Kommentar: Åh nej, endnu en ny forskningsminister

Farvel til Ane Halsboe-Jørgensen og goddag til Jesper Petersen som uddannelses- og forskningsminister. Bliver han endnu en kortvarig overgangsfigur?

17. aug 2021 1

Er pionercentre vejen til nobelpriser – eller en blindgyde?

Efter en lang og besværlig proces er det første pionercenter i rækken af dansk forsknings nye flagskibe sat i søen. Det skal forske i kunstig intelligens.

19. apr 2021

Forskeroprør: Fiktiv person er medforfatter til 180 videnskabelige artikler

Er det etisk forsvarligt at anføre en fiktiv person på videnskabelige publikationer for at fremme en forståelse for, at forskning er en holdpræstation snarere end individuelle præsentationer? Nogle siger ja, andre klart nej.

17. mar 2021 8

Innovationsfonden får hård kritik: Favoriserede og bøjede reglerne

Tilsynsmyndighed giver to afskedigede medarbejdere ret i en stor del af deres kritik af Innovationsfonden, hvor en ansøger fik positiv særbehandling, og der ikke blev taget stilling til inhabilitet.

16. feb 2021

Læk giver smugkig ind i EU's nye forskningsprogram til 100 mia. euro

EU holder kortene tæt til kroppen om detaljerne i det nye forskningsprogram Horizon Europe, men lækkede dokumenter giver indblik i, hvad der kan søges støtte til.

15. feb 2021 1

Covid-19 peger frem mod en ny tid for forskning og innovation

Forskere gav sig fuldhjertet i kast med løsninger på pandemien. Det satte systemet under pres, men viste også ny en tilgang, som fremover kan få betydning for forskning og innovation.

21. jan 2021

Venstre: Øg den offentlige forskning til 1,5 pct. af BNP

Det vil være forkert at forkaste, at forskning skal have en bestemt andel af bruttonationalproduktet. Men vi bør øge andelen, mener Ulla Tørnæs.

8. okt 2020 3

Debat: Naturvidenskab er også sikkerhedspolitik

Naturvidenskabelig forskning i Danmark har i det seneste år måttet afbryde eller undlade at forlænge samarbejde med kinesiske forskere efter sikkerhedspolitiske og etiske overvejelser. Dette er den nye normal for naturvidenskab, forskning og erhvervsliv.

13. sep 2020

Forskning holder skindet på næsen i finanslovsforslag

Det gik ikke så galt som frygtet. Regeringen opfinder en ny pulje til grøn forskning, der samlet set betyder stort set uændret forskningsbudget til næste år.

31. aug 2020

Kommentar: Forskningen er taberen, når økonomi og jura tager over

Mads Melbye-sagen på SSI viser, at når forskning bliver til faktura, kan det til tider ende rivende galt. Og det kan være svært at vurdere, hvem der er de ‘skyldige’.

1. jul 2020 10