Sponseret indhold

Smart og dansk ventilløsning forhindrer urenheder i ståltanke

Det kan være svært at forhindre indtrængen af urenheder i tanke med alt fra øl til enzymer i industrien. Men det løser et nyt integreret ventilsystem til tank blanketing fra automationsproducenten Bürkert.

Af TECH RELATIONS for Bürkert
Det kan være svært at finde ud af hvor urenheder i et system kommer fra, når forureningen kan trænge ind fra det rørsystem, der er en tilsluttet tank. Illustration: Bürkert

Fødevareproducenter og farmaceutiske virksomheder har alle dage kæmpet med hygiejnen i de tanke, hvor produkterne udvikles og opbevares. Der skal ikke meget til for at spolere en tank med øl eller enzymer midt i en gæringsproces. Derfor bliver tankene grundigt rengjort mellem hver påfyldning.

Selvom det kan virke som en simpel opgave, så stiller det alligevel mange over for et dilemma: Foruden at rengøre tanken indvendigt skal vi så også rengøre de mange eksterne ventiler, rør og pakninger, der er forbundet med tanken?

»Der har været en gråzone, fordi det er svært at skelne grænsefladen mellem sterile og snavsede områder,« siger Christian Christensen der er ventil-designer og produktspecialist indenfor medicinal- og fødevareindustrien for Bürkert Danmark og han uddyber:

»Det betyder, at man har svært ved at finde ud af, hvor eventuelle urenheder i systemet kommer fra, fordi forureningen kan trænge ind fra rørsystemet, der er tilsluttet tanken.«

Han tilføjer, at det især er en udfordring for de virksomheder, der bruger en ældre type af mekaniske ventilsystemer med mange bevægelige dele. Her har snavset lettere ved at samle sig.

Integreret ventil-løsning overflødiggør separat rengøring

De mange ventiler er nødvendige for blandt andet at sørge for et konstant overtryk i tanken — typisk med en fyldgas som kvælstof, der lægger sig i tomrummet over væsken.

Denne metode kaldes tank blanketing og forhindrer blandt andet, at ilt går i forbindelse med væsken. Er der eksempelvis vegetabilsk olie i tanken, kan ilten gøre den harsk. Endnu værre er det med brandfarlige væsker som acetone eller sprit, der risikerer at eksplodere.

Problemet med mange af de mekaniske tank blanketing-ventiler er ifølge Christian Christensen, at de er udviklet til gasser og ikke væsker. De består af mange dele, der både er svære at rengøre og ofte skal vedligeholdes.

For et par år siden var han derfor med til at designe et elektronisk styret ventil-system, der består af meget få bevægelige dele og dermed er mere robust og lettere at rengøre. Og for nylig designede Bürkert enheden i en ny udgave, der helt overflødiggør separat rengøring.

Den nye blanketing kontrol-enhed bliver nemlig svejset direkte ind i tanken, hvor den før skulle monteres eksternt på et rør. Dermed bliver den automatisk rengjort, hver gang tanken skylles.

»Nu indgår enheden i tankens egen renseproces. Så behøver man ikke længere at sætte spørgsmålstegn ved, om ventilerne også bliver rengjort tilstrækkeligt,« siger Christian Christensen.

Når tank blanketing-enheden er integreret i toppen af tanken, bliver den automatisk rengjort sammen med resten af tanken. Sensoren i midten registrerer trykket i tanken og giver besked om, hvorvidt der enten er overtryk, som skal blæses ud (ventilen til højre), eller undertryk, der skal udlignes (indblæsningsventil til venstre). Illustration: Bürkert

Sensor reagerer hurtigere på ændringer i trykket

Der er flere fordele i at integrere tank blanketing-enheden direkte i tanken, fortsætter den danske produktspecialist.

Fordi tryksensoren er tættere på selve tanken, kan den også hurtigere registrere, når trykket ændrer sig. Det er især en fordel, når væsken skal udsættes for et konstant tryk, mens den bliver pumpet ud af tanken.

Det er et konstant tryk med kulsyre, som forhindrer eksempelvis danskvanden i at blive ‘flad’. Desuden vil trykket ofte ændre sig lynhurtigt, når man rengør tanken med varmt vand og nedkøler den bagefter. Og når en væske skal pumpes ud af tanken, kan man løbende skrue op for trykket og dermed fastholde udløbshastigheden samt give mere præcise doseringer. På den måde går det også hurtigere at tømme tanken, forklarer Christian Christensen.

Samtidig gør den korte reaktionstid også de integrerede blanketing-systemer særligt energivenlige. Normalt arbejder man med et betydeligt overtryk i tanken for at sikre en buffer, hvis trykket falder, og ventilerne skal have tid til at reagere. Når enheden kan reagere ekstra hurtigt, kan selv et lille overtryk være tilstrækkeligt — helt ned til 6-7 mbar eller »mindre end det, der skal til for at puste en ballon op«, siger Christian Christensen og afslutter:

»Jo lavere tryk man behøver i tanken, desto mindre energi og gas skal man også bruge — det er mere energivenligt.«

Læs mere om Bürkerts nye integrerede ventilsystem der forhindrer kontaminering, brand, eksplosioner og tankkollaps