Svensk universitet og private virksomheder går sammen om udvikling af ny fusionsreaktor

Det er et helt nyt koncept for fusionsenergi for at løse problemet med at holde plasma stabilt.

21. dec 2022

Symmetri forklarer fusionsgennembrud: Et væsentligt spørgsmål er stadig ubesvaret

Dansk plasmafysiker er fortsat imponeret over den videnskabelige bedrift bag break even med laserfusion, selvom der stadig er lang vej til fusion som energikilde.

17. dec 2022 13

Historisk gennembrud for laserfusion: For første gang leverer et anlæg energigevinst

Det amerikanske laserfusionsanlæg National Ignition Facility har netop på et pressemøde bekræftet rygterne om laserfusion med højere energi-output end input.

13. dec 2022 15

Varsel om historisk fusions-gennembrud: 'Gnisten på vej mod at finde ild'

I eftermiddag løfter de amerikanske energimyndigheder sløret for det, der kan vise sig at være et gennembrud for laserfusion.

13. dec 2022

Markant gennembrud for laserfusion

Laserfusion har passeret den milepæl, som kaldes ignition, hvor fusionsenergien overstiger den energi, der går til at varme brændslet op.

15. aug 2022 1

PODCAST Her er Europas fremtid uden russisk gas

Ugens Transformator står i energiens tegn. For i lyset af den russiske invasion i Ukraine melder spørgsmålet sig om, hvordan vi kan gøre os uafhængige af de russiske gasforsyninger. Desuden runder vi fusionskraft og elektrificeringens spøgelse: Dunkelflaute.

24. feb 2022 20

Forvirrer fusionsforskere bevidst omkring ITER's virkningsgrad?

Tysk fysiker og videnskabsjournalist sætter spørgsmålstegn ved, om ITER overhovedet er i stand til at producere energi til elnettet. Dansk forsker understreger, at ITER ikke er en færdig reaktor, men et eksperiment til at lære mere om fusionsenergi.

8. okt 2021 6

Kæmpemagnet giver næring til drømmen om kommerciel fusionsenergi

Commonwealth Fusion Systems har testet en kæmpemagnet, der kan producere felter dobbelt så stærke som konventionelle superledende magneter.

10. sep 2021 29

Overraskende gennembrud for laserfusion

I USA har forskere opnået en output-energi på 1,35 MJ for en input-energi på 1,9 MJ i et laserfusionseksperiment. Dermed er de nu ganske tæt på målet om at generere mere fusionsenergi end den energi, der går til at sætte processen i gang.

15. aug 2021 7

Eksperten svarer læserne: »Vi har kommercielle fusionskraftværker inden for 60 år«

En af verdens førende forskere inden for fusionsenergi og plasmafysik svarer på læsernes spørgsmål om neutroner, klimakrise, ITER-projektet og stellaratorer.

24. jun 2021 3