Er pionercentre vejen til nobelpriser – eller en blindgyde?

Efter en lang og besværlig proces er det første pionercenter i rækken af dansk forsknings nye flagskibe sat i søen. Det skal forske i kunstig intelligens.

19. apr 2021

PODCAST: Jordens magnetfelt taber pusten. Er en polvending på vej?

Ugens Transformator står i naturvidenskabens tegn, når Jens Ramskov fortæller om fire nyheder både fra rummet, Jorden, fortiden og forskerverdenen. Vi skal også høre om IoT, hvor det er blevet noget af et gedemarked at vælge sensorer.

19. mar 2021

Forskeroprør: Fiktiv person er medforfatter til 180 videnskabelige artikler

Er det etisk forsvarligt at anføre en fiktiv person på videnskabelige publikationer for at fremme en forståelse for, at forskning er en holdpræstation snarere end individuelle præsentationer? Nogle siger ja, andre klart nej.

17. mar 2021 8

Innovationsfonden får hård kritik: Favoriserede og bøjede reglerne

Tilsynsmyndighed giver to afskedigede medarbejdere ret i en stor del af deres kritik af Innovationsfonden, hvor en ansøger fik positiv særbehandling, og der ikke blev taget stilling til inhabilitet.

16. feb 2021

Læk giver smugkig ind i EU's nye forskningsprogram til 100 mia. euro

EU holder kortene tæt til kroppen om detaljerne i det nye forskningsprogram Horizon Europe, men lækkede dokumenter giver indblik i, hvad der kan søges støtte til.

15. feb 2021 1

Leder: Aarhus-sag afslører farlig fejlkultur blandt forskere

5. feb 2021 17

Covid-19 peger frem mod en ny tid for forskning og innovation

Forskere gav sig fuldhjertet i kast med løsninger på pandemien. Det satte systemet under pres, men viste også ny en tilgang, som fremover kan få betydning for forskning og innovation.

21. jan 2021

Frustrerede universiteter advarer: Finansieringen vakler under dansk supercomputer-strategi

Behovet for øget regnekraft stiger massivt på de danske universiteter. Men ministeriet tøver med at garantere den aftalte finansiering, lyder kritikken fra universiteterne.

16. nov 2020 1

Danske universiteter klar med fire nye supercomputer-centre

De danske universiteter er blevet enige om at etablere fire nye nationale supercomputercentre, som især skal give danske forskere adgang til ekstra meget regnekraft de næste tre år.

12. nov 2020

Klimaforskning: Hockeystave, teknologioptimisme eller økonomisk realisme

Forhandlingerne om forskningsbevillingerne til næste år går nu i gang. De kommer til at dreje sig om grøn forskning og ikke meget andet. Til gengæld kan der puttes meget ind under denne overskrift.

9. okt 2020