Medicin

Se video: Teknologi fra autonome biler kan guide synshæmmede

Nyt amerikansk studie kombinerer teknologi fra selvkørende biler og avancerede robotter med en blindestok - med god succes.

19. okt 2021 1

Forskere har fundet gener der kan lede til overvægt

Forskere fra University of Virginia har fundet 14 gener, der kan føre til overvægt, samt tre, der kan forhindre det. Håbet er, at det er viden, der kan føre til bedre behandlinger.

5. okt 2021 5

Nobelprisen i medicin går til opdagelsen af berørings- og temperaturreceptorer

To forskere deler årets nobelpris i medicin eller fysiologi for deres arbejde med at finde frem til de receptorer, der gør os i stand til at opleve og skelne varme, kulde og forskellige berøringer.

4. okt 2021 2

DTU-forskere fremstiller kunstigt antistof mod kobrabid

Danske forskere har fundet og forbedret humane antistoffer for at skabe en potent modgift mod slangebid.

27. sep 2021

Hiv-vaccine fra Johnson & Johnson floppede – nu prøver Moderna med mRNA

Moderna håber, at mRNA kan blive løsningen mod hiv. Dansk forsker er dog skeptisk og mener, at man bør gå helt nye veje for at få ram på virusset.

9. sep 2021

Bavarian om vaccineproduktion: Danmark får »ingen nævneværdig betydning«

Sundhedsministeriet har givet Bavarian Nordic 800 mio. kroner i forskud til vaccine, men markedet – ikke regeringen – kommer til at bestemme udfaldet af dansk produktion fra Bavarian Nordic, lyder det fra selskabet.

2. sep 2021 7

Ny israelsk medicin: 9 ud af 10 coronapatienter forlod hospitalet inden for 5 dage

Når et sygdomsforløb med covid-19 ender fatalt, så er det ofte forbundet med cytokinstorme. Et israelsk medikament, der skal inhaleres en gang om dagen i fem minutter, målrettet menneskekroppens cytokiner, viser tæt på perfekte resultater.

12. aug 2021 8

Danske forskere bryder blod-hjerne-barrieren med 'medicinlastbiler'

Et dansk forskerhold har haft succes med at bryde gennem blod-hjerne-barrieren, der tidligere har været svært fremkommelig, da man ikke har vidst, hvordan man skulle passere den tætte membran. Det kan bidrage til behandlingen af sygdomme i hjernen - for eksempel en tumor.

12. aug 2021 10

Indtørret blod afslører doping: Ny dansk metode testes til OL

Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Anti Doping Danmark og Norges laboratorium for dopinganalyse udviklet en metode, der via bloddråber let og effektivt kan afsløre atleter, der har taget præstationsfremmende stoffer. Metoden er nu godkendt af verdens internationale dopingorganisation, WADA, og kan testes ved OL i Tokyo.

23. jul 2021 2

Ny SSI-vaccine vil lade myg dræbe malaria-parasitter

Vaccination af allerede smittede skal få bugt med malariaparasitten ved at lade myggen suge antistoffer ud af vaccinerede personer. »Kan stoppe smittespredning og dermed sygdom og død i de ramte afrikanske befolkninger,« siger forskningsleder bag vaccinen.

13. jul 2021 1