I nanoverdenen skal Maxwells ligninger modificeres: På eventyr med plasmoner

Vekselvirkningen mellem lys og nanopartikler foregår i grænseområdet mellem klassisk fysik og kvante­fysik – det kræver en ny teoretisk forståelse.

4. apr 2021 1

Fokus på eksotiske atomkerner: Ny fabrik skal producere tusindvis af forskellige isotoper

Kontrollerede eksperimenter med sjældne, ustabile isotoper skal gennemføres med nyt forskningsanlæg.

31. mar 2021 21

Tre fyrtårne skal lede til nyt svensk neutronstrålingsanlæg

Med nye samarbejder gør danske forskere sig klar til at få mest muligt ud af European Spallation Source, der med dansk støtte bygges i Skåne.

30. jan 2021 6

ESS går under jorden og skyder i højden

Den 500 meter lange protonaccelerator er gemt af vejen under et græsdække, og tre ton wolfram udgør hjertet i target-bygningen.

27. jan 2021

Spørg Fagfolket: Hvad sker der i dobbeltspalteeksperimentet?

En læser vil gerne vide mere om fotoner, særligt om Thomas Youngs dobbeltspalteeksperiment. Ingeniørens Jens Ramskov tager os igennem partikler og bølger.

3. jan 2021 97

Dansk chip kan danne grundlag for optiske kvantesimulatorer

Ny chip kan generere stabile, individuelle fotoner i stort antal. Det muliggør, at optiske kvantecomputere kan udføre beregninger, som ikke vil kunne udføres med klassiske computere.

10. dec 2020

Kinesisk kvantecomputer løser et problem som er umuligt for traditionelle supercomputeree

Med en optisk kvantecomputer har forskerne fundet løsningen til et problem, som kaldes boson sampling, som er overmåde svært for klassiske computere.

9. dec 2020

Rapport: Danmark skal satse på kvanteteknologi - og det skal være nu

Danmark har en stærk position for at udvikle og kommercialisere kvanteteknologi. Men vi risikerer at miste den position, hvis ikke vi får et nationalt program.

1. dec 2020

Nyt eksperiment afviser teori for bølgefunktionens kollaps

I et underjordisk eksperiment er det undersøgt, om tyngdekraften kan være årsag til, at makroskopiske objekter ikke kan være i en superposition.

3. okt 2020 22

IBM: Sæt fart på kvantesikker kryptering

Hvis udviklingen inden for kvantecomputere fortsætter, så risikerer mange af vores data at stå ubeskyttet om 10 til 20 år, lyder det fra IBM, som fordobler volumen på sine kvantecomputere hvert år.

30. sep 2020