Overraskende gennembrud for laserfusion

I USA har forskere opnået en output-energi på 1,35 MJ for en input-energi på 1,9 MJ i et laserfusionseksperiment. Dermed er de nu ganske tæt på målet om at generere mere fusionsenergi end den energi, der går til at sætte processen i gang.

15. aug 2021 7

Dansk professor: Stellaratoren er det bedste bud på et fremtidigt fusionskraftværk

Se videooptagelse af Thomas Sunn Pedersens foredrag i IDA Energi om status på vejen til et fusionskraftværk og lær mere om, hvordan fusionsenergi dannes i en stellarator og de tekniske udfordringer forbundet hermed.

22. okt 2020 81

Spørg Fagfolket: Er det mere energieffektivt at flyve med luftballon på en varm dag?

En læser vil gerne vide, hvordan varmluftballoner bliver påvirket af lufttemperaturen. Det svarer vores blogger René Fléron på.

24. mar 2020 3

Google sponsorerer forskning i kold fusion: »Interessant, men uden evidens«

Et toårigt forskningsprojekt med deltagelse af førende universiteter i USA og Canada har ikke fundet evidens for kold fusion, men forskning inden for dette område kan alligevel være interessant i mange sammenhænge, mener forskerne.

27. maj 2019 5

Weltklasse: Tysk fusionsanlæg sætter ny rekord

For fusionsanlæg er produktet af temperaturen, plasmaets tæthed og indeslutningstiden den afgørende faktor. Wendelstein 7-X har nu sat ny verdensrekord for dette produkt for fusionsreaktorer af stellarator-typen

5. jul 2018 9

Kan MIT overhale Iter indenom med en lille fusionsreaktor?

Sammen med en spinout virksomhed vil Massachusetts Institute of Technology udvikle verdens kraftigste superledende elektromagneter til brug for små fusionsreaktorer, der kan levere 100-200 MW.

23. mar 2018 23

Spørg Scientariet: Hvordan virker fusionsmetoden ’focus-fusion’?

En læser undrer sig over, hvordan fusionsmetoden focus-fusion virker, og hvad der er af fordele og ulemper. Det svarer direktør ved Max Planck Instituttet på.

28. jul 2017

Ny rapport: Amerikansk kæmpelaser er næppe vejen til fusionsenergi

Det amerikanske energiministerium konkluderer nu, at verdens største laser, National Ignition Facility, næppe nogensinde vil kunne levere et energioverskud i forbindelse med fusion af brint til helium.

2. aug 2016 8

Lockheed Martin vil have fusionsreaktor klar om fem år

Et 100 MW fusionskraftværk kan transporteres med en stor lastvogn, hævder firmaets projektleder, som dog ikke har mange tekniske oplysninger at underbygge sin påstand med.

1. maj 2013 63