Kampfly for milliarder 396 artikler

Danmarkshistoriens største våbenkøb

Flyvevåbenets bedagede F-16 skal erstattes af Lockheed Martins F-35A Joint Strike Fighter. Partierne i forsvarsforligskredsen har i foråret 2016 valgt at købe 27 eksemplarer af kampflyet, heraf indledningsvis 21 kampfly og seks på et senere tidspunkt.

Partierne SF og de Konservative er i forbindelse med i aftalen om de nye F-35 trådt ud af forsvarsforligskredsen. Partierne bag indkøbet omfatter dermed regeringspartiet Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliance.

Forsvarsministeriets kampflykontor har evalueret F-35A og feltets to øvrige kandidater, amerikanske Boeings F/A-18 Super Hornet og det europæiske Eurofighter-konsortiums Typhoon, og F-35A har scoret højest i både den militærfaglige, strategiske, industrielle og økonomiske evaluering.

Indkøbsprisen for 27 nye F-35A ventes at blive på 20 milliarder kroner, mens totalprisen i det nye kampflys levetid bliver på omkring 56,4 milliarder kroner.

Ingeniøren følger kampflykonkurrencen og det efterfølgende indkøb, som bliver danmarkshistoriens største våbenkøb.

Multimedia

Artikler (396)

Danmark tvunget til at fremskynde indkøb: Dele af F-35 er ved at udgå fra markedet

Forsvarsministeren beder nu Folketinget om et forskud på 100 millioner kroner til nye kampfly, fordi flere af komponenterne snart går ud af produktion.

10. nov 2016 174

Brand i F-35 skyldtes restbrændstof i udstødningen

Et F-35 i samme version, som Danmark også køber, brød fredag i brand kort før takeoff. Branden opstod ifølge indledende undersøgelser på grund af rygvind og restbrændstof i udstødningen.

26. sep 2016 21

Boeing på vej med sagsanlæg mod Danmark

Flyproducenten Boeing vurderer, at Danmarks beslutning om at købe F-35 fra konkurrenten Lockheed Martin blev truffet på et mangelfuldt grundlag. Selskabet tager nu første skridt i retning af et sagsanlæg mod Forsvarsministeriet.

15. sep 2016 10

Minister erkender, at regeringen alligevel kan mangle penge til kampfly

Finansieringen af nye kampfly kan vise sig ikke at holde, så indkøbet alligevel forringer forsvarets evne til at løse sine opgaver. Det erkender forsvarsminister Peter Christensen, efter at Rigsrevisionen har påpeget risikoen.

15. sep 2016 13

Pentagon: F35-programmet er ved at løbe tør for både tid og penge

Allerede for et halvt år siden advarede Pentagons testcenter om, at F-35 haltede alvorligt bagud i forhold til tidsplanen, og at projektet havde flere centrale mangler.

24. aug 2016 17

Danmarks kommende kampfly meldt klar til operationer

F-35 i den såkaldte A-version, som Danmark også køber, er netop erklæret klar til operationer af det amerikanske luftvåben. Flyet bliver dog næppe sendt på missioner før 2017.

2. aug 2016 39

F-35 klar til kamp mod Islamisk Stat

De første operative F-35 mangler stadig softwareopdateringer og tests. Men flyet kan om nødvendigt indsættes i missioner mod terrorbevægelsen allerede nu, oplyser det amerikanske marinekorps.

1. aug 2016 22

Forsvarsminister: Ministeriet udelod oplysninger om to kampfly

Peter Christensen erkender, at Forsvarsministeriet havde modtaget oplysninger fra Eurofighter og Boeing, som ministeriet dog undlod at tage med i sin kampflyrapport.

1. jul 2016 10

US Marines henter gamle Hornets hjem fra flykirkegården

Mens overgangen til F-35 trækker ud, mangler det amerikanske marinekorps kampfly.

30. jun 2016 9

Forsvarsministeriet om rekordhøjt antal flyvetimer: »Vi har ikke mulighed for at uddybe nærmere«

Forsvarsministeriet afviser at svare på, om noget andet land i verden regner med at få lige så mange årlige flyvetimer ud af F-35 som Danmark.

29. jun 2016 37