Grønlands råstoffer

38 artikler

Jagten på Grønlands undergrund

Grønland tager netop nu et kæmpeskridt fra jæger- og fiskersamfund og ind i et moderne, industrialiseret samfund, for i sin undergrund råder landet over gigantiske rigdomme af alt fra ædelstene og guld til olie og gas, sjældne jordartsmetaller og uran. Det giver landet en vigtig strategisk, men samtidig meget udsat, position.

Seneste nyheder om Grønlands råstoffer

Artikler (38)

Grønland står foran slutspil om kontroversiel minedrift

Grønland er delt i spørg­smålet om minedrift efter uran og sjældne jordarter. Miljørisikoen og opbevaringen af det radioaktive affald er nogle af stridspunkterne.

2. apr 2016 4

Nu skal Grønland kortlægges digitalt

Smeltende indlandsis, forældede landkort og en pose penge fra A.P.Møller sætter nu gang i en gennemgribende modernisering af kort over verdens største ø.

25. aug 2015 1

Med ny regering rykker Grønland tættere på uranmine

Uran blev afgørende for, hvordan Grønlands nye regering kom til at se ud. De nye regeringspartier er enige om at udvinde uran fra det grønlandske fjeld.

5. dec 2014

Ekspert: Grønlands råstofjagt fortsætter trods strandet mineprojekt

Dagens grønlandske valg handler mindre om råstoffer, end valget gjorde for et år siden, men på trods af, at landets største mineprojekt er strandet, er Grønland ikke nødvendigvis længere fra at være en minenation end for et år siden.

28. nov 2014 1

Oberst efter F-16-flyvninger over Grønland: 'Ekstremt udfordrende operation'

Planerne om at teste sensorsystemer på F-16-fly over Grønland måtte droppes, da nye brændstoftanke optog for meget plads.

8. aug 2014 45

Thorning: Danmark skal have indflydelse på Grønlands sjældne jordartsmetaller

Danmarks sikkerhedspolitiske interesse i de grønlandske råstoffer gælder ikke kun uran, fastslår Helle Thorning-Schmidt. Det grønlandske selvstyre er lodret uenig.

2. maj 2014 42

Kronik: Kvanefjeld-mineprojektet er ikke bæredygtigt

17. mar 2014 12

Råstoffer kan tidligst brødføde Grønland om 25 år

via Politiken 13 eksperter konkluderer i ny rapport, at råstofudvending ikke kan betale for Grønlands selvstændighed.

24. jan 2014 14

Grønland skrotter uranforbud

Med kun én stemmes flertal vedtog det grønlandske parlament torsdag aften at ophæve nultolerancen overfor uranudvinding.

25. okt 2013 21

Grønlands råstofplaner er under tidspres

Alt tyder på, at Grønland i aften tager afsked med 30 års kutyme for ikke at håndtere uran. Ophævelsen af nultolerancen kommer i sidste øjeblik, hvis udvinding af sjældne jordartsmetaller fra Kvanefjeld skal kunne betale sig.

24. okt 2013 2