Etik

Screening opdager sygdomme i fostre før abort-grænsen: Rejser etiske dilemmaer

Fostre kan nu screenes for en lang ­række sygdomme allerede i 10. graviditetsuge. Etisk Råd efterlyser debat om, hvilke data forældrene skal have adgang til.

6. jan 2023 12

Elon Musk efter forsøgsabe-død: Neuralink skal testes på mennesker om et halvt år

Elon Musk forsikrer, at Neuralink vil være sikre på, at hjerneimplantatet »virker godt«, inden forsøg på mennesker påbegynder.

1. dec 2022 20

Forbrugerne bliver snydt: Næsten alle netbutikker fupper i brugerfladen

Version2 Manipulerende design øger stressniveauet og narrer os til at købe mere, end vi behøver. Efterhånden bruger alle de tvivlsomme metoder. Forskere efterspørger på opfordring af EU mere regulering og klar lovgivning.

11. jul 2022

Ugens debat: Viden og satire

DR narrede førende eksperter ved at lade en fupjournalist interviewe dem om deres speciale. I virkeligheden var det forskernes argeste modstandere, der stillede spørgsmålene, uden at DR oplyste om det. Nu vil de medvirkende have fjernet programmerne, mens DR afviser. Læserne på ing.dk var stort set uden undtagelse på de medvirkende forskeres side, mens DR fik knubbede ord med på vejen.

4. jun 2022 32

SYNSPUNKT Danskernes data: Husk borgerne i den digitale sundhedsudvikling

22. maj 2022 1

Neuralink tilbageviser beskyldningerne om dyremishandling

Elon Musks hjerneprojekt, Neuralink, har svaret på anklager om dyremishandling på et forskningscenter på University of California, Davis. De forsvarer sig blandt andet med de brugte døende dyr.

15. feb 2022

Elon Musks hjerne-projekt beskyldes for mishandling af aber

Dyrerettighedsgruppe kritiserer firmaet Neuralink og et samarbejdende californisk universitet for grov mishandling af aber.

14. feb 2022 2

Skal IDA etik-stemple medlemmernes arbejde?

Diskussionslysten var markant mindre end normalt til IDAs repræsentantskabsmøde – det sidste inden valget til foråret. Der kom mere gang i debatten, da medlemmerne diskuterede etik og teknologi efter det formelle møde.

15. nov 2021 4

Forskere har skabt embryoer med gener fra mennesker og aber

Forskningen skal gøre det muligt at udvikle menneskelige organer til transplantation i andre dyr.

19. apr 2021 3

Dansk forskning: Urimeligt at stemple arbejdsløse med dataprofilering

I stedet for at prøve at forudsige den enkeltes risici med algoritmer, bør vi hellere tilrettelægge bedre og gennemsigtige forløb på jobcenterområdet, mener Naja Holten Møller, der er adjunkt på Københavns Universitet og en af forskerne bag nyt studie.

17. nov 2020