Fukushima-katastrofen 152 artikler

Fukushima-katastrofen

Katastrofen på Fukushima atomkraftværket i Japan var og er stadig den største atomkatastrofe siden Tjernobyl. Ulykken skete den 11. marts 2011 efter et kraftigt jordskælv i havet ud for Japans østkyst og en efterfølgende tsunami, der dræbte tusinder af japanere og ødelagde byer og infrastruktur for et kæmpe beløb. På Fukushima forårsagede strømsvigt en delvis nedsmeltning af tre reaktorer og massive skader på fire reaktorbygninger. Reaktor 5 og 6 var lukket ned, da naturkatastrofen ramte. De to reaktorer skal fremover bruges til at forske i nedrivning af de øvrige reaktorer. Det er en gigantisk og ekstremt kompliceret opgave, der vil vare årtier.

Multimedia

Artikler (152)

Radioaktivitet fra Fukushima sætter ny målerekord

Tæt på reaktorkernen er målt en abnormt høj stråling, der kan reducere undersøgelsesrobotternes levetid til få timer. Uden for bygningen er strålingsniveauet ikke steget.

7. feb 2017 93

Brændselsstave fundet under nedsmeltet reaktor i Fukushima

Seks år efter nedsmeltningen på atomkraftværket Fukushima Daiichi mener operatøren nu endelig at have lokaliseret nogle forsvundne brændselsstave.

2. feb 2017 19

Fukushima-værket kan snart rense sit radioaktive vand

En amerikansk virksomhed er på vej med en maskine, der kan mindske Fukushima-værkets store problem med lagring af radioaktivt vand.

13. mar 2016 11

Fem år efter katastrofen: I Fukushima venter 90 procent af arbejdet stadig forude

I dag er det fem år siden, en tsunami ramte blandt andet Japan og startede katastrofen på Fukushima Daiichi-kernekraftværket, hvor tre reaktorer nedsmeltede. Oprydningen i nærområdet og på værket går fremad. Men udfordringerne tårner sig op.

11. mar 2016 8

Hjemme-geigertælleren - eller hvad ingeniører kan lære af en japansk madkasse

Safecasts crowdsourcede geigertæller, bGeigie, bliver brugt til at indsamle informationer fra hele verden, inklusive Danmark. Syv gendesign på fem år har været muliggjort ved at lukke øjnene og tage springet ud i det uvisse.

11. mar 2016

Hjemmelavet geigertæller sikrer tillid til Fukushima-målinger

FUKUSHIMA 5 ÅR EFTER: En gruppe ingeniører og teknologientusiaster gik i dagene efter Fukushima-ulykken sammen i gruppen Safecast. De udviklede en open source geigertæller, der har været med til at kaste lys over, hvor alvorlig situationen i grunden er.

10. mar 2016 9

Robot skal svømme i Fukushimas radioaktive vand

Toshiba har udviklet en robot, som skal fjerne brændselsstavene i den nedsmeltede reaktor 3 på Fukushima-værket i Japan. Arbejdet går i gang i 2017.

26. jan 2016 6

Første arbejder får erstatning efter Fukushima-oprydning

En 40-årig mand, der var med til at bygge overdækningen af de nedsmeltede reaktorer på det japanske a-kraftværk Fukushima Daiichi, har som den første fået erstatning, efter at han har udviklet leukæmi.

21. okt 2015 7

20.000 gadearbejdere renser landsbyer nær Fukushima for radioaktivitet

via Japan Times By og vej bliver rengjort for radioaktivitet, mens naturområder nær det forulykkede atomkraftværk fortsat bliver afspærrede. Strategien møder kritik fra miljøorganisationer.

23. jul 2015 153

Undersøgelsesrobot sidder uhjælpeligt fast i reaktorbeholder på Fukushima

En avanceret robot, der skulle inspicere skaderne inde i en reaktor på det forulykkede atomkraftværk Fukushima, sidder nu uhjælpeligt fast. Oprydningsholdet har droppet bjærgningsforsøg.

16. apr 2015