Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

Fagforeningslisten: Teknologi på tværs

Teknik-løsninger er mest værd, når man ser dem i forbindelse med de mennesker, der skal bruge dem, mener Carsten Eckhart Thomsen.

Af TECH RELATIONS for Fagforeningslisten

Gennem min karriere har jeg lært, at det er utroligt interessant at have med mennesker at gøre, selvom man beskæftiger sig med teknik og teknologi.«

Sådan siger Carsten Eckhart Thomsen, der er uddannet i systemkonstruktion fra AAU. I dag er han forsker og underviser blandt andre tandlæger og ingeniørstuderende.

Carsten Eckhart Thomsen har haft tværfaglighed som kendemærke siden sin studietid. Men arbejdet med mennesker og teknologi tog for alvor fart, da han skrev ph.d. Her udviklede han en metode til at overvåge narkosedybden, når patienter skal bedøves forud for en operation.

»Den dosis, der bedøver en stærk eller delvist resistent patient, kan slå en ældre dame ihjel. Og man kan ikke bare bruge klassiske parametre som vægt, alder og den slags til at forudsige, hvordan patienterne reagerer,« fortæller han.

Det arbejde bragte Carsten Eckhart Thomsen til et engelsk hospital, hvor han havde daglig kontakt med sundhedspersonalet, men også patienterne.

»Ved at tale med patienterne får man en ret præcis opfattelse af, hvordan vores løsninger påvirker deres hverdag og liv. Det er direkte og anvendelsesorienteret. Det kan jeg godt lide,« siger Carsten Eckhart Thomsen.

Krydsfelt som studie

Selvom metoden aldrig blev sat i produktion, fortsatte Carsten Eckhardt Thomsen siden i feltet mellem teknik og sundhedsvidenskab. Han blev ansat på Panum under Københavns Universitet, hvor han har forsket og undervist i snart 25 år.

Han underviser tandlægestuderende i neurofysiologi, blandt andet om sansning, smerte og bevidsthed. Og som en del af sin ansættelse har han bidraget til et lille tværfagligt guldæg på uddannelsen.

»Vi lancerede for snart ti år siden uddannelsen i medicin og teknologi, som er et samarbejde mellem DTU og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU. Det var en meget spændende uddannelse at være med til at starte og drive,« siger Carsten Eckhart Thomsen.

Min faglighed

På medicin og teknologi optages årligt 70 studerende, der bliver specialister på den teknologi, der anvendes på hospitalerne og udvikles i den medicotekniske industri.

»Jo mere avanceret teknologi, man får, jo større bliver behovet for at ansætte nogle teknikkyndige på hospitalerne, der kan drive og udvikle teknologien,« siger Carsten Eckhart Thomsen, der var meget glad for at få ingeniør-studerende under vingerne i sin undervisning og vejledning.

»Det var lidt som at komme hjem. Jeg har jo gået med denne her tværfaglighed selv gennem mange år. På mange måder har man i dag fået øjnene op for, at tværfagligheden er en stor styrke,« siger han.

Fagforeningen IDA

Carsten Eckhart Thomsen har været aktiv i IDA gennem mange år, blandt andet som tillidsmand, fællestillidsmand og formand for IDA Offentlig. Derfor er det også IDA som fagforening, der ligger ham stærkest på sinde.

»Folks arbejdsvilkår ude på arbejdspladserne, tillidsrepræsentanterne og forhandlingsområdet er tre vigtige krumtapper i IDAs arbejde,« siger han. j