Stjerner

Fra Galileo til i dag: Sådan omskriver Webb-teleskopet Universets skabelsesberetning

James Webb-teleskopet er astrofysikernes iskolde øje i det høje. Og i disse år skriver teleskopet nye kapitler i vores skabelsesberetning.

25. dec 2022 4

Astronomer har observeret den største eksplosion nogensinde

Lyset fra en kæmpe eksplosion er nået jorden. Ifølge de nuværende estimater kan det være den største eksplosion vi nogensinde har observeret.

19. okt 2022

Det er ikke aliens: Mystiske ringe om stjerner har nu fået en vidunderlig forklaring

Efter bizarre ringe blev fundet i stjernebilledet Svanen flød Twitter over med aliens-teorier. Men forklaringen er anderledes og helt vidunderlig.

13. okt 2022 8

Spørg Fagfolket: Hvordan ser man forskel på stjerner, planeter og satellitter?

Et par læsere vil gerne vide, hvordan man hurtigt kan skelne himlens objekter fra hinanden. Det svarer professor i astronomi på.

11. okt 2022 14

Spørg Fagfolket: Hvordan smelter stjernerne sammen til galakser?

En læser undrer sig over, hvordan galakseklumper opstår, og om de bliver hængende sammen eller indgår i nye klumper over tid. Det svarer professor i astronomi på.

2. okt 2022 6

Ny rekord: James Webb-teleskopet er kommet nærmere tiden lige efter Big Bang

James Webb-teleskopet har set hele 13,4 mia. år tilbage i tiden og registreret lys fra en galakse, der daterer helt tilbage til 300 mio. år efter Big Bang. Rekorden er dermed slået med 100 mio. år.

21. jul 2022 33

Galakser omkring Mælkevejen myldrer frem - Men de fleste vinker snart farvel

Det myldrer med små og mikroskopiske galakser omkring Mælkevejen. Men helt nye observationer viser overraskende, at de fleste vil passere forbi os.

30. jan 2022 21

Gigantisk exoplanet opdaget: Burde ikke eksistere

Store stjerner har det med at blæse alt materiale langt, langt væk. Alligevel har forskere fundet en gigantisk planet i kredsløb om to stjerner 10 gange kraftigere end vores sol.

9. dec 2021 14

Brun dværg i Sculptor dværggalaksen måske dannet af universets første stjerneeksplosioner

I dværggalaksen Sculptor, 280.000 lysår fra jorden, findes en stjerne, som måske er skabt af universets første hypernovaer.

21. okt 2021

Gigantiske detektorer skal fange tyngdebølger

Med fremtidige detektorer kan forskerne måle tyngdebølger fra hele det observerbare univers. De vil også gøre det muligt at forudsige sammenstød mellem neutronstjerner.

11. okt 2021