Kemi

De bedste legeringer gemmer sig i et mylder af muligheder

Danske forskere er i front med at finde nye effektive katalysatorer i form af ­såkaldte højentropilege­ringer bestående af mange metaller.

13. jan 2023 6

Techtopia #266: Trends for 2023 – biokonvergens og kvanteteknologi

Vi kigger i den nyeste trendrapport fra de danske innovationscentre. Biologi, kemi, fysik, ingeniørvidenskab, medicin, matematik og computervidenskab smelter sammen, og kvantemekanik finder nye anvendelser.

9. jan 2023

Det taler vi om på ing.dk: Vi har vel alle prøvet at lave krudt

Krudt blev ifølge overleveringen opfundet af en alkymist, der i et forsøg på at lave en livseleksir blandede svovl, salpeter, honning og arsensulfid. Manden blev forbrændt, men ­havde uforvarende skabt et våben, der flere hundrede år senere ændrede krigsførelse for altid – og gav os nytårsraketten.

6. jan 2023

I Videnskabens top-5: Piezoelektricitet i miljøvenlige materialer

Hvert år udpeger Ingeniøren det forgange års bedste danske forskningsresultater. Dette er et af dem.

31. dec 2022

Stoffer har skjulte PFAS: Derfor stiger mængden på vej gennem renseanlæggene

Rapporter fra flere lande bekræfter, at renseanlæg slipper mere PFAS ud, end de modtager i spildevandet. Danske eksperter er ikke overraskede, men bekymrede.

29. okt 2022 4

Her er hans egen forklaring: Derfor fik Morten Meldal Nobelprisen

Den danske kemiingeniør Morten Meldal fik nobel­prisen i kemi for opdagelsen af en reaktion, som kan forbinde »hvad som helst« med »noget andet.«

13. okt 2022

Danish professor one of three winners of Nobel Prize for click chemistry

Morten Meldal, professor at the University of Copenhagen, has for several years been nominated as a candidate for the Nobel Prize in Chemistry for his work in the area of click chemistry.

11. okt 2022

Hollandsk astrokemiker modtager den sjældent uddelte Niels Bohr Guldmedalje

Ewine van Dishoeck er den kun 13. modtager af medaljen indstiftet af Ingeniørforeningen i Danmark. Måske er hun også den sidste.

7. okt 2022

PODCAST Gasrør er blevet terrormål – men kan de reddes?

At gasledninger er et oplagt mål for terror blev åbenbart, da Østersøen ud for Dueodde på Bornholm forvandlede sig til et gasfyldt jacuzzi. Det scenario havde ingen planlæggere tilsyneladende forudset, og i ugens Transformator ser vi på mulighederne for at reparere Nord Stream 1 og 2. Vi runder også sikkerheden ved MitID og ugens danske Nobelpris.

7. okt 2022 75

Dansk professor modtager tredelt Nobelpris for kronjuvelen i klikkende kemi

Professor på Københavns Universitet Morten Meldal har gennem flere år været udpeget som kandidat til Nobelprisen i kemi for sit arbejde med og udvikling af click kemi.

5. okt 2022 1