Markant gennembrud for laserfusion

Laserfusion har passeret den milepæl, som kaldes ignition, hvor fusionsenergien overstiger den energi, der går til at varme brændslet op.

15. aug 2022 1

PODCAST Her er Europas fremtid uden russisk gas

Ugens Transformator står i energiens tegn. For i lyset af den russiske invasion i Ukraine melder spørgsmålet sig om, hvordan vi kan gøre os uafhængige af de russiske gasforsyninger. Desuden runder vi fusionskraft og elektrificeringens spøgelse: Dunkelflaute.

24. feb 2022 20

Forvirrer fusionsforskere bevidst omkring ITER's virkningsgrad?

Tysk fysiker og videnskabsjournalist sætter spørgsmålstegn ved, om ITER overhovedet er i stand til at producere energi til elnettet. Dansk forsker understreger, at ITER ikke er en færdig reaktor, men et eksperiment til at lære mere om fusionsenergi.

8. okt 2021 6

Kæmpemagnet giver næring til drømmen om kommerciel fusionsenergi

Commonwealth Fusion Systems har testet en kæmpemagnet, der kan producere felter dobbelt så stærke som konventionelle superledende magneter.

10. sep 2021 29

Overraskende gennembrud for laserfusion

I USA har forskere opnået en output-energi på 1,35 MJ for en input-energi på 1,9 MJ i et laserfusionseksperiment. Dermed er de nu ganske tæt på målet om at generere mere fusionsenergi end den energi, der går til at sætte processen i gang.

15. aug 2021 7

Eksperten svarer læserne: »Vi har kommercielle fusionskraftværker inden for 60 år«

En af verdens førende forskere inden for fusionsenergi og plasmafysik svarer på læsernes spørgsmål om neutroner, klimakrise, ITER-projektet og stellaratorer.

24. jun 2021 3

Verdens stærkeste magnet på vej til fusionsreaktoren

ITER: Den enorme central solenoid har et magnetfelt der er 280,000 gange så stærkt som Jordens. Det skal bruges til at holde den varme plasma i reaktoren væk fra væggene.

21. jun 2021 16

Den rene energi, vi har jaget i årtier: Spørg eksperten om fusionskraft

Stil spørgsmål om fusionskraft og få svar fra en af verdens førende forskere inden for feltet.

14. jun 2021 9

Kinesisk fusionsreaktor sætter plasma-rekord: 120 millioner grader i 101 sekunder

Kinas 'kunstige sol' vippede fredag den koreanske KSTAR-fusionsreaktors af pinden som verdensmester i at holde brintatomer i en plasmatilstand i længst tid.

2. jun 2021 21

Gennembrud for fusionskraft: Super-X køler plasma med elektromagneter

Et hold britiske forskere har for første gang – med succes – testet et nyt ‘udstødningssystem’, der kan løse et af de største problemer med at udvikle kommerciel fusionskraft.

1. jun 2021 15