Geofysik

Tour de France-etaper i Danmark: Nørd ned i geotekniske fakta under cykelrytterne

Dyk ned i den forskelligartede geologi under Danmark på de strækninger, som Tour de France-rytterne kører på.

1. jul 2022

Biografi: Inge Lehmann blev seismolog ved et tilfælde

Ny bog fortæller, at i Danmark var hun en over­set outsider, men i USA blev opdageren af Jordens indre kerne anerkendt som »one of us«.

15. jun 2022 6

Værd at Vide: Ruster Jordens kerne - og har det nogen betydning?

En del tyder på, at Jordens kerne har et rustlag. Det kan muligvis forklare, hvordan Jordens atmosfære er blevet rig på oxygen.

26. maj 2022

PODCAST: Universets oprindelse og Jordens historie

AFSNIT 1: I denne podcast sætter Ingeniørens videnskabsredaktør Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Første episode handler om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.

13. jan 2022 1

Kulstof-14 kan sladre om mere end blot alder

Gamle træer og stalagmitter i en kinesisk drypstenshule giver viden om ændringer i Solens aktivitet og Jordens magnetfelt op til 55.000 år tilbage i tiden.

30. nov 2021

Live-data fra Grønland: Så hurtigt forsvinder isen

Den daglige opdatering af indlandsisens massebalance kan give GEUS-forskere bedre indsigt i afsmeltning og stigende vandstande.

8. nov 2021 2

Spørg Fagfolket: Vejer mit vandglas mindre, når Månens tiltrækningskraft er størst?

En læser spørger, om vægten på ting svinger, som Månens tiltrækningskraft ændrer sig over døgnet? Det svarer lektor på Aarhus Universitet på.

12. okt 2021 7

Nazi-uran kan bidrage til bedre kontrol med atomvåben

Uran-kuber fra nazisternes atomvåbenprogram er blevet undersøgt med en ny analysemetode til at kortlægge oprindelsen af uran. Forskerne håber, at metoden kan hjælpe med stoppe smugling af nukleart materiale.

24. aug 2021 17

Ny forskning: Pladetektonik opstod for 3,6 mia. år siden

Forbindelsen mellem Jordens indre og dens skorpe, som kommer til udtryk ved kontinenternes bevægelser i forhold til hinanden, er med til at skabe betingelser for liv.

14. maj 2021

Værd at Vide: Det næste skudsekund kan blive negativt

Meget uventet er Jorden begyndt at rotere hurtigere. Om nogle år kan det blive nødvendigt at kompensere herfor med et minut med kun 59 sekunder.

6. maj 2021 7