Astronomer: Umuligt at undgå lysforurening fra rumskrot og satellitter

Astronomer advarede for mere end 40 år siden mod kritisk grænse for lysforurening for nye astronomiske observatorier. Vi har allerede nået den grænse alle steder på kloden på grund af satellitter og rumskrot, peger ny forskning på.

6. apr 2021 9

Topforskere åbner for alternativ klimaløsning: Refleksion af sollyset med aerosoler og modificerede skyer

Trods klimakrisen fortsætter udledningen af drivhusgasser med at stige. Derfor anbefaler en række topforskere, at geotekniske ‘albedo-modifikationer’ undersøges nærmere.

1. apr 2021 19

Hvorfor er is glat?

Ny forskning viser, at vandmolekyler tumler rundt på overfladen af is. Det gør op med gamle forklaringer om, hvorfor is er glat.

5. mar 2021 1

Luftforurening øger børns risiko for kroniske sygdomme

Blot en dags eksponering af forurening fra biler eller brande kan have en effekt, viser ny forskning.

23. feb 2021 59

Dødelighed under corona overstiger influenza: Over 20 millioner leveår er gået tabt

Nye data viser, at coronavirussen har en langt højere dødelighed end tidligere influenzaepidimier.

19. feb 2021 56

Forskere bag studie med 500.000 borgere: Drop æggene og lev længere

Forskere advarer mod at spise æggeblommer for undgå øget risiko for hjertekarsygdomme og kræft. Ifølge fedmeforsker Nina Geiker kan man dog roligt spise æg uden at være bekymret.

15. feb 2021 13

Coronavaccine viser lav effektivitet mod sydafrikansk variant

AstraZeneca-vaccinen har ikke særligt stor effekt på den sydafrikanske coronavariant, viser en ny undersøgelse. Sydafrika har derfor midlertidigt lagt vaccinerne på hylden.

8. feb 2021 13

Forskere afslører mysterium om træers vækst

Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se ind i planters byggeproces. Den nye forskning i planters cellevægge udført af blandt andre Københavns Universitet åbner op for at skabe stærkere byggematerialer og mere klimaeffektive træer.

29. jan 2021

Månens cyklus påvirker menneskers søvn

Folk går senere i seng og sover mindre før fuldmåne, mens det modsatte gør sig gældende før nymåne, viser resultater fra et nyt studie.

28. jan 2021

Studie: Antibiotika hæmmer drenges vækst

Hvis en baby modtager antibiotika i løbet af to uger efter fødslen, så stiger risikoen for, at barnet seks år efter er lavere end gennemsnittet. Det gælder dog kun for drenge, viser et nyt studie med tusindvis af børn publiceret i Nature.

28. jan 2021