Jordens ressourcer

70 artikler

Kan teknologien sikre ressourcer til alle?

Hvert år bliver vi op mod 80 millioner mennesker mere på kloden. Og vi lever længere. Samtidig rykker hundreder af millioner op i middelklassen - med de samme materielle drømme som os.

I de kommende årtier vil dén udvikling sætte jordens knappe ressourcer under et stærkt øget pres. Fra sjældne metaller til vindmøller og smartphones over agerjord til vand, kul og olie.

Som designere og procesplanlæggere spiller ingeniører og teknologi en afgørende rolle for at sikre, at vi bruger og genbruger de knappe ressourcer optimalt.

I dette Engineer the future-tema sætter vi fokus på fire af udfordringerne. Og på de løsninger teknologien giver - eller burde give os.

Hvordan vil du løse dem?

Seneste nyheder om Jordens ressourcer

Artikler (70)

Kursen ligger fast: Vi bliver 9,7 milliarder i 2050

Indien vil overhale Kina som verdens mest befolkede land i 2027, mens Kinas befolkning vil falde med 31,4 millioner mennesker inden 2050.

18. jun 2019 20

Så er aftalerne på plads for eksport af uran fra Grønland

Markedet for uran er under hastig forandring, og med en dansk-grønlandsk aftale om håndtering af eksport kan en ny producent være på banen.

14. feb 2016 14

Amerikanske firmaer vil eje asteroider

Den amerikanske kongres har godkendt et lovforslag, der vil sikre mineselskaber rettighederne til at eje dele af rummet.

30. nov 2015 11

Nye affaldsregler kan gøre turen på genbrugspladsen en halv milliard dyrere

Mursten og beton fra landets genbrugspladser kan ikke længere genbruges, hvis Miljøstyrelsens nye regler om PCB bliver indført. Det vil koste genbrugspladsernes brugere 543 mio. kr, vurderer Dansk Affaldsforening.

31. aug 2015 19

Nyt koralrev opdaget i Australien: Kan matche Great Barrier Reef

Et fjernstyret undervandsfartøj opdagede i sidste uge et koralrev meget lig Great Barrier Reef i en nationalpark syd for Melbourne, Australien.

27. aug 2015 1

Pesticider dræber smådyr i vandløb

Fire ud af ti smådyr dør, når regnvand fosser gennem danske marker og bærer sprøjtegift med ud i vand­løbene. Det tager godkendelsen af pesticider alt for lidt hensyn til, mener forskere.

21. aug 2015 18

Klimaforandringer truer vandforsyningen i Centralasien

Gletsjere, der forsyner store dele af Centralasien med vand, smelter i voldsomt tempo. Halvdelen kan være forsvundet i 2050.

17. aug 2015 14

Enormt magmareservoir opdaget under supervulkanen i Yellowstone

Et 46.000 kubikkilometer stort magmareservoir virker som forbindelsesled til Jordens indre og det kendte magmakammer under supervulkanen i Yellowston National Park i USA.

23. apr 2015 28

Evolution får invasive arter til at sprede sig hurtigere end konkurrenterne

Forskere har via computersimulationer og laboratorieforsøg fundet ud af, at en hurtig evolution forstærker spredningen af invasive arter.

22. apr 2015 4

Biogeokemikere: Mangel på næringsstoffer sætter fart på den globale opvarmning

Begrænsning i planternes vækstmuligheder vil påvirke den globale opvarmning på samme måde som 14 års udledning af CO2 på det nuværende niveau.

21. apr 2015 20