Bakterier

Kviktest til køer forhindrer, at mælk bliver hældt i kloakken

Elektroingeniør Tomas Ussing har udviklet en test, som viser landmanden, om koen skal behandles for yverbetændelse eller ej. Målet er at spare anti­biotika og spildt mælk.

23. maj 2022 4

Teknologisk Institut og Seruminstituttet advarer: Sætter vi temperaturen ned på det varme vand øges risikoen for legionella

Ønsket om at spare på energien ved at sætte brugsvandstemperaturen ned kan øge risikoen for at få en potentielt dødelig lungebetændelse fra legionella-bakterier.

14. mar 2022 3

Gensplejset bakterie æder CO2 - og producerer acetone og alkohol

Forskerne bag en ny fermenteringsproces, der bruger en CO2-slugende bakterie, håber, at deres arbejde kan danne grundlag for CO2-negativ produktion af nyttige, industrielle kemikalier i fremtiden.

5. mar 2022 11

Legionella-bombe: Tredobling i København

Hovedstaden oplevede sidste år det højeste antal smittede nogensinde med den potentielt dødelige legionella-bakterie, afslører nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).

23. feb 2022 3

Implantater med nano-overflade skal stoppe kroniske infektioner

Nanostrukturer i overfladen på implantater forhindrer bakterier i at sætte sig fast. En spinout-virksomhed fra DTU Fotonik har udviklet teknologi til at skabe strukturen direkte i titanium-materialet.

20. feb 2022

Overblik over varianterne: »Jeg har altid mit sekventerings-apparat med i tasken«

Mads Albertsen var ved at sekventere bakterier i naturen, da coronaen ramte. Nu har han været med til at sekventere stort set alle positive PCR-tests i Danmark.

2. jan 2022 2

Batteriforskning førte til ny viden om gammelt træskib: Verdensberømt skibsvrag i forfald får hjælp af dansk kemiker

Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen bruger røntgen til at undersøge nye materialer til batterier og katalysatorer. Men hendes ekspertise kan måske også redde et gammelt krigsskib.

1. jan 2022 4

Myndigheder vil kontrollere vandinstallationer for legionella

Sundheds-, Bolig- og Miljøministeriet har i en række svar til Folketinget åbnet lidt op for, hvordan problemerne med legionella fremover skal løses.

19. nov 2021

13 døde af legionella på plejehjem: »Det er en umådelig trist besked«

Der er tidligere fundet legionella på ni ud af ti plejehjem. Nu svarer sundhedsministeren for første gang på, hvor mange dødsfald den livsfarlige bakterie specifikt har kostet blandt de ældre beboere på landets plejehjem.

10. nov 2021 6

Førende ekspert om dansk legionella-situation: »Det får bestemt alarmklokkerne til at ringe«

En af verdens førende forskere inden for legionella er »både overrasket og chokeret« over, at vi her i Danmark ikke har fulgt WHO’s anbefalinger om at bekæmpe de livsfarlige bakterier.

22. okt 2021