Viruslignende partikel fra dansk covid-vaccine viser gode takter mod brystkræft

Dansk firma bag antigenerne til Bavarian Nordics covid-vaccine fører nu teknologien videre til brystkræft og har fået proof-of-concept.

20. jan 2022

SSI-forskere opdager trick til at booste turberkulose-vaccine

Forskere på Statens ­Serum Institut har gennem en række nye antigener fra tuberkulosebakterien ­formentlig knækket koden til langvarig beskyttelse af unge og voksne med et boost af calmette-vaccine.

6. jan 2022

US Army udvikler coronavaccine som skal beskytte mod alle covid-19-varianter

Om få uger venter forskerne at kunne publicere vellykkede fase 1-forsøg med vaccinen. Vaccineekspert vurderer, at teknologien kan virke, men har også forbehold.

28. dec 2021 1

Øjendråber mod gammelmandssyn er godkendt i USA

Dråberne kan erstatte læsebriller i op til 10 timer. Aktivstoffet er Miotika, der har været brugt i behandling af grøn stær.

13. dec 2021 2

Modelleringsekspert ændrer regnestykket: Omikron vil være dominant kort efter nytår

Senere i dag vil der givet blive offentliggjort nye corona-restriktioner. Det kommer på et tidspunkt med Delta i vækst og 20-30 procent flere Omikron-tilfælde dagligt.

8. dec 2021 8

Modelleringsekspert: Smittebølgen topper snart og falder frem mod februar

Om et par uger bør den nuværende deltabølge langsomt begynde at tabe pusten. Selv hvis ny variant bliver dominant, vil den næppe medføre ny stigning før til februar.

1. dec 2021 1

Japanske forskere har langtidsbeskyttet aber mod hiv – dansk forsker er skeptisk

Japanske forskere er lykkedes med at beskytte aber mod hiv i en årrække med en tilsyneladende nænsom vaccine. Dansk forsker mangler bevis for sikkerheden og har valgt en anden vej.

22. nov 2021

Slut med nåle og kanyler: Covid-vaccine-plaster på vej

Kombinationen af et plaster, en fjeder og en vaccine på tørform kan bane vej for en ny slags covid-vaccine til mennesker. Nu starter kliniske forsøg.

1. nov 2021 2

Spørg Fagfolket: Hvorfor bliver nogen albino?

En læser kunne godt tænke sig at vide mere om albinisme, og det ved seniorforsker Karen Grønskov fra Rigshospitalet en masse om.

31. okt 2021

Nem blodprøve skal give tidlig varsel om Alzheimers

Tre biomarkører i blodet viser sig tydeligere hos mennesker, der senere udvikler demens. Håbet er, at fundet kan lede til nemme og tidlige tests samt flere behandlingsmuligheder, hvilket dansk overlæge bifalder.

14. okt 2021