PODCAST: Atomteori for begyndere

AFSNIT 6: At masse og energi er forskellige manifestationer af samme ting, kan være svært at begribe for en gennemsnitlig begavelse, erkendte Albert Einstein. Men vi vover pelsen og taler om universets mindste byggesten: atomer, elektroner og kvarker.

13. jan 2022

Kina tilslutter som verdens første land 4. generations-atomreaktor til elnettet

Efter at have fået gang i kædereaktionen i september er én ud af to 4. generations-reaktorer på Shidao Bay HTGR-kraftværket i Kina nu blevet tilsluttet landets elnet.

27. dec 2021 67

Atom-strid på Borgen

Formanden for Liberal Alliance har ikke opgivet håbet om, at kernekraft fremover skal spille en rolle i den danske energiforsyning. Klimaminister Dan Jørgensen afviser tanken.

21. dec 2021 104

Fransk atomkraftværk lukker ned efter fund af defekt

Et lignende kraftværk lukkes nu ned. Det samlede tab i energiproduktion lyder på 1 TWh.

17. dec 2021 168

FN: Atomkraft udleder mindst CO2 af alle energiteknologier

Trods en klimaneutral elproduktionen udleder både atomkraft og vedvarende energi CO2 på tidspunkter fra vugge til grav. Men atomkraft udleder mindst, konkluderer FN's Økonomiske Kommission for Europa, UNECE.

24. nov 2021 63

Flybase i Alaska skal afprøve første mikroreaktor

En mikroreaktor på højst 5 MW skal agere pilotprojekt for en løsning, som skal sikre amerikanske militærbaser mod strømafbrydelser, naturfænomener og cybersikkerhedstrusler.

9. nov 2021 31

Kinas atomkraftindustri varsler nye reaktorer i rekordfart: »Det virker ikke rigtigt«

Atomkraft kommer ikke til at være den store ‘game changer’ i Kinas vej mod CO2-neutralitet, siger Kaare Sandholt fra tænketank Energy Research Institute, der rådgiver den kinesiske regering om energispørgsmål.

8. nov 2021 26

Krav om ny risikovurdering af russisk a-kraftværk i Finland

Det finske forsvarsministerium ønsker en grundig gennemgang af sikkerheden ved et planlagt a-kraftværk. Det er risikoen for statslig russisk indblanding, som vækker bekymring

25. okt 2021 43

10 medlemslande midt i EU-kontrovers: Giv atomkraft det grønne stempel

Kontroversen om hvorvidt atomkraft skal have et grønt stempel af EU fortsætter.

13. okt 2021 189

Ny japansk regering vil genstarte a-kraftværker

Inden 31. oktober vil den nye japanske regering have en energiplan på plads, der kan gøre landet CO2-neutralt i 2050. Ifølge den nye industriminister kræver det genstart af flere atomkraftværker

5. okt 2021 10