Meteoritter

Usædvanlig stor meteorit fundet efter nedslag i Sverige

Et stort fragment fra en ni ton meteor, der fik danskere til at kime Forsvaret ned, er nu fundet lidt nordvest for Stockholm takket være private meteorit-jægere.

2. mar 2021 12

Mars-sten på kun 15 gram afslører tidlige betingelser for liv

Vand og stilhed efter ­nedslag fra meteorer var til stede tidligt i Mars’ historie, viser danske analyser af krystaller i sjælden meteorit.

10. dec 2020 1

Meteorit indeholder interstellart materiale ældre end solsystemet

Ny måleteknik har vist, at støvkorn af siliciumcarbid i kendt meteorit kan være op til 10 mia. år gamle.

14. jan 2020 10

Nyt lys på gamle sten: Meteoritterne er landet i København

Geologisk Museum har fordansket en fransk udstilling med elementer fra museets egen meteoritsamling og eksempler på dansk forskning.

12. sep 2019 2

31 km i diameter: Danske forskere finder enormt meteorkrater under Grønlands indlandsis

Meteorkrater under Grønlands indlandsis er blandt verdens 25 største og samtidig enormt ungt. Nedslaget, der dannede krateret, kan have fundet sted under seneste istid og dermed påvirket klimaet betydeligt for fortidens mennesker.

14. nov 2018 11

Spørg Scientariet: Kan man høre lyd fra rummet?

To læsere vil gerne høre mere om lyd fra rummet. Kan man høre et stjerneskud? Eller en eksplosion, hvis man er tæt på i sit rumskib? Forsker fra Niels Bohr Insitutet svarer.

20. feb 2018 7

Meteorit indeholder både vand og organiske molekyler

Nærmere granskning af meteorsten har ført til det første fund af materiale fra rummet, der på samme tid indeholder vand og de indledende byggesten til liv.

17. jan 2018

Fra kulde til varme: Rosetta-kometen forandrer sig på rejsen gennem rummet

Billeder fra Den Europæiske Rumorganisation ESA’s spektakulære mission ud til komet 67P giver for første gang en fornemmelse af, hvordan objekter ændrer sig i rummet.

24. mar 2017

Meteorit-jægere får to mio. kroner for fund af Ejby-stumper

Danmarkshistoriens største meteorit-nedfald sidste år udløser nu en stor dusør til de 15 mennesker, der har fundet stykkerne omkring Ejby.

10. feb 2017 2

Spørg Scientariet: Ville dinosaurerne have overlevet, hvis meteoritten havde ramt havet?

En læser funderer over, om dinosaurerne havde reddet skindet, hvis meteoritten for millioner af år siden havde ramt Jorden anderledes. Det har Aarhus Universitet et interessant svar på.

28. jan 2017 13