Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Seniorernes sorte hul

Jeg befinder mig i en besynderlig situation.

En situation, som det politiske landskab i DK nok med vanlig skødesløshed har glemt. Jeg har besynderligt nok heller ikke hørt IDA eller IAK adressere paradokset.

Man vil have os til at arbejde længere og længere og udskyde pensionen.

Men man vil ikke understøtte vores forbliven på arbejdsmarkedet den dag, vi har passeret de 65.

Jeg er maskiningeniør – og en ret erfaren en af slagsen. Jeg har holdt mig til de ydmyge steder, for det er de mest spændende. Til gengæld er det også de mest sårbare. Ved nedgang i ordrebogen risikerer man at stå uden arbejde.

Det er også til at håndtere for de fleste. Bare ikke hvis man er fyldt 65, i fuldt vigør og brænder efter at gøre en indsats og bevare et tilhørsforhold til arbejdsmarkedet.

Når man har passeret denne milepæl, er ens eneste sikkerhedsnet i praksis:
… pensionen!

Og så er man formentlig dømt ude. Og det vil være besværligt eller umuligt at overbevise en (sikkert noget yngre) arbejdsgiver om det betimelige i at tage en tyndhåret pensioneret ingeniør ind til formodet genoptræning. Vi, de erfarne, ved jo af pinagtig erfaring, at erfaring kun anerkendes af de erfarne.

Da jeg fyldte 65, fik jeg en række fornærmende breve, som alle begyndte noget i til med: Nu, da du går på pension … . Og et af dem var fra IAK, som meddelte mig, at jeg var sparket ud af arbejdsløshedskassen – måske ikke med de ord men meningen var klar. Nu var jeg efterladt uden anden økonomisk sikkerhed end at acceptere nederlaget og gå på pension, hvis jeg mistede mit job.

Det stemmer godt overens med, at der snart bliver ingeniørmangel og at samfundets ledere gerne vil have os til at blive længere i jobs, ikke sand?!

Vi hører og læser, at vores generations 60-årige er generelt langt mere raske og rørige end forne tiders. Og at mange af dem ønsker at forblive på arbejdsmarkedet flere år efter de 65.

Er det ikke glædeligt?

Men hvor er så folketinget? IAK? IDA? Ja, EU for den sags skyld.

Det ville være mere både glædeligt og klædeligt, om de ledende spillere på området reviderede love og regler, så den enkelte arbejdstager – måske i samråd med dennes arbejdsløshedskasse – selv kunne sige stop. Og gavnligt for arbejdsmarkedet.

/peter bue westh

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det var for mig mærkeligt at blive pensionist. Økonomien er fornuftig, men så at sige al kommunikation fra PFA ophørte. Før min pensionering fik jeg breve/oplysninger 3 til 4 gange om året om min pension i selskabet. Det stoppede øjeblikkeligt, da jeg gik på pension.
Jeg tager det selv med ophøjet ro, at regeringen siger vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, for det er i praksis kun ord, og pisk til dem som ikke endnu kan gå på pension.
Hvor er jobbene, for dem som vil og kan?

 • 9
 • 1

Trolde, der giver 'thumbs down': hvis I ikke er russere, der viser jeres anerkendelse på denne måde, så hav i det mindste den hæderlighed at tilkendegive hvorfor I er utilfredse med et indlæg.
Svend, tak for indlægget! Jeg er forresten 69 og på vej på arbejde.

 • 6
 • 0

Du er ikke alene om at kigge direkte ind i den mørke side at det neo-liberal-kapitalistiske samfund vi sammen med EU har brugt de seneste 20-30 år på at fremavle.

Det bliver kun mørkere!

"Vi skal øge arbejdsudbuddet, for at kunne bevare velfærden" lyder det.

Bag disse ord, ligger lige netop det du oplever; løbende reduktion af det sociale sikkerhedsnet.
Formålet er at skabe mange, men relativt fattige mennesker der dårligt kan få dagligdagen til at hænge sammen. Hvorfor de accepterer ringe arbejdsvilkår og dårlig løn.

I dit tilfælde hvis jobbet mistes, så vil du ende på den lave folkepension, eller blive nød til at accepter at skulle sælge dine kompetencer meget billigt. X-Kroner.

Men sælger du dine kompetencer billigt, vil arbejdsgiveren jo sige til de ny uddannede at de kan få erfaren og kvalificeret arbejdskraft til X-Kroner og hvis han vil have jobber så må han acceptere X-Kroner minus fradrag fordi han er ung.

Jeg indså tidligt at de sorte huller ville komme, så jeg valgte at sætte min økonomiske strategi derefter, at kunne leve uden folkepension når jeg blev gammel og lav en tidlig selvpensionering når jeg blev 60 år og så leve godt med sejlbåd og sommerhus derfra.

Detsværre formastede jeg mig til at blive syg og røg ned i det sorte velfærdshul,
Jeg var slet ikke klar over at velfærdshullet var blevet så sort, og så dybt allerede.

Du er "for ung" til at være syg og da du ikke er død kan du ikke få førtidspension. (under 50)
Det er kun fordi jeg siden jeg blev 30 sikrede mig en ret høj opsparingsrate at jeg har en levestandard der gør jeg kan spise andet end havregrød.

Havde jeg ikke været højtlønnet og sparet op, men f.eks alm. lager arbejder, ville jeg vær henvist til at bo i en et værelses i slumområderne.

Din overskrift Seniorernes sorte hul.
Dækker ikke kun seniorer, og uheldige som jeg.

Det sorte hul omfatter ALLE ! og er skabt under mantra'en "det skal kunne betale sig at arbejde"
Hvor den den enlige mor til 2 misbruges som regneeksempel hvor pærer og bananer blandes sammen med det formål at opnå "del og hersk"

Trods alt ovenstående skrevet, så stemmer jeg ikke på rød blok.
Men kan godt se at vores liberale tankegang har nogle meget grimme skygge sider der rammer virkeligt hårdt på de som ikke fik/har mulighed for at at sikre sig selv økonomisk, i tide.

 • 7
 • 1

"Og et af dem var fra IAK, som meddelte mig, at jeg var sparket ud af arbejdsløshedskassen"

Jeg var så heldig, at jeg fik det stoppet, før jeg betalte til noget jeg aldrig ville kunne bruge, men det var ren tilfældighed.
Gad vide om man nu kan blive i arbejdsløshedskassen til 68, 70, 75 år, eller om der er konstrueret et nyt hul.

 • 1
 • 0

Man kan blive i IAK - nu Akademikernes A-kasse - til folkepensionsalderen, der i 2018 fortsat er 65 år.
Folkepensionsalderen stiger fra 2019 med 1/2 år pr halvår til 67 år fra sommeren 2022.
Hvis levetiden stiger lidt mere er folkepensionalderen tænkt at stige til 68 år fra 2027.

Det er et ganske stort problem ikke blot med den manglende understøttelse, men nok mere, at mange fuldt arbejdsduelige og arbejdsvillige 60+'re (eller måske endda 55+'re) i ofte ikke kan fortsætte i et nyt arbejde, hvis de mister deres nuværende arbejdsplads.

Det burde der laves om på. Her er det hyklerisk, at arbejdsgiverne vil have arbejdsudbuddet øget bla. ved at hæve pensionsalderen, men ikke støtter et om, at der er arbejdspladser til alle.

Lars :)

 • 8
 • 0

Jeg har siden min pension været beskæftiget til jeg blev 71,5 hvor min kone gerne ville se mig mere.
Siden har jeg været partiel ferie afløser for mine kolleger, når der var behov derfor.

Behovet aftager ,men 2 måneder om året lader fortsat at være et ønske, hvilket passer mig fint (Novo).

Det morsomme er er at jeg oprindeligt er uddannet værktøjsmager og METAL anser mig stadig som medlem :)

 • 3
 • 1

Jamen dejligt at du har oplevet noget andet, Bjarke.
Men jeg kan selv skrive under på, at efter 50 er man ikke attraktiv for virksomhederne og efter 55 bliver det stort set umuligt.
Virksomhedernes hykleri, som Lars nævner, kan jeg kun bekræfte.

 • 8
 • 0

Jeg fik job som 55 årig og da jobbet blev flyttede til Letland fik jeg nyt Job som 60 årig. og da jeg som 60 årig gik på pension , greb "netværket " ind...indtil konen syntes at det var for meget :)

Men jeg modsiger dig ikke Bent, at firmaer der mangler arbejdskraft har svært ved at acceptere 50 + arbejdskraften....er idiotisk nok.

Men når jeg dukker op, får jeg utrolig mange knus :)

Men rent økonomisk er det en underskudsforretning at gå på arbejde( Topskat)

 • 1
 • 3

Hej Bjarne,
Hvad er det, du ikke forstår?
Måske har jeg ikke forklaret paradokset godt nok, og det ville jeg være ked af, specielt da det må forventes at have en vis effekt på, hvor stor ingeniørmanglen kan blive.
Og måske er emnet ikke 'sexet' nok til at fange flertallets øje - at have ret er desværre ikke det samme som at få ret :-(
Så enhver hjælp til at få synliggjort det i en grad, så politikerne er tvunget til at tage stilling, vil hjælpe.
Mvh
Peter Bue Westh

 • 7
 • 0

Ingeniører er der da mange af , men de som bliver ansat har også færdigheder der kan bruges herunder at skrive adresserne korrekt......til dem man henvender sig til :)

Men tilbage til problemet......der er masser af arbejde....man skal bare være villig til at tage det som byder sig til.....for arbejde er at udføre noget som andre vil betale for at få udført ..... det behøver ikke eksakt at være det man oprindeligt er uddannet til, men noget hvor ens tidligere virkes erfaringer kan bruges med fordel.......men vil man kun være maskiningeniør og intet andet, så medgiver jeg, at man kan have problemer med konkurrencen fra yngre og billigere personer :)

 • 0
 • 4

Jeg bliver ved med at kalde dig Bjarne, det må du undskylde BJARKE!
Men morsomt, at du skulle nævne det. Din grundholdning er, at der er jobs til alle, der 'gider' arbejde. Det er nok en sandhed med modifikationer.
Jeg har prøvet at være selvstændig (en-mands). Jeg fandt ud af, at det ville tage en anseelig tid at oparbejde det klientel, der skal til at understøtte en families eksistens i DK.
Jeg har stempler i alle rubrikker på kørekortet. Jeg mangler bare 'EU kørekortet' for at kunne tilbyde mig som lastbilschauffør. Det koster 590 kr .... nåeh nej jeg har jo en 'højere, videregående' uddannelse. Så koster det 8.700 kr. Der skal køres NOGET, før det er tjent hjem.
Det skulle vel belyse min villighed til at gå nye veje.
Jeg har mødt dinosaurer, der er stivnet i deres form og ikke vil noget nyt, men min oplevelse er, at de bliver færre, så dermed bliver dit synspunkt mindre validt. Jeg siger ikke, at det forsvinder helt, men at mit, at de +60, der gerne vil arbejde, ikke får megen hjælp, bliver sørgeligere mere og mere påtrængende.
Derfor bør du ikke bare afskrive det.
Mvh
Peter Bue

 • 5
 • 0

...at et arbejde er et arbejde. Jeg siger ikke at alt er lige vellønnet og som du skrev tidligere så har du valgt mindre virksomhede hvor der skete noget interessant, frem for de større mere strømlinede.
Som du har jeg også haft min gang i mange firmaer og har haft egen virksomhed som underleverandør til virksomheder, der desværre forsvandt andre steder hen, eller stoppede, hvad jeg så også gjorde og igen blev fuldtids arbejdstager. Det eneste der stopper mig idag med at blive fuldtids igen, er skattevæsenet og min kone som jo også er et skattetvæsen :)

 • 1
 • 2

Hej Bjarke,
Jeg kan selvfølgelig kun være enig - dikteret af nødvendigheden.
Men det ærgrer mig gul og grøn, at gode ingeniørfærdigheder og -erfaringer går tabt ved at de erfarne tvinges til at forlade faget.
Mvh
Peter Bue

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten