Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

Dimittendlisten: "Lige nu diskuterer vi det atypiske arbejdsmarked"

Dimittendlisten taler de nyuddannedes sag, fordi de er fremtidens kerne i IDA.

Af TECH RELATIONS for Dimittendlisten

De nyuddannede er IDAs vigtigste gruppe. Hvis IDA tager sig bedre af dem, er fremtidens IDA-medlemmer sikret. Og samtidig holder IDA sig ung og aktuel.

Det er filosofien bag Dimittendlisten, en af de mindre lister i IDAs politiske system. Listen har to pladser i repræsentantskabet og er første-suppleant til Hovedbestyrelsen. Alligevel mener listen, at den har et budskab til den store gruppe af etablerede ingeniører i IDA.

»Vi opfanger de nye impulser og vores medlemmer har det gå på-mod, der skal til for at skabe et IDA for fremtiden,« siger Jesper Birch Carlsen, der er repræsentantskabsmedlem for listen.
Dimittendlisten praktiserer selv det, den prædiker. Listen har i den nye valgperiode åbnet sig mod de menige medlemmer og flyttet den politiske debat ud på sociale medier. Det sker i en Facebookgruppe, hvor dimittender og studerende kan diskutere såvel IDA-politik som deres egen jobsituation.

Energi nedefra

»Vi lægger problemstillinger ud, som er på dagsordenen politisk – eller bør komme det. Desuden inviterer vi til vores politiske møder fra Facebookgruppen, og ved afslutningen af disse møder kan folk så ‘melde sig aktive’, hvis de vil involveres mere i det politiske arbejde,« siger Jesper Birch Carlsen.

Den mest påtrængende diskussion på Dimittendlistens Facebookgruppe er det atypiske arbejdsmarked.

»En del freelancer hjemmefra, nogle af dem for firmaer i fremmede dele af verden. Andre dimittender er ansat i danske virksomheder, men i tidsbegrænsede stillinger,« siger Jesper Birch Carlsen.

De nye ansættelsesforhold medfører en række udfordringer for de nyuddannede. Eksempelvis kan det være svært at få erfaring nok, hvis man kun er ansat i kortere perioder. Eller det kan være uoverskueligt at forhandle kontrakt med et udenlandsk firma, som ikke har danske normer for ansættelsen.

»Her kunne IDA tilbyde bedre juridisk rådgivning, men også sparring og måske en mentorordning, så de nye dimittender ikke skal lære det hele fra bunden,« siger Jesper Birch Carlsen.

Globalt udsyn

Dimittendlisten ser flere grunde til, at IDA skal være en internationalt orienteret ingeniørforening.

»Der er mange jobs i udlandet og mange, der kommer hertil for at arbejde. Det skal IDA favne endnu bedre, for det vil kun blive større i fremtiden,« siger Jesper Birch Carlsen.

Listen ønsker også, at de fagtekniske netværk nærmer sig de studerende og nyuddannede, så de studerendes projekter bliver mere aktuelle og virksomhedsrettede. Desuden ser dimittendlisten de fagtekniske netværk som en nøgle til at få flere studerende i praktik.

»Vi ved fra dimittenderne, at praktik er en af de mest effektive måder at komme i job. Selvom praktik er en mulighed på de fleste ingeniøruddannelser, er det ikke så udbredt, som det kunne være,« siger Jesper Birch Carlsen.

Han og dimittendlisten arbejder på, at dimittendernes sag kommer på dagsordenen til en af de kommende Hovedbestyrelsesmøder.

»Vi vil godt have et IDA, som er indstillet på den fremtid, der allerede er godt på vej,« siger Jesper Birch Carlsen og tilføjer, at alle studerende og dimittender er velkomne i Facebookgruppen Dimittendlisten.