Spørg Fagfolket: Hvordan smelter stjernerne sammen til galakser?

En læser undrer sig over, hvordan galakseklumper opstår, og om de bliver hængende sammen eller indgår i nye klumper over tid. Det svarer professor i astronomi på.

2. okt 2022 6

Ny rekord: James Webb-teleskopet er kommet nærmere tiden lige efter Big Bang

James Webb-teleskopet har set hele 13,4 mia. år tilbage i tiden og registreret lys fra en galakse, der daterer helt tilbage til 300 mio. år efter Big Bang. Rekorden er dermed slået med 100 mio. år.

21. jul 2022 33

Galakser omkring Mælkevejen myldrer frem - Men de fleste vinker snart farvel

Det myldrer med små og mikroskopiske galakser omkring Mælkevejen. Men helt nye observationer viser overraskende, at de fleste vil passere forbi os.

30. jan 2022 21

Gigantisk exoplanet opdaget: Burde ikke eksistere

Store stjerner har det med at blæse alt materiale langt, langt væk. Alligevel har forskere fundet en gigantisk planet i kredsløb om to stjerner 10 gange kraftigere end vores sol.

9. dec 2021 14

Brun dværg i Sculptor dværggalaksen måske dannet af universets første stjerneeksplosioner

I dværggalaksen Sculptor, 280.000 lysår fra jorden, findes en stjerne, som måske er skabt af universets første hypernovaer.

21. okt 2021

Gigantiske detektorer skal fange tyngdebølger

Med fremtidige detektorer kan forskerne måle tyngdebølger fra hele det observerbare univers. De vil også gøre det muligt at forudsige sammenstød mellem neutronstjerner.

11. okt 2021

Spørg Fagfolket: Hvorfor kan jeg se lyset fra en fjern stjerne men ikke en nær lommelygte?

En læser undrer sig over, hvorfor man ikke kan se lyskegler fra en anden by, når man kan se meget fjerne stjerner. Det forklarer professor på Aarhus Universitet.

8. aug 2021 14

En særlig stjerne døde: Ny type supernova observeret

For første gang nogensinde er der observeret en electron capture supernova. Tidligere har fænomenet kun været beskrevet rent teoretisk.

1. jul 2021 7

Paradoks: Hvorfor er Solen ikke rød?

Sandsynligheden for, at vi levede på en planet i kredsløb omkring en lille rødlig stjerne er 100 gange større, end vi er i kredsløb om en stjerne af samme klasse som Solen.

23. jun 2021 19

Supernovaer er farlige naboer

Har du livet kært, så hold dig mindst 30 lysår borte fra store stjerner, der kan eksplodere og sende ødelæggende stråling.

23. feb 2021 1