Forskning

Dyk ned i kvantefysikkens fødsel ...og hvorfor Einstein og Bohr altid kørte for langt

En national fejring markerer i år 100-året for indvielsen af Niels Bohr Institutet og for Niels Bohrs nobelpris i fysik.

23. jan 2022 1

Videnskabens Top-5 gennem 18 år: Dansk forskning rydder forsiden

Forhistorisk klima, astrofysik, evolutionsgenetik, rumteknologi og kvanteteknologi er nogle af de områder, hvor danske forskere gør sig ekstra godt gældende internationalt.

23. jan 2022 1

Giftgas og a-bomber førte til grundforskningens syndefald

Grundforskningen vil altid være, og har aldrig været uskyldsren, lyder det fra historiker på Niels Bohr Institutet, der hjælper os gennem fortællingen om grundforskningens tumultariske liv gennem tiderne.

22. jan 2022 12

Svensmark: Supernova explosions control life and climate on Earth

“A confirmation of Svensmark’s ideas will lead to nothing less than a paradigm shift that corresponds to the emergence of plate tectonics in geology or evolution in biology,” says geology professor Claudio Gaucher about the latest results presented by the Danish astrophysicist Henrik Svensmark.

19. jan 2022

Bioinspireret filter trækker rekordmeget uran ud af havvand

Kinesiske forskere er kommet et skridt tættere på at kunne ekstrahere uran effektivt fra havvand. En hierarkisk, porøs membran inspireret af blodkar kan i laboratoriebetingelser trække rekordmeget uran ud.

18. jan 2022 9

Trods fejring af videnskabsår mangler der midler til laboratorier og udstyr

I år hylder vi videnskaben med Videnskabsår 2022, men på samme tid efterlyses der midler til forskningens infrastruktur som laboratorier og udstyr. Videnskabs- og industrifolk advarer.

13. jan 2022

Svensmark: Supernova-eksplosioner styrer vores liv og klima på Jorden

»En bekræftelse af Svensmarks ideer vil svare til intet mindre end et paradigmeskift svarende til pladetektonikken i geologien eller evolutionen i biologien,« siger geologiprofessor Claudio Gaucher om de seneste resultater fra den danske astrofysiker Henrik Svensmark.

10. jan 2022 94

Stanford-forskere hævder at forlænge lithium-ion-batteriers liv med 30 procent

Et forskerhold opdagede, at de kan få inaktivt lithium til at ‘krybe som en orm’, indtil det igen når ud til batteriets anode.

10. jan 2022 3

Russere vil overvåge frossen klimabombe: Borer 30 meter ned

Et nyt system til overvågning af permafrost er nyskabende, og kommer til at forbedre de data, vi har om permafrostlaget, mener dansk forsker.

6. jan 2022 5

Hvorfor ældes vi? Forskere et skridt nærmere det store spørgsmål

Drømmen om evig ungdom er lige så gammel som mennesket selv. Alligevel er det først nu, at ­forskere for alvor er begyndt at ­forstå, hvorfor vi ældes.

3. jan 2022 8