opdage inden for partikelfysik?

Higgsbosonens opdagelse fuldendte fysikkens standardmodel. Det er usikkert, om partikelacceleratorer kan bidrage mere til at besvare de fundamentale spørgsmål inden for fysik.

28. jun 2022

“Spøgelsespartikler” fanget i LHC for første gang: Åbner for studier af mørkt stof

For første gang er neutrinoer blevet skabt og detekteret i et partikelbrag i LHC. Nu har forskerne teknikken til at jagte Universets mindste dele.

30. nov 2021 1

Syv gange så kraftig som LHC: Gigantisk accelerator skal løse de største fysikgåder

Cern planlægger nu en accelerator med en omkreds på 100 km og syv gange højere energi end verdens i dag største accelerator, LHC. Giganten skal opdage mørkets partikler og genskabe universets dramatiske fødsel i miniformat.

12. dec 2018 32

Cern bekræfter: Der findes ingen 750 GeV partikel

Med fem gange så store datamængder i hus i år i forhold til sidste år er mystisk signal fra sidste år blevet erklæret som værende en statistisk tilfældighed.

5. aug 2016 2

I år er det knald eller fald for fysikkens standardmodel

Large Hadron Collider er blevet en arbejdshest, der i år vil levere seks gange så mange data som sidste år – og presse den berømte standardmodel til det yderste.

5. jun 2016

360 grader: Kig dig omkring i kontoret hos en teoretisk fysiker

Overskrevne tavler og tykke bunker af papir. Det ligner lige præcist vores forestilling om en dygtig fysikers hule.

2. jun 2016

Cern har genskabt ursuppen efter big bang

Ursuppen efter big bang er blevet genskabt i miniformat på LHC-acceleratoren. Danske forskere har været med til at analysere den såkaldt ’perfekte væske’.

16. feb 2016

Japanske fysikere er snart klar til at bygge ny super-collider

Over de næste fire år vil Japan tredoble ingeniørstaben på det nationale acceleratorlaboratorium for at gøre klar til LHC’s afløser. Nu mangler blot pengene.

25. jan 2016 7

LHC-status 2015: Spæde tegn på sprækker i Standardmodellen

Dette års eksperimenter med Large Hadron Collider med høj energi i protonsammenstødende gav ingen nye, sikre opdagelser. Men der er antydning af en ny ukendt partikel.

18. dec 2015 17

Opgradering af LHC skal mangedoble antallet af partikelkollisioner

Allerede om to år begynder de indledende anlægsarbejder for en opgradering af LHC, der skal være færdig omkring 2025.

28. aug 2015