Opdater historiebøgerne: DNA-analyser viser en helt ny fortælling om vikingerne

En omfattende analyse af vikingegenomer foretaget af Eske Willerslev og Co. viser, at ikke alle vikinger var skandinaver, og der skete en stor genetisk tilførsel til Skandinavien fra Asien og det sydlige Europa længe inden vikingetiden.

16. sep 2020 13

Nye dna-studier åbner nyt kapitel i menneskets historie

Et kig ned i nulevende afrikaneres gener viser, at homo sapiens udvandrede fra Afrika, langt tidligere end antaget. Og en ukendt menneskerace spøger i koderne.

13. feb 2020 1

Dyrelivet udviklede sig allerede før den kambriske eksplosion

Ny forskning viser, at dyrelivet mindst 30 millioner år før den såkaldt kambriske eksplosion var begyndt en rivende udvikling.

17. jun 2019

Nye stensikre beviser på Jordens ældste liv

Tue Hassenkam og Minik Rosing fra Københavns Universitet har fundet nye beviser for 3,7 milliarder år gammelt liv i små ædelsten.

25. dec 2017

Chokerende opdagelse i evolutionseksperiment over 60.000 generationer

Selv i velkontrollerede evolutionseksperimenter kan der opstå forskellige økologiske nicher. Det er meget uventet og betyder, at økologi og evolution ikke længere kan betragtes som adskilte områder.

19. okt 2017 21

300.000 år gamle fossiler giver dødsstødet til Ud-af-Afrika hypotesen

Nydatering af fund fra 1960’erne i Marokko fastslår, at Homo sapiens ikke som tidligere antaget opstod i Østafrika for 200.000 år siden og herfra spredte sig til resten af verden. Homo sapiens er langt ældre.

7. jun 2017 19

Eske Willerslev: En lille håndfuld personer ændrede livet for australske aboriginals

Nyt dansk dna-studie i Nature kortlægger den genetiske historie for australske aboriginals og indikerer desuden, at udvandringen fra Afrika til resten af verden foregik i en enkelt bølge.

21. sep 2016 2

Uret tikker: Hvor tæt mener du, vi er på dommedag?

Lige nu er klokken tre minutter i dommedag, og i aften finder vi ud af, om vi er rykket tættere på Jordens endeligt, når forskerne skal justere dommedagsuret. Vi spørger læserne: Skal viseren stilles frem eller tilbage?

26. jan 2016 29