Rumfartøjer

Niels Bohr fysiker giver sit bud: Sådan flyver ufoer ...hvis de findes

Hvis fremmed liv har besøgt Jorden, så har det krævet ekstremt hurtige fartøjer. Men er overlyshastighed overhovedet muligt? Teoretisk fysiker forklarer mulighederne med udgangspunkt i nye ideer til såkaldte warp-drives.

17. jan 2022 78

Webb-teleskop i forvandlingsnummer: Strækker sit fem-lags solsejl helt ud

Det 21 x 14 meter store solsejl, der skal give teleskopet og de fintfølende instrumenter på James Webb skygge for Solen, er nu så godt som foldet ud. Den endelige udstrækning af sejlet er dog udsat en smule.

3. jan 2022 5

Efter års forsinkelse: Nu skal afløseren for Hubble-rumteleskopet omsider af sted

Budgetoverskridelser og lange forsinkelser er historien om udviklingen af James Webb Space Telescope. Nu ser astronomerne frem til at få en kikkert, der kan se tilbage til kun få hundrede millioner år efter big bang.

23. dec 2021 16

Hybridkonference midt om natten

Jakob Rosenkrantz de Lasson

Vi deltager i næste uge i antennekonferencen AP-S/URSI 2021, der som regel afholdes i USA, men som i år er henlagt til Singapore. Som det fremgår af konferenceprogrammet, omhandler den alt om små ...

Nu skyder Nasa asteroide ud af kurs: Sådan sker det

For første gang nogensinde forsøger Nasa at skubbe en asteroide ud af kurs med et rumfartøj. Og DART-fartøjet gemmer på en række nye teknologier, der gør det muligt.

22. nov 2021 9

Kortnæbbede præstekraver sætter SpaceX på pause

Lokale borgere er bekymrede for konsekvenserne for miljø og dyreliv i forbindelse med SpaceX’s testflyvninger i Boca Chica, Texas. Amerikanske myndigheder skal udarbejde en vurdering, før raketterne igen kan stige til vejrs.

21. okt 2021 4

NASA opsender rumfartøj til Jupiters asteroider

For første gang skal et rumfartøj undersøge otte asteroider, der er i kredsløb omkring Jupiter. Forskere håber på, det kan give indsigt i solsystemets udvikling.

18. okt 2021 2

Kina vil beame strøm ned fra solkraftværker i rummet om ni år

Trods årtiers forgæves forskning i rum-solkraftværker vil kineserne høste energi fra rummet og bygger nu en milliarddyr teststation. Men de er ikke alene.

26. aug 2021 40

Starliner i store problemer med vand i ventilerne efter skybrud

Opsendelsen af Boeings Starliner er udsat på ubestemt tid.

16. aug 2021 1

Forsinket rumdragt presser deadline for månelanding i 2024

NASA har udviklet på rumdragten i 14 år, og vurderer, at de endelige omkostninger ender på næsten 7 mia. kroner.

11. aug 2021 3