Ebola-epidemi

52 artikler

Ebola-epidemi

Historiens hidtil værste ebola-udbrud blev første gang registreret i februar 2014 i det vestafrikanske land, Guinea. Siden spredte epidemien sig til Liberia, Sierra Leone og Nigeria og blev et halvt år senere erklæret en 'international nødsituation' af verdenssundhedsorganisationen, WHO. I december 2015 begyndte sygdommen så småt at komme under kontrol.
Ebola er en livstruende virus, der rammer både dyr og mennesker. Virussen smitter gennem kropsvæsker som blod, sved og sæd. Bliver man smittet, opstår der efter 2-21 dage influenzalignende symptomer som høj feber, muskelsmerter, mave- og hovedpine. Derefter følger diarre, udslæt, lever-og nyresvigt, og til sidst kan der opstå blødninger. Op mod 90 procent af de smittede dør under et udbrud. Der er ingen godkendt kur mod ebola, men flere eksperimentelle behandlingsmetoder.

Seneste nyheder om Ebola-epidemi

Artikler (52)

Blod fra ebola-overlever kan lede til fremtidig vaccine

Forskere har fundet antistoffer i en vestafrikansk mands blod, der måske kan være nøglen til en vaccine mod alle ebola-stammer.

23. maj 2017

Alle typer influenza skal rammes med samme vaccine

Nye vaccinekandidater fra USA og Holland går efter at bekæmpe alle typer af influenza, inklusive de frygtede fugle- og svinevarianter. Også Statens Serum Institut håber at ramme bredere med kommende vaccine.

2. sep 2015 1

Canada overhaler Danmark i udvikling af ebola-vaccine

Canadisk ebola-vaccine har vist sig 100 procent effektiv og har dermed overhalet danske Bavardian Nordics vaccine. Den hurtige tid til målet skyldes blandt andet kvik adgang til kliniske tests.

10. aug 2015 1

Mobil dna-afkoding har succes i Afrika - nu skal den ud i rummet

Den lovende dna-afkoder på størrelse med en cigaretpakke kaldet MinION har succes med at sekventere virus og gener i Afrika. Nu skal den afprøves i vægtløs tilstand på ISS.

2. jun 2015

Seruminstituttet: En DNA-vaccine mod Ebola vil være den mest elegante løsning

Flere Ebola-vacciner er på vej med hver deres fordele og ulemper. Statens Serum Institut foretrækker DNA-metoden, fordi den mindsker problemet med 'trojanske heste'.

1. apr 2015

Ny vaccine mod Ebola ser lovende ud

Japanske og amerikanske forskere har udviklet en Ebola-vaccine, der har vist sig effektiv på aber.

27. mar 2015

Google har udviklet en ‘ebola-sikker’ tablet

Version2 En tablet, der kan steriliseres ved at dyppe den i klorin, gør arbejdet nemmere for læger, der arbejder i katastroferamte områder. Tabletten er udviklet af Google i samarbejde med Læger uden Grænser.

23. mar 2015

Nu kan en papirstrimmel diagnosticere ebola på 10 minutter

En MIT-udviklet test kan med antistoffer bundet til nanopartikler af sølv hurtigt diagnosticere patienter i udsatte områder med ebola, gul feber og denguefeber.

25. feb 2015

Ebola-sygdommen breder sig igen.

via Bloomberg Efter en periode med fald i antallet af nye ugentlige tilfælde siden nytår, stiger antallet nye Ebola-tilfælde.

5. feb 2015

Dansk forsker lægger dæmper på WHO’s ebola-entusiasme

via Politiken Selvom WHO officielt går fra begrænsning til udryddelse af epidemien, kan vi ikke regne med status quo.

30. jan 2015