Sponseret indhold

Dimittendlisten: Nøglen til sundhed

Natashia Mai Yde Larsen forsker i at forebygge og kurere sygdomme via tarmens bakteriesammensætning. Det er et felt i voldsom udvikling.

Af TECH RELATIONS for Dimittendlisten

Hun er ikke den eneste forsker, der har et ekstremt kompliceret arbejdsfelt, om hvilket forskerne på nuværende tidspunkt ved ”meget, meget lidt.” Men hun er en af de få forskere, der ofte hører sit forskningsområde nævnt i medierne, blandt andet i Go’Morgen Danmark og TV-reklamerne.

»Jeg er nok ret kritisk indstillet, når jeg nu hører endnu en sige, at en eller anden pille kan forbedre tarmfloraen og derigennem kurere os for alt muligt,« siger Natashia Mai Yde Larsen, 28-årig ph.d., der forsker i bakteriefloraen i menneskers maver.

Målrettet probiotika

Innovationsfonden, Teknologisk institut, Københavns Universitet og et privat virksomhed står bag det ph.d.-stipendiat, Natashia Mai Yde Larsen er i gang med.

»Det handler om at forbedre sundheden og forebygge sygdomme for mennesker, og det finder jeg meget motiverende,« siger hun og tager tilløb til at forklare begrebet ”targeted delivery af probiotika” for begyndere.

»Probiotika er mælkesyrebakterier, som kan forbedre immunforsvaret i tarmen og muligvis kurere visse sygdomme. Targeted delivery handler om at få medicinen eller mælkesyrebakterierne derhen i fordøjelsessystemet, hvor de gør mest gavn,« siger hun.

Derfor bruger hun mange timer i laboratoriet med eksperimenter, der simulerer forholdene i tarmsystemet.

Stort felt

Natashia Mai Yde Larsens forskningsfelt er i rivende udvikling. Forskerne har de seneste år kortlagt de bakterier, der rent faktisk er i tarmsystemet, men indtil videre har de sparsom viden om, hvordan disse bakteriekulturer interagerer.

»Du har faktisk flere bakterier i kroppen, end du har celler. Så det er kompliceret, særligt hvis vi så skal bestemme, hvordan bakterierne arbejder sammen,« siger hun og tilføjer:

»Det bliver ikke lettere af, at mange af disse bakterier ikke kan tåle ilt, så vi kan ikke bare opdyrke dem i laboratoriet.«

Selv betragter hun forskningens fremskridt med rolig konservatisme, når hun erklærer:

»Man kan jo gøre utroligt meget ved selv at spise sundt, og dermed mener jeg varieret. Hjemme hos mig må man godt få slik og kage af og til, hvis man generelt spiser sundt.«

En stærk stand

Det fagpolitiske arbejde har optaget Natashia Mai Yde Larsen siden studietiden på DTU. Hun fokuserer især på at gøre IDA relevant for de nyuddannede.

»Min generation har ikke skullet kæmpe for løn og ordentlige arbejdsforhold, så dimittenderne skal gøres opmærksom på, hvorfor de skal blive i fagforeningen,« siger hun og lister de vigtigste fordele:

»IDA er god, fordi foreningen varetager ingeniørernes interesser bredt. Det er en fordel at være medlem, hvis man vil have en stærk ingeniørstand. Og så er der gode arrangementer og netværk.«