Modelleringsekspert: Smittebølgen topper snart og falder frem mod februar

Om et par uger bør den nuværende deltabølge langsomt begynde at tabe pusten. Selv hvis ny variant bliver dominant, vil den næppe medføre ny stigning før til februar.

1. dec 2021 1

Japanske forskere har langtidsbeskyttet aber mod hiv – dansk forsker er skeptisk

Japanske forskere er lykkedes med at beskytte aber mod hiv i en årrække med en tilsyneladende nænsom vaccine. Dansk forsker mangler bevis for sikkerheden og har valgt en anden vej.

22. nov 2021

Slut med nåle og kanyler: Covid-vaccine-plaster på vej

Kombinationen af et plaster, en fjeder og en vaccine på tørform kan bane vej for en ny slags covid-vaccine til mennesker. Nu starter kliniske forsøg.

1. nov 2021 2

Spørg Fagfolket: Hvorfor bliver nogen albino?

En læser kunne godt tænke sig at vide mere om albinisme, og det ved seniorforsker Karen Grønskov fra Rigshospitalet en masse om.

31. okt 2021

Nem blodprøve skal give tidlig varsel om Alzheimers

Tre biomarkører i blodet viser sig tydeligere hos mennesker, der senere udvikler demens. Håbet er, at fundet kan lede til nemme og tidlige tests samt flere behandlingsmuligheder, hvilket dansk overlæge bifalder.

14. okt 2021

Danske vaccineudviklere undrer sig over WHO-jubel: Ny malariavaccine har alt for lav dækning

WHO har anbefalet en malariavaccine til børn, selv om effektiviteten er forholdsvis lav. Der findes endnu ikke noget bedre, men der bliver arbejdet på sagen - også i Danmark.

12. okt 2021

Corona kan føre til diabetes

Ny forskning viser, at corona i nogle tilfælde kan inficere insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen, og det kan dermed være med til at forklare, hvorfor et stigende antal personer udvikler diabetes efter coronasmitte.

29. sep 2021

Spørg Fagfolket: Hvor gammelt er det ældst kendte influenzaudbrud?

En læser vil gerne vide, om det er moderne transportmidler, der er skyld i influenza i Europa, eller om virussen har rejst i århundreder. Epidemiolog Lone Simonsen giver et svar.

20. sep 2021 8

Kriseledelse: Corona-afdeling banket op i angst og usikkerhed

Det er hårdt arbejde at opbygge en helt ny covid-afdeling på rekordtid . med ekstrem uvished, et flow af dødssyge patienter og manglende personale.

13. sep 2021

Opsigtsvækkende mekanisme bag Alzheimers sygdom fundet

Amerikanske forskere har fundet en konkret funktion i hjernen, som proteinet beta-amyloid ser ud til at forstyrre. Dansk overlæge finder fundet interessant for den videre opklaring af mekanismerne bag Alzheimers Sygdom.

3. sep 2021