Ny elledning i Vest/Sydjylland- luft eller jord?

Der har været megen diskussion om Energinets projekterede kabelforbindelse fra Holstebro til den tyske grænse - skal den lægges i jorden eller føres i grimme luftledninger/master?

Jeg fik følgende (kætterske) ide:

For nogle årtier siden blev det meste af Danmark gravet op for at distribuere naturgas fra felterne i Nordsøen, dels til danske forbrugere, og dels tilslutning til det tyske naturgasnet. Nu er der brug for et distributionsnet for havvindmøllestrøm fra Nordsøen til stort set samme aftagere. Nu er de" grimme kulbrinter" i naturgassen kommet i unåde på grund af CO2 udledningen og må forventes at skulle neddroslet i de kommende år. Derfor slog det mig, om man kunne trække nye elkabler i de eksisterende naturgasledninger, hvor de kunne ligge tørt og godt. Fordelene er åbenlyse:

Ingen grimme luftledninger/master. Billigere jordkabler. Understøtter overgang fra kulbrinter til el. Understøtter genbrugspolitik.

Søren Sørensen pens. E-ing

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan skule den løsning kunne ændre på at et højspændingskabel har en så stor kapacitiv strøm at der skal bygges reaktorstationer for hver 25 km (ved 400 k) hvis man vil kunne overføre noget aktiv effekt i kablet?

 • 4
 • 2

Hvis den indvendige diameter i de større gasledninger er 1 m kan afstanden mellem lederne dog opnå en vis størrelse (0,5-0,7 m) og nedsætte størrelse/antallet af reaktorstationer.

 • 0
 • 4

Hvis den indvendige diameter i de større gasledninger er 1 m kan afstanden mellem lederne dog opnå en vis størrelse (0,5-0,7 m) og nedsætte størrelse/antallet af reaktorstationer.

De rør er af metal... Dvs. elektrisk ledende og svarende til jord. Jeg ved heller ikke hvordan man skal få kablerne fastgjort til røret således at lederne er adskilt fra hinanden... Desuden så tvivler jeg meget på at man kunne finde på at trække ledere i de pågældende rør, uden at hver eneste leder har sin egen skærm...

 • 4
 • 0

Rent teknisk er der to store udfordringer.

Den første er at elledningerne skal køles for ikke at blive for varme, det er faktisk allerede et problem i de tørre sandjorde.

Formodentlig ville man kunne væskekøle ledningerne, men det giver en stor driftsudgift.

For det andet er der spørgsmålet om kapacitans.

Hvis gasrøret er af stål, kunne man overveje undlade at skærme de tre ledere individuelt, men det er en dum ting i fejlsituationer at skærmen leder meget dårligere end lederne og specielt er det dumt hvis skærmen ikke er isoleret imod omgivelserne, det er nærmest en invitation to vagabonderende strømme ved lynoverslag.

Desuden skal der designes nogle dimser som holder kablerne i den trekant formation hvor kapacitansen er mindst og det er utvivlsomt noget bøvl at få proppet ind i gamle gasrør.

Men har faktisk prøvet noget lidt i samme stil, hvor man tømte gamle telefonkabler for kobber, for at trække fiberkabler igennem dem i stedet, men det kom aldrig til at virke og var slet ikke økonomisk i praksis.

 • 4
 • 0

Tror man skal taenke i at laegge kabler nede i vej baner - infrastrukturen haves og der kan relativt let laves de nødvendige instalationer langs vejen.... Vi bør taenke mere i "kombi tracering"...

 • 0
 • 0

Kunne vi ikke bygge Et sådanne anlaeg der hvor strømmen kommer ind til land?

" Power Engineering rapporterer at systemet nå testes. Med sine 10 MW er anlegget det største for grønn hydrogengass i verden. Kapasiteten sies å være på 1200 normale kubikkmeter hydrogen i timen. Nm3 tilsvarer en kubikkmeter gass ved et trykk på 1,01325 bar og 0 ° C. Den største utfordringen ligger i lagring av hydrogengass – i stedet for en mer konvensjonell energilagring i batterier.

Formålet med anlegget, kalt FH2R, er å stabilisere den svært svingende energiforsyningen fra fornybare kilder. Basert på prognoser for etterspørsel, kan stasjonære brenselcellebunker levere ekstra strøm til nettet når etterspørselen er stor. Energien til elektrolysen blir hentet fra et tilstøtende solcelleanlegg med en kapasitet på 20 MW, og fra strømnettet om nødvendig. "

https://www.tu.no/artikler/verdens-storste...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten