Vandmiljø

Spørg Fagfolket: Kommer der giftige gasser ud af Marianergraven?

En læsers elev vil gerne vide, om der kommer gasser ud af Marianergraven, som kan være skadelige for havliv og menneskeliv. Det svarer professor fra SDU på.

25. jan 2022 1

SDU-biologer opdager mikrober, der producerer ilt i mørke

Biologer på SDU har opdaget, at en af klodens mest udbredte mikroorganismer kan fremstille ilt uden sollys. Opdagelsen kan føre til revurdering af organismens betydning for kvælstofkredsløbet og dermed vandmiljøet.

13. jan 2022 1

Her slynger de åen for at undgå oversvømmelser: Sparer 85 mio. kroner

Det kan gavne både økonomi og miljø, hvis man klimatilpasser ved at genslynge i stedet for bare at øge bassinvolumen. I et projekt syd for hovedstaden er prisen helt nede på omkring 1/7-1/8 for den blågrønne løsning ift. den traditionelle grå.

4. jan 2022

Svensk forsvar kritiseres for at stoppe havvindmøller

Det svenske forsvar afviser at sikkerhedsgodkende for mange vindmølle-projekter, især til havs. Regeringen kræver bedre dialog med VE-branchen.

27. dec 2021 4

Videnskabens Top-5: Hurtig afsmeltning af indlandsisen kan stoppe Golfstrømmen

Jordens klimatiske systemer kan skifte fra en stabil tilstand til en anden. Hurtige ændringer kan få systemer til at tippe, før man ellers forventer.

23. dec 2021 2

Power-to-X kan skabe store vandforsyningsproblemer – rejses nu politisk

SF opfordrer regeringen til at sikre, at det store vandbehov ved PtX ikke belaster drikkevandsforsyningen. Klimaministeren lover at undersøge vandudfordringen grundigt, men tror dog ikke på nationale problemer. Branchen er også mest bekymret for lokale og regionale udfordringer.

22. dec 2021 4

Trods årtiers kamp mod dioxiner: Der kan gå 100 år før vi frit kan spise danske fisk

Dioxiner forsvinder først fra havene, når de begraves i sediment. Imens ophober de sig i fisks fedtvæv og gennem fødekæden, hvorfra de udgør en kemisk trussel mod menneskers helbred.

15. dec 2021 13

Arkæologerne fordybet i Øresund: Første fase af Lynetteholm kommer i gang til tiden

Læs for læs kommer indholdet af gytjen i Københavns havn for en dag. Men Vikingeskibsmuseets kortlægning af havbunden sikrer, at entreprenører kan arbejde parallelt.

13. dec 2021 1

Disse kommuner har haft for meget PFOS i drikkevandet

WaterTech 18 kommuner har i perioden 2016-21 overtrådt grænsen for PFOS i drikkevand, og 5 har tillige overtrådt det kvalitetskrav for summen af PFAS-stoffer, som gælder fra næste år. Det fremgår af et svar fra miljøministeren.

For abonnenter på watertech.
9. dec 2021

Spørg Fagfolket: Kan man virkelig drukne i kviksand?

En læser undrer sig over, hvordan man skulle kunne drukne i kviksand, da kviksand burde give opdrift. Det svarer lektor på Aarhus Universitet på.

7. dec 2021 4