Sponseret indhold

Fagforeningslisten: Grøn omstilling skal sætte IDA på landkortet

IDA skal først og fremmest være fagforening, men bør også arbejde aktivt for den grønne omstilling, lyder det fra Fagforeninglisten.

Af TECH RELATIONS for Fagforeningslisten

Der er mere brug for IDA som fagforening end nogensinde. Det er det essentielle budskab fra Fagforeningslisten.

»Vi møder mange IDA-medlemmer, der har problemer med deres work/life-balance. Det hænger blandt andet sammen med effektiviseringer og dårlig ledelse på mange arbejdspladser,« siger Henrik Rasmussen, suppleant til Hovedbestyrelsen for listen. Han fortsætter:

»Arbejdsmarkedet ændrer sig, så der er flere korte ansættelser og projektansættelser. IDA skal sørge for, at de nye ansættelser bliver på lignende betingelser som de velkendte jobs.«

Endelig henviser Henrik Rasmussen til de effektiviseringer, der har præget mange især offentlige arbejdspladser i de seneste år.

»Skruen blevet strammet mange steder. Her er det vigtigt at have en fagforening, der kan støtte den enkelte og modstå presset,« siger Henrik Rasmussen, der betoner, at både private og offentlige arbejdspladser bør have velfungerende fagforeningsklubber og egen tillidsrepræsentant.

IDA-formand fra listen

Fagforeningslisten opstod egentlig i protest mod IDAs udmeldelse af Akademikernes Centralorganisation (AC). IDA er nu meldt ind igen, men Fagforeningslisten består.

»Det er en fordel at være med i AC. Da vi stod udenfor, var vi slet ikke med til overenskomstforhandlinger. Nu har vi indflydelse, også på overenskomsten,« siger Henrik Rasmussen.

Fagforeningslisten har ni pladser i repræsentantskabet og to i hovedbestyrelsen og har dermed stor indflydelse. Den ene af de to HB-medlemmer er IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

»Thomas’ opgave er at lave kompromiser på tværs, og det er vi som liste også tilhængere af. Vi er glade for fælles løsninger, hvor mange bliver hørt. Sådan er et godt medlemsdemokrati,« siger Henrik Rasmussen.

IDA i nøglerolle

Udover den nævnte mærkesag kæmper Fagforeningslisten for ligestilling mellem køn og aldersgrupper samt for at fremme grøn omstilling. Særligt den grønne omstilling kan sætte IDA på landkortet.

»Grøn omstilling kræver teknologiudvikling, og det får du ikke uden en indsats fra ingeniører. Derfor er IDA-medlemmerne i en nøglerolle i samfundet i dag,« siger Henrik Rasmussen.

Han tilføjer, at IDA skal være frontløber, der både inspirerer medlemmerne og påvirker beslutningstagerne på miljøområdet. Et konkret eksempel er på indsatsområdet cirkulær økonomi, der handler om at analysere en given produktions affald og spild samt produktets videre liv, når det ikke bliver brugt mere.

»Vi er ved at udarbejde et papir, der omsætter ideerne til handling indenfor den cirkulære økonomi. Om vi skal øve indflydelse i Folketinget eller holde konferencer for vores medlemmer, ved vi endnu ikke. Men det er et af de tiltag, vi arbejder på,« siger Henrik Rasmussen.