Kometer

Efter den mystiske 'rum-cigar': Nyt interstellart objekt overrasker ved ikke at være overraskende

Det første interstellare objekt var helt anderledes end noget, vi ser blandt Solsystemets hjemmefødninge. Det andet interstellare objekt, som blev opdaget for mindre end to måneder siden, er til gengæld næsten ikke til at skelne fra Solsystemets kometer.

14. okt 2019 10

Komet 67P spøger: Skal Nasa tilbage?

To robotmissioner kæmper om Nasas gunst, så de i midten af 2020’erne kan flyve ud i rummet. Den ene til en velkendt komet, hvor der i dag ligger rester af et moderskib og et landingsfartøj.

22. dec 2017 1

Forskere: Kometnedslag 10.950 f.v.t. fremtvang de første landbrugssamfund

Et stort meteornedslag for godt 13.000 år siden startede en miniistid. Efterfølgende knaphed kan have medført de første landbrugssamfund, mener skotske forskere.

2. maj 2017 9

Aarhus-forsker: Vi har genskabt universets livgivende byggeklodser i laboratoriet

Fundet af sukkermolekyler på kometen 67P kan vise sig at højne sandsynligheden for liv på andre planeter, fortæller forsker fra Aarhus Universitet, som har genskabt byggestenene i laboratoriet.

7. apr 2016 1

Forskerne opgiver den tavse kometlander Philae

Håbet om yderligere kontakt med Philae er slukket, og landeren står formentlig kold og dækket med støv på sin komet.

16. feb 2016 1

Rosetta-sonde skal sendes i døden mod komet

via Nature ESA håber på flere videnskabelige opdagelser ved at sende Rosetta-sonden langsomt i døden med en ublid landing på kometen 67P næste år.

9. nov 2015 3

Forbløffede forskere: Rosetta har fundet molekylær ilt på kometen 67P

Det er et mysterium, hvordan oxygen på molekylær form (O2) er blevet en del af kometen 67P, og hvorfor det ikke for længst er forsvundet. Opdagelsen giver et fingerpeg om forholdene ved solsystemets dannelse.

28. okt 2015 26

Philae finder byggesten til liv på komet 67/P

De nyeste analyser af den sparsomme datamænge, som kometsonden Philae har sendt hjem, fortæller om molekyler, der ikke før er set på kometer, og en kemisk sammensætning, som kan indeholde nøglesten for liv.

31. jul 2015

Philae er igen blevet tavs på kometen 67P

Det tyske ruminstitut arbejder intenst på at etablere en kommunikationsforbindelse mellem fartøjerne Rosetta og Philae. Nyt forsøg gøres i overmorgen.

7. jul 2015

ESA er klar med en tretrinsplan for Philaes målinger af 67P

Når en sikker kommunikationsforbindelse er oprettet, vil ESA sende kommandoer til Philae om nye videnskabelige undersøgelser. »Heldigvis samarbejder kometen med os,« siger den videnskabelige leder.

17. jun 2015