Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold i samarbejde med ODU

Dansk udstyr gør soldater i stand til at kommunikere i luften, på land og under vand

I kritiske situationer kan tydelig kommunikation være forskellen på liv eller død for soldater. Udstyret skal modstå ekstreme støj- og miljøforhold og samtidig være let og pålideligt. INVISIO Communications har sammen med ODU udviklet et robust kommunikationssystem, som bruges af soldater verden over.

Af TECH RELATIONS for ODU
ODU's konnektorer skal kunne holde til, at soldaterne hopper ud af et fly i ekstreme minusgrader, dykker ned under havets overflade, sveder i en ørken eller kravler rundt i en mudret jungle. Illustration: INVISIO

For den moderne soldat kan tydelig kommunikation være afgørende for en missions succes, hvilket stiller høje krav til producenterne af kommunikationsudstyr.

Det højteknologiske grej skal kunne holde til, at soldaterne hopper ud af et fly i ekstreme minusgrader, dykker ned under havets overflade, sveder i en ørken eller kravler rundt i en mudret jungle.

Vil man levere kommunikationsudstyr til militæret, skal man som minimum leve op til en lang række krav, som er beskrevet i standarder som den amerikanske MIL-STD-810: vandtæthed, modstandsdygtighed mod korrosion, kemikalier, olie, høje og lave temperaturer, osv. Samtidig skal grejet være så let som muligt for at optimere soldatens bevægelighed.

Det er en hårfin balance, som er svær at ramme, men det er lykkedes for danske INVISIO, der leverer kommunikationsudstyr i form af headsets, kontrolenheder og kompakte samtaleanlæg til blandt andet det danske, britiske og amerikanske militær.

Specialdesignede konnektorer øger robustheden

Da INVISIO stod over for at skulle opdatere sin produktserie, var en af de store designmæssige udfordringer konnektorerne, som typisk er det svageste led i disse konstruktioner. INVISIOs daværende produkter var udstyret med standardkonnektorer, men denne gang var det nødvendigt med et specielt design, som ikke fandtes på hylderne. Derfor allierede de sig med den tyske konnektorspecialist ODU.

»ODU havde lige udviklet en militær produktserie, som var superlet og meget robust, samtidig med at den overholdt alle de militære testkrav. Derfor var det oplagt med et samarbejde,« siger Jan Larsen, udviklingschef for INVISIO.

En af ambitionerne var at optimere produkternes vandtæthed, så blandt andre flere specialstyrker kunne bruge udstyret i ned til 20 meters dybde.

»Vi optimerede vores standard militærkonnektorer på alle mulige leder og kanter, blandt andet samlingen, tætningen omkring kontakterne og o-ringskonstruktionen,« fortæller Mads Haastrup, ODU’s salgschef i Danmark.

I samme ombæring blev konnektorerne optimeret til at kunne modstå aggressive miljøer over lang tid. Saltvand var den største udfordring. Her måtte man arbejde med helt nye materialesammensætninger og geometriske konstruktioner for at øge robustheden.

En anden udfordring var at optimere break-away-mekanismen, så den kunne bevare et stabilt moment, uanset hvor ofte og under hvilke omstændigheder stikket forbindes. Her blev standardmekanismen forbedret med nye materialer og plettering.

Eksperter i kundeoptimerede løsninger

Produktudviklingen foregik i et tæt samarbejde mellem INVISIO og ODU’s udviklingsafdeling, og det er hverken første eller sidste gang, ODU kaster sig ud i sådan et projekt. Cirka 60 procent af alle virksomhedens produkter er tilpasset kunderne i en eller anden grad. Fra små justeringer af farver eller kontakter til udvikling af helt nye produkter.

ODU har specialiseret sig i kundeoptimerede løsninger ved at satse på en usædvanlig høj grad af vertikal integration. Kun råmaterialerne skaffes eksternt, og mere end 90 procent af produktionen foregår inhouse, herunder plettering, maskinbearbejdning og plaststøbning.

»Det sikrer os en høj grad af produktions- og materialekendskab, og det sikrer fortrolighed,« siger Mads Haastrup.

For INVISIO har samarbejdet med ODU betydet, at kommunikationsudstyret har nået et kvalitetsniveau, som har bidraget til store ordrer fra både indland og udland.

»ODU har en meget kompetent udviklingsafdeling, som har været i stand til at ramme den balance mellem robusthed og letvægt, som er så vigtig for vores produkter. De har været en uvurderlig sparringspartner for os,« siger Jan Larsen.