Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

Dimittendlisten: Karrieren i kredsløb

I sin studietid hjalp Jesper Birch Carlsen en lokal virksomhed med at udvikle en motionscykel til den internationale rumstation. Det sikrede hans fremtid.

Af TECH RELATIONS for Dimittendlisten

Starten var lidt af en tilfældighed. Som studerende læste Jesper Birch Carlsen et praktikopslag for en lokal virksomhed, der skulle udvikle en motionscykel. Til rummet.

»Det er meget anderledes end en almindelig motionscykel, for der er mange krav til materialerne, hvis du skal sende noget i omløb om jorden,« siger den 25-årige svagstrømsingeniør.

»Samtidig er selve workload’en (cyklens belastning, red.) opbygget anderledes. Softwaren er også afgørende, for man måler meget indgående, hvor meget energi, astronauterne bruger.«

Jesper Birch Carlsen forklarer, at astronauter mister store mængder muskelmasse, når de bevæger sig i vægtløshed, og derfor skal de træne jævnligt, gerne en time dagligt, mens de er i rummet.
»Hvis ikke de gør det, kan de dårligt gå, når de kommer tilbage til jorden. Selv dem, der kun har været afsted i tre uger,« fortæller Jesper Birch Carlsen.

Idé bliver produkt

Jesper Birch Carlsen slog selvfølgelig til på opslaget, endte i praktik i virksomheden og udviklede en løsning til motionscyklen. Siden skrev han bacheloropgave om cyklen og fik efterfølgende en ansættelseskontrakt i Danish Aerospace Company, som virksomheden hedder.

»Jeg fik at vide, at nu skulle vi til at lave cyklen, og jeg skulle være med. Det var ekstremt spændende,« siger han og tilføjer, at dette projektforløb – hvor man er med fra de spæde ideer til den endelige produktion – er typisk for virksomheden.

»Vi udvikler også andre produkter til rummet, men vi laver dem jo i meget lille antal, så udviklingsarbejdet fylder en meget stor del.«

»Når man udvikler til rummet, går man ikke på kompromis med kvaliteten. Det må godt være dyrere komponenter, det skal bare virke,« siger han.

Udviklingsteamet er desuden tvunget til en anden type fejlanalyser end mere konventionelle virksomheder. I produkter til rummet skal andre systemer tage over, hvis et system fejler. Af indlysende grunde kan man ikke bare skifte eller reparere produktet, når det er i kredsløb 400 km fra Jorden.

Øvelse i beslutninger

Selvom jobbet er krævende, bruger Jesper Birch Carlsen en del af sin fritid på at opkvalificere sig på Syddansk Universitet. Han tager tekniske kurser, men ikke nødvendigvis for det tekniske indholds skyld.

»Jeg kan godt lide universitetets tilgang, som går ud på at overskue problemet, sætte nogle krav op og så finde måder at møde disse krav på,« siger Jesper Birch Carlsen.

»Ved at lave de øvelser kan jeg øve mig i at træffe de rigtige beslutninger i et miljø, hvor presset er mindre end i min hverdag. Jeg bliver bedre til at træffe rigtige beslutninger.«

I IDA brænder Jesper Birch Carlsen for at rekruttere nyuddannede og sikre dem indflydelse i IDA.

»En del af dimittenderne og de studerende i den sidste fase af deres uddannelse melder sig ud. Det skal de ikke. De skal se, at IDA er en god forening, der giver dem mange fordele fagligt og socialt.«