World’s smallest “robot” could assist a cardiac surgeon - in some years

Engineers from Northwestern University have built a crab-like robot that is half a millimetre long. The technology is important, but far from usable as of yet, a Danish professor says.

1. jun 2022

Kan verdens mindste 'robot' assistere en hjertekirurg? Nok ikke endnu, vurderer dansk professor

Ingeniører fra Northwestern University har bygget en krabbelignende robot på en halv millimeters længde. Teknologien er vigtig, men langt fra brugbar endnu, mener dansk professor.

27. maj 2022

USA skyder droner og missil ned med elektrisk laservåben

Den amerikanske flåde har i en test af et nyt, elbaseret laservåben haft held med at skyde en række forskellige droner ned, samt et krydsermissil.

19. apr 2022 2

Video: Nye billeder af Venus' overflade

NASA har formået at tage billeder af hele Venus' skyggeside med Parker Solar sonden.

11. feb 2022 4

Hastigheden skrues op på 3D metalprint: Laser splittes i to millioner pixels

Ved at belyse et stort område med en kraftig 30 kW laser gennem et filter kan amerikanske Seurat Technologies hæve hastigheden på 3D-metal print med en faktor 10. Dansk ekspert kalder metoden interessant, men savner svar på, hvordan energien afsættes.

1. feb 2022

Laser på spring til at erstatte radiokommunikation i rummet

Kina har udført test med laser i stedet for radiosignaler til kommunikation mellem Beidu-satellitter og Jorden. Efter årtiers eksperimentelle forsøg er vejen banet for hurtigere og mere nøjagtig satellitnavigation med laserkommunikation.

12. dec 2021 11

Lidar eller kamera: Her er kampen om øjnene til fremtidens biler og robotter

Elon Musk dømmer lidar ude – men kan de billigere kameraer konkurrere med laserscanneren? Tre danske eksperter giver deres bud.

4. nov 2021 12

Blå laser sniger sig ind på LED

Laserlys kan formes og koncentreres på et meget lille område, og laserdioder anvendes i stigende grad til belysning. LED er dog stadig mange år foran.

24. maj 2021 9

Aarhus-forskere gør overrumplende fund om vores knogler

Et internationalt forskerhold bruger nye røntgen-metoder for at afdække, hvordan arkitekturen i sunde menneskeknogler er opbygget. Forskerne har afdækket en hidtil ukendt struktur i sunde knogler.

13. jun 2020

Laserlys erstatter massespektrometer: Skal hurtigt afsløre bakterieinfektioner

SDU-forskere vil erstatte den omkostningstunge og langsommelige massespektrometri med en langt hurtigere og billigere metode med laserlys. Det vil gøre læger i stand til hurtigere at gribe ind over for en infektion.

4. sep 2019