Sponseret indhold

Familielisten: Tæt på praksis

Beregningerne skal ud i verden og virke, og det samme skal menneskene bag beregningerne. Sådan definerer Ewa P. Nielsen et godt ingeniørliv.

Af TECH RELATIONS for Familielisten

Ingeniør eller atomfysiker. Det var de to retninger, Ewa P. Nielsen overvejede, da hun som ung skulle vælge uddannelsesvej. Hun havde nemlig anlæg for de tekniske og matematiske fag.

»Jeg valgte ingeniør, for der oplever man tingene på tæt hånd og er hele tiden tæt på praksis. Man ser resultaterne af sine beregninger, og det holder jeg meget af,« siger hun.

Og med sin uddannelse fra DIA i Lyngby kom den nyuddannede anlægsingeniør hurtigt ganske tæt på praksis: De første to år af sit arbejdsliv arbejdede hun på Lindø-værftet på Fyn, der på det
tidspunkt havde fået en stor ordre i hus for Mærsk. Ewa P. Nielsen beregnede løfteanvisninger til de gigantiske kraner og portaler, værftet brugte til at løfte skibssider på plads.

»Vi anviste, hvordan løfteanordningerne skulle konstrueres og svejses. Det var meget spændende arbejde,« siger hun.

Byen vokser

Siden blev Ewa P. Nielsen ansat i Odense Kommune og så den vokse gennem 25 år. Hun var ansat i forskellige stillinger, men tog sig mest af alt af projektering og byggemodning. På tegnebordet var nye veje, grunde, kloakker og spildevandsanlæg.

»Det har været et spændende arbejdsliv,« fortæller Ewa P. Nielsen, der blev tillidsmand og engageret i IDA. Ifølge hende ligger nøglen til et godt arbejdsliv især i arbejdsmiljøet. Og her har den enkelte selv et ansvar, mener hun.

»Det er vigtigt, at man har et socialt og kulturelt liv på sin arbejdsplads. Det er ikke nok at være nørd og være begravet i sine papirer,« siger hun.

»Et godt arbejdsmiljø giver arbejdsglæde for den enkelte. Desuden betyder det, at ingen er bange for at sige deres mening eller komme med nye ideer. Det er vigtigt, hvis man skal finde kreative løsninger på de faglige problemer.«

Fri for vækkeur

I dag er Ewa P. Nielsen pensioneret. Hun gik på efterløn efter en fyringsrunde som 62-årig – lidt for tidligt, hvis hun selv skal sige det. Men hun vænnede sig hurtigt til de hårde facts: at det er svært at få et nyt job, når man er oppe i alderen. Og så gjorde det ikke så meget, at vækkeuret ikke længere styrede hendes hverdag.

»Jeg har fundet en god rytme og har lagt meget energi i andre dele af mit liv. Litteratur, cykling, gymnastik. Og så har haven aldrig været så fin som efter, jeg gik på efterløn,« siger hun.

Sammen med sin mand, der også er pensioneret ingeniør, prioriterer Ewa P. Nielsen at rejse, gerne til eksotiske destinationer som Cambodia, Vietnam, Caribien og Japan.

Ægteparret er begge aktive i IDA, fordi det både giver netværk, oplevelser og interessant viden.

»IDA har et meget velfungerende politisk system, hvor man kan få indflydelse,« siger Ewa P. Nielsen, der definerer IDAs vigtigste rolle sådan her:

»IDA skal varetage medlemmernes interesser. Uanset, om de er ansat i det private eller offentlige.«