SpaceX får grønt lys til opsendelse af Mars-raket på betingelse af 75 krav

Rumfartsvirksomheden SpaceX har fået en miljøgodkendelse med mange forbehold i det sydlige Texas af amerikanske myndigheder.

14. jun 2022 5

1956: USA vil opsende kunstige måner til atmosfærens øverste lag

Som et led i det internationale ‘geofysiske år’ lancerer den amerikanske regering Vanguard-projektet, hvor satellitter skal sendes i omløb om Jorden. Det bliver en storslået bedrift, hvis det lykkes at bringe et raketdrevet fartøj op på en hastighed, der er ti gange så stor som den hidtil højest opnåede flyvehastighed, skrev Ingeniøren i 1956.

5. jun 2022 17

I fjerde forsøg: Rocket Labs Sikorsky griber raket, men smider den igen

Et forsøg på at genbruge en raket ved at gribe den med en helikopter lykkedes stort set for amerikanske Rocket Lab. Men så dumpede de den i havet.

3. maj 2022

Udskudt igen-igen: Inden tredje Rocket Lab-forsøg fredag øver Sikorsky raketfangst

Nu er det mandag aften, Rocket Lab gør et nyt forsøg på at fange deres Electron-raket i luften med en helikopter.

27. apr 2022

PODCAST: Bremsede mundkurv til Bohr virkelig atomkraft i Danmark?

Efter Anden Verdenskrig forbød amerikanerne Niels Bohr at tale om deres atombombeprojekt. Ifølge en ny DR-serie er det grunden til, at vi aldrig fik atomkraft herhjemme. Det undersøger vi i ugens Transformator.

22. apr 2022 6

Udskudt til 27/28. april: Her kan du følge med live, når Rocket Lab forsøger at gribe raket med helikopter

Lørdag nat omkring klokken 00.35 forsøger raketbyggerne fra Rocket Lab at fange deres 12 meter lange Electron-raket med en Sikorsky-helikopter.

22. apr 2022

Sikorsky skal fange 12 meter raket i luften over Stillehavet

Det fremstormende Rocket Lab gør nu klar til at fange deres Electron-raket med en Sikorsky S-92. Løsningen er simpel, men kræver timing og en stor krog.

12. apr 2022 5

Nasa bokser med måneraket: Ventiler fejler og sikringer går

En fejlramt ventil i toppen af SLS-raketten tvinger nu Nasa til at improvisere en anden slags test før rumturen. Meldingen kommer ovenpå en uge plaget med problemer.

11. apr 2022 1

Hjerneforsker i podcast: Stress forandrer vores hjerner

12 procent af befolkningen har stresssymptomer. På Odense Universitetshospital forsker ingeniør Saga Steinmann Madsen i, hvilke fysiske forandringer langvarigt stress forårsager i hjernen. I ugens Transformator fortæller hun om den avancerede PET/MR-scanner, de bruger til at tage billeder af stress.

8. apr 2022 1

Defence expert: Russia’s hypersonic missiles are primarily propaganda

Hypersonic missiles do not make much sense in the invasion. And it is not something that will lure Americans into a hypersonic race, says a rocket expert from DTU.

5. apr 2022