En ommer

Regeringen var dygtig til at få lukket landet ned hurtigt, men genåbningsstrategien mangler logik og fornuft. Mest grotesk er det at dyreparker og zoo ikke får lov til at åbne. Det er svært at forestille sig et sted med mindre smitterisiko: udendørs, let at holde god afstand, let at undgå fælles berøringspunkter. De burde aldrig være lukket. Smittetrykket må være mere end 1000 gange større på værtshusene, som må åbne. Folk er inde, drikker og glemmer regler, og dem der kommer på værtshuse er for en stor dels vedkommende i risikogrupper

Bibliotekerne får lov til at åbne, mens tyske og norske sommerhusturister stadig ikke må komme ind i landet. Selv om biblioteker er indendørs, man kan let komme til at komme tæt på hinanden, og rører meget ved de samme bøger, så der er en oplagt smitterisiko. Og ingen økonomisk gevinst overhovedet, kun udgift. Hvor imod de nordmænd og tyskere kommer fra lande med et mindre smittetryk end Danmark og primært er for sig selv i sommerhusene. Så smitterisikoen er markant mindre end på bibliotekerne. Og de bidrager meget til vores betrængte økonomi. Desuden vil det bringe mange udlejere ud af den penible situation, at de ikke ved om de kan leje ud til danskere. Der er langt fra Vestjylland til Christiansborg.

Der er stadig forsamlingsforbud på 10 personer. Også udendørs, og selv om man kan stå med over 2 m til hinanden. Og selv om det samme antal personer må opholde sig de samme steder, bare det ikke er en forsamling. Men nu må x antal mennesker samles indendørs i trossamfund. Det giver bare ingen mening.

Og 1. og 2. g'erne skal åbenbart betale prisen for at så mange andre får lov. De dygtige og mest motiverede klarer nok fjernundervisningen. Men mange af de svagere er ved at blive tabt. Og de skriger alle på at få deres sociale behov dækket. Hvor længe skal man forvente de respekterer reglerne, når de sådan bliver tilsidesat?

Så det er en ommer. Hurtigst muligt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er langt fra Vestjylland til Christiansborg.

Rigtigt. - vi må huske det til naeste valg - Mette Frederiksen har givet unødige tab i Jylland.

Og havde vi givet alle offentligt ansaette mundbind på - så kunne 1.og 2. Gym. eleverne også komme i skole ++

 • 2
 • 16

Gerne med lidt dokumentation

Vesterhavet mister overnatninger i marts, mens resten af landet går frem Ser man på geografien i overnatningerne for marts måned, så faldt overnatningerne i Sydjylland og Vestjylland med 60.000 overnatninger. I disse landsdele kunne fremgangen i danske overnatninger ikke opveje tabet af især tyske overnatninger. I Nordjylland steg overnatningerne med 18.000 overnatninger, mens Østjylland steg med 15.000 overnatninger. Sjælland som helhed steg med 30.000 overnatninger.

https://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/NytHtm...

 • 3
 • 13

Du ser isoleret på et enkelt, ovenikøbet marginalt erhverv, og konkluderer ud fra det???

Og erhvervet efterlyser mere komminikation fra regeringen om hvornår grænseåbning foretages helst i god tid, så de reservationer tyskere har kan udbydes i danmark og tyskere kan flytte reservationer. Det er lidt sent 3-4 dage før. Måske burde der lyttes lidt mere efter hvori problemerne består fremfor at vi skal leve med vilkårligheden. Jo, rød blok og især Socialdemokraterne er en kende egenrådig.

 • 3
 • 8

Mette Frederiksen er den som holdt pressemøderne, med det er et stort flertal i Folketinget som vedtog lovene.

Ja, fordi det havde været politisk selvmord at gøre andet. Mette Frederiksen fik fuld opbakning til nedlukningen fra alle partier uden debat og diskussion og uden adgang til tal og modeller fordi det bare skulle gå stærkt.

I øvrigt kan jeg nemt finde en mere absurd ting end lukkede zoologiske haver. Nemlig at sejlklubberne ikke må afholde kapsejlads. Smitterisikoen der må være noget at det laveste man overhovedet kan forestille sig. Samtidig et det ganske få, der overhovedet dyrker kapsejlads.

 • 2
 • 7

Og erhvervet efterlyser mere komminikation fra regeringen om hvornår grænseåbning foretages helst i god tid

Jeg savner da godt nok kommunikation om, hvornår alt det her er ovre - og gerne i god tid. Men desværre må jeg jo nok indstille mig på, at det er der ikke nogen, der kan svare på.

Det er, om jeg så må sige, surt, men sandt.

Hvordan skal nogen kunne kommunikere om noget, man ikke ved. I øvrigt er epidemien på den gale kurs i Tyskland netop nu, så tyske turister er måske en ret dårlig idé. Det samme kan ske i Danmark, og så ville din dato alligevel ikke være noget værd.

Ja, mennesker, der har satset på et tjene på deres sommerhus, mister penge. Det er ærgerligt, men vil man drive forretning, er der altid en risiko, så lad være med at klynke. Vi mister alle en hel del i disse tider. Arbejdsindtægt, pensionsopsparing, udlejningsindtægt - og meget mere.

 • 8
 • 1

"Hvor imod de nordmænd og tyskere kommer fra lande med et mindre smittetryk end Danmark"

 1. Smittetrykket i Tyskland er i dag beregnet til over 1 og dermed højrere end i Danmark.

 2. Smittetrykket er faktisk ret uvæsentligt i denne sammenhæng, fordi det kun er et udtryk for epidemiens udvikling. Det er antallet af smittede, der betyder noget. Turister fra et land med 10 mio. indbyggere, 2 mio. smittede og et smittetryk på 0,5 er i en periode fremover mere risikable end turister fra et land på 10 mio. indbyggere, 10.000 smittede og et smittetryk på 1,2.

I det første land er der 1 mio. nysmittede, idet det andet 12.000. Så kan du selv beregne risikoen for, at en given turist har smitte med til Danmark i morgen.

 • 6
 • 2

Du ser isoleret på et enkelt, ovenikøbet marginalt erhverv,

Nu hører jeg til de forsigtige, der dog mener, at når man må bruge sommerhusene, så er der liden mening i ikke også at tillade raske gæster fra navgivne udlande at bo i dem. Det burde efter min mening være tilladt for raske borgere fra Nordtyskland, Norge og evt. Sverige at køre direkte fra grænsen/færgen til et sommehus.

Men om restauranter holder åbent eller sommerhuse kan udlejes er nationaløkonomisk set kun et internt dansk problem, så længe vi ikke har en tilgængelig og virksom vaccine eller til nød en effektiv behandling.

Summerhusudlejeren eller restauranten kan gå konkus og det kan føles vildt unfair. Det vil give pengetab i kroner måske store for prívate, firmaer, nok også banker og med sikerhed stat/skatteborgere. Men det er så også kun det.

De covid19 døde kan ikke komme tilbage.

Men når krisen er forbi, så står sommerhusene der jo fortsat og kan igen udlejes af deres evt. nye ejere. Både tjenere, kokke, lokaler og inventar vil fortsat være tilstede i landet og nye ejere vil ret let kunne åbne restauranter og i øvrigt andre servicevirksomheder. Det gælder fx. også landbruget, i det mindste så længe produktionerne kan sælges med et driftsmæssigt overskud.

Det helt afgørende for den danske økonomi på bare lidt længere sigt er, om der er basis for rentable fortsættende virksomheder og ikke kun er tale om brancher, der allerede er i langsigtet nedgang.

Det økonomisk alvorlige for Danmark ville være, hvis vigtige og sunde aktiviteter, der ikke let kan genstartes lukkes eller afhændes til fx udlandet. Det er galt at zoo taber penge, men det kan være uopretteligt, hvis zoo tvinges til at slagte dyrene. De kan nok ikke lige genoplives.

Det vil være helt, helt galt, hvis vore højtudviklede og indtil februar sunde virksomheder gik ned og måske solgt til udlandet. Eller bare hvis de blev tvunget til et frasalg af afdelinger/produktioner.

Lars :)

 • 5
 • 1

Hvordan skal nogen kunne kommunikere om noget, man ikke ved. I øvrigt er epidemien på den gale kurs i Tyskland netop nu, så tyske turister er måske en ret dårlig idé. Det samme kan ske i Danmark, og så ville din dato alligevel ikke være noget værd.

Det der ville være noget værd, er en melding om det ikke sker før dato XX og i givet fald bilateralt som f.eks. med Norge. Melding om Tyskland tidligst kan ske fra dato YY.

De åbnminger og andre politiske melding fra regeringen, er kommet som en tyv i natten. Udspekuleret måde at udmanøvrere opposition og erhvervsinteresser, så hvis man skal planlægge noget skal det være ligeså hemmeligt og lukket som regeringen. Miljøministeren skjuler end ikke den manglende faglighed fra coronaskjul.

Regeringen er der for hele landet, ikke kun for partikammerater. Krisen skal ikke bruges til at ruinere dem der må formodes aldrig ville stemme på rød blok. Vi er ikke USA!

 • 3
 • 13

Det der ville være noget værd, er en melding om det ikke sker før dato XX og i givet fald bilateralt som f.eks. med Norge. Melding om Tyskland tidligst kan ske fra dato YY.

Men hvis du vil have det svar nu, bliver det måske 1. januar 2021, fordi det nødvendigvis må være til den sikre side. Og det vil jo være dumt, hvis det i realiteternes verden er muligt tidligere.

Du må bare indstille dig på, at svaret ikke findes og derfor ikke kan gives. Tag dine beslutninger på den baggrund. Der findes spørgsmål, der ikke er noget svar på, fordi vores viden er mangelfuld "in the fog of war".

Hvis du absolut vil have et svar nu, skal du naturligvis også være indstillet på, at svaret meget nemt kan blive lavet om om en måned - er du det?

 • 10
 • 2

"Og de skriger alle på at få deres sociale behov dækket. Hvor længe skal man forvente de respekterer reglerne, når de sådan bliver tilsidesat?"

Mange ældre savner også at få deres sociale behov dækket. De bliver i langt højere grad tilsidesat end gymnasieelever. Men de ældre skriger og klynker ikke nær så meget som de unge, fordi de har et realistisk forhold til livet. De ved, at der kan forekomme perioder med modgang, og at mig-mig-mig ikke duer i virkeligheden...

 • 9
 • 1

Men der er bare ingen, der ved om de er raske, før de har været i karantæne 14 dage og er testet mindst tre gange i perioden, så hvordan vil du administrere det?

Nøjagtigt som for danskere.

Bortset fra det er det er ret konservativt kriterium. De fleste lande er enige om at 14 dage er nok, test eller ej.

Enkelte lande tillader retur med enten 14 dages karantæne eller en test. For eksempel Østrig: https://www.viennaairport.com/pcrtest

En test der er tre dage gammel er måske ret afslappet, men princippet er måske en ide værd. For eksempel en test efter en dag eller to. Det er også hvad sydeuropæiske lande har foreslået.

Her er en artikel der beskriver smitten som funktion af tid: https://www.nature.com/articles/s41591-020... Nature Medicine, så ikke bare en tilfældig blog.

Angående Tyskland skal man 14 dage i karantæne når man returnerer efter mere end 48 timer ude. Ikke en anbefaling, som i DK, men et krav og overvåget af myndighederne. Så selv hvis DK åbner grænserne kommer der nok ikke mange. Tyskland har ikke sat en endelig dato for hvornår dette krav ophæves eller tilbud om at teste sig ud.

 • 3
 • 0

eller tilbud om at teste sig ud.

Vel en ide som Norge, Danmark og Tyskland burde kunne samarbejde om.... Evt test ved graensen.. svar 2 dage senere.. Ikke smittede kan fortsaette ferien... Smittede skal tage hjem...alt med "GPS mobildata sporingsaftale indgået ved graensen" (man vil Jo også gerne have svar på Corona testen) , således udlandet kan se hvor evt smittede gaester har vaeret.

 • 0
 • 2

De første mange smittede og smittende hos os i Danmark var jo ikke udlændinge, men danske skiturister, der kom hjem fra skituren fra Italien eller Østrig - mange fra Ischgl, ja fra hele Tyrol.

Da jeg rejste til USA i begyndelsen af januar, var der langt flere i køen for paskontrol af amerikanere og folk fastboende i USA end vi var i 'min' ESTA og Visa paskø.

Det er yderst 'corona-tvivlsomt' at tro, at lukkede grænser for udlændinge hjælper ret meget, hvis landets egne borgere kan indrejse frit. Man kan som dansker flyve til København fra fx Stokholm eller Frankfurt og frit komme ind i Kongeriget. TV2s Divya Das har på tv2.dk skrevet om deres - alene på vejen, men i øvrigt ret problemfrie - bilkørsel hjem fra London via biltog, Frankrig, Belgien, Holland Tyskland sluttende med færgen til Danmark. https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-05-05-m...

Det er jo endda meget lettere at stille krav til indrejsetilladelse til fx tyskere end det er til os danskere.

Lars :)

PS! Man kan ganske rigtigt smitte lidt før man føler sig syg. Men en test før afrejsen og fx en febermåling ved grænsen, vil ret sikkert få fx antallet af smittende tyske sommerhus lejere til at være lige så få eller færre end østdanskere, der kører til deres sommerhus i Søndervig eller Skagen.

 • 2
 • 0

Laver Mette en Churchill?

4 måneder efter krigen tabte Churchill valget i UK.

Mette's ministre kan presse hende til at udskrive et hurtigt valg, så de får fokus vaek dårlige sager.

 • 1
 • 8

Angående Tyskland skal man 14 dage i karantæne når man returnerer efter mere end 48 timer ude. Ikke en anbefaling, som i DK, men et krav og overvåget af myndighederne. Så selv hvis DK åbner grænserne kommer der nok ikke mange. Tyskland har ikke sat en endelig dato for hvornår dette krav ophæves eller tilbud om at teste sig ud.

I mellemtiden er der ikke længere automatisk karantæne for folk der returnerer til Niedersachsen: https://www.ndr.de/nachrichten/niedersachs... Om domstole i andre stater beslutter det samme vil vise sig. Ligeså om de erstatter det med karantæne fra visse områder eller test når man returnerer.

Med større testkapacitet burde det jo nok være muligt at teste folk. Måske mod rimelig egenbetaling. På den måde kan man både holde smitten nede og økonomien kørende.

 • 1
 • 0

Debatten viser ganske tydeligt glæden ved backseat driving.

Flemming Bach Thomassen starter debatten med

..., men genåbningsstrategien mangler logik og fornuft. Mest grotesk er det at dyreparker og zoo ikke får lov til at åbne.

Så hvis Flemming Bach Thomassen havde jobbet som statsminister var dyreparker og zoo først på listen. Det havde nok ikke ændret på Ole Rasmussens næste kommentar

Der er langt fra Vestjylland til Christiansborg.

Rigtigt. - vi må huske det til naeste valg - Mette Frederiksen har givet unødige tab i Jylland.

Og havde vi givet alle offentligt ansaette mundbind på - så kunne 1.og 2. Gym. eleverne også komme i skole ++

Andet end at navnet Mette Frederiksen havde været Flemming Bach Thomassen.

 • 3
 • 1

I Varde kommune er der idag 19 smittede på 1237 kvadratkm. = 65 kvadratkm. per smittet. I Frederiksberg kommune er der 398 smittede på 8,7 kvadratkm. Hvor er smitterisikoen størst? Bør man ikke differentiere samværsreglerne?

 • 2
 • 0

Det er alt sammen baseret på en cost benefit analyse. Det jeg nævner er bare nogen af de mere groteske eksempler på den manglende sammenhæng mellem det i beslutningerne om hvad der må åbne. Noget helt andet er at jeg så i dag blev meget glad over at høre deres nye strategi med test, smitteopsporing og isolation. Længe ønsket.

 • 2
 • 0

"pasfrihed"? Hvad har kommiseren gang i? Hvorfor betale for at forny pas, hvis EU melder ud at der skal være passable uden dansk eller tysk pas? For at hindre selektivitet? Eller sikre adgang for kriminelle? Meldingen fra Vestager giver ingen mening.

 • 0
 • 0

"Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne - Erhvervsministeriet muner og kommuner ved den jyske vestkyst. ... Selvom turismen i Danmark oplever en markant vækst i disse år, så går det endnu" Google og laes evt om turismen her.

 • 1
 • 6

Linket viser at 70% af kyst turismen er vest for Storebaelt og 46 % af indtaegterne kommer fra tyske turister i et af områderne. Havde mette taget imod den tyske invitation om at åbne graenserne, kunne vi fået de tyske turist indtaegter. https://www.altinget.dk/artikel/tyskland-e...

Ikke at handle med rettidig omhu vedr. tysk kyst turismen... Det giver unødige tab. At bruge gennemsnits tal for corona og dermed holde områder med lav smitte lukket... Det giver også unødige tab. Håber politikerne får fokus på tilpassede udviklinger. "" Jyderne er ikke så syge som Sjaellaenderne "" 😁

 • 1
 • 6

Se hvad partilederne siger om genåbningsaftale, bemærk at ingen taler om sommerhuse.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/bekymrin...

Man får indtrykket af at alle har fået en luns og ingen er rigtig glade. Velkommen til dansk demokrati når det er bedst- eller værst !!!

Men hvis tænker lidt over det lyder udlejning af sommerhuse til tyske turister, som en OK ide. Man kan starte med at åbne grænsen ved at lade besøg i dansk sommerhus være en anerkedelsesværdig grund. Dokumenteret med lejebevis. Jeg ser ikke for mig at tyske sommerhusturister vil have en speciel risikofyldt adfærd. Det er voksne mennesker og trampning rundt nede på stranden, surfing, brædtspil og indkøbsture i Aldi er ikke top smittekilder.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten